Lindie Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 Hej! Mam pytanko: chodzi o rpmy zrobione dla konkretnego systemu (np. bla.bla.fc3.rpm). Czy można takowego rpm`a zainstalowac na fc4?? Trochę banalne pytanie, ale jakoś nie mogę nic na ten temat znaleźć, a nie mogę tego sprawdzić empirycznie, bo mam Auroxa.. (w sumie mógłbym.. sorki) W najbliższym czasie mam zamiar przeskoczyć na Fedore i nie wiem czy instalować czwórkę, gdyż nie widziałem rpm`a z pewnym programem dla tej wersji (był dla trójki).. Pozdrawiam.. ------------------------------------------------------------------------- Pracując rzetelnie osiem godzin dziennie, możesz zostać szefem i pracować dwanaście.. (Frost) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2006 pakiety rpm kompilowane sa w okreslonych warunkach (korzystaja z okreslonych bibliotek systemowych, odwolan, itp.) czesto odmiennych niz w poprzednich wersjach dystrybucji, dlatego wlasnie nie powinno sie instalowac pakietow z innej dystrybucji, pomimo iz bywa tak ze instalacja taka przebiegnie bez bledow i ostrzezen, to jednak dzialanie takiego pakietu moze byc nieprzewidywalne sprobuj znalezc pakiet zrodlowy srpm i samodzielnie go skompilowac do (_rpma_ → RPM-a) ORT (sposobu poszukaj na forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lindie Napisano Styczeń 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 dzięki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 sprobuj znalezc pakiet zrodlowy srpm[...]Chodziło Ci o src.rpm Hmm, czasami zastanawiam się czy nie jestem za dokładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milan Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 To się w niektórych kręgach nazywa "upierdliwosć".... btw. nie lepiej samodzielnie skompilować program niż bawić się źródłami ze starych wersji Fedory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 btw. nie lepiej samodzielnie skompilować program niż bawić się źródłami ze starych wersji Fedory? po to w Fedorze uzywa sie systemu pakietow RPM zeby z niego korzystac a nie instalowac programy kompilujac je, poza tym pakiet przygotowany z pakietu zrodlowego src.rpm (dzieki za poprawke;)) w rzeczywistosci jest kompilowany na naszej maszynie, tylko ze dodatkowo opakowany w formie pakietu co daje nam mozliwosc jego latwej aktualizacji, usuniecia, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 perl Już chyba nikt normalny nie korzysta z: make install Każdy kto samodzielnie chce kompilować sobie paczki wykorzystuje checkinstall, czy wspomniane src.rpm. Checkinstall po prostu tworzy paczki i instaluje je od razu w systemie, więc łatwość i praktyczność taka sama jak przy src.rpm, i żadnego śmietniku w systemie. Tylko te zależności przy kompilacji... ech Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 z tym że sam instaluje w systemie to bym się kłócił :] w większości pakietów najpierw samemu trzeba ręcznie odpalać "make install" później dopiero checkinstall i ewentualnie make uninstall :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Adi1981 z tym że sam instaluje w systemie to bym się kłócił :] w większości pakietów najpierw samemu trzeba ręcznie odpalać "make install" później dopiero checkinstall i ewentualnie make uninstall :] Zupełnie nie masz racji. Jeśli już odpalisz "make install" to instalujesz program w systemie a nie instalujesz pakiet. Pakiet w tym momencie nie powstaje w ogóle. Co innego jak odpalasz "chackinstall" <- robisz to w zastępstwie "make install". W tym momencie powstaje pakiet który w ostatnim etepie działanie "checkinstall" jest instalowany w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 perl Już chyba nikt normalny nie korzysta z: make install Każdy kto samodzielnie chce kompilować sobie paczki wykorzystuje checkinstall, czy wspomniane src.rpm. Checkinstall po prostu tworzy paczki i instaluje je od razu w systemie, więc łatwość i praktyczność taka sama jak przy src.rpm, i żadnego śmietniku w systemie. Tylko te zależności przy kompilacji... ech ja korzystam Ale to powoduje zawsze trochę problemów prze deinstalacji/upgrade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Najpewniej jest robić sobie własne RPM-y, poprzez pliki .spec. Np. ja, od dzisiaj mam 10 własnoręcznie skompilowanych RPM-ów w systemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi