elfik Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Witam zainstalowalam sobie na laptopie fedore i slackware.Dysk mam jeden wiec mam jeden swap jedna partycje pod slacka i jedna pod fedore.do bootowania uzywam lilo (opcja fedory pozwala na nie instalowanie gruba - czego nie jestem do konca pewna bo mam wrazenie ze on nadal gdzies mi sie tam laduje do tego mbr.) kiedy odpalam slacka z lilo jest ok i wszystko pieknie gra i spiewa, natomiast gdy chce odpalic fc wyskakuje mi komunikat ze consola startowa nie moze sie zaladowac.Do pliku configuracyjnego lilo dopisalam fedore. Secundo jezeli grub jest zainstalowany fedora dziala a slack nie.... stad moje pytanie czy konieczne jest przekompilowanie jadra? i czy jeden swap to dobre rozwiazanie. z gory dziekuje za jakies rady... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Jeden swap może byc. Jaja ruszać nie trzeba. Wszystko to kwestia odpowiedniego zdefiniowania wpisu dla lilo/gruba dla noiwego systemu. Pokaż, co wpisywałaś do lilo względem Fedory, ew. do gruba względem Slacka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elfik Napisano Styczeń 4, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 # LILO configuration file # generated by 'liloconfig' # # Start LILO global section boot = /dev/hda #compact # faster, but won't work on all systems. prompt #timeout = 300 # VESA framebuffer console @ 1024x768x64k vga = 791 # Normal VGA console # vga = normal # VESA framebuffer console @ 1024x768x64k # vga=791 # VESA framebuffer console @ 1024x768x32k # vga=790 # VESA framebuffer console @ 1024x768x256 # vga=773 # VESA framebuffer console @ 800x600x64k # vga=788 # VESA framebuffer console @ 800x600x32k # vga=787 # VESA framebuffer console @ 800x600x256 # vga=771 # VESA framebuffer console @ 640x480x64k # vga=785 # VESA framebuffer console @ 640x480x32k # vga=784 # VESA framebuffer console @ 640x480x256 # vga=769 # ramdisk = 0 # paranoia setting # End LILO global section # Linux bootable partition config begins image = /vmlinuz root = /dev/hda2 label = slack-WORK read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking # Linux bootable partition config ends # Linux bootable partition config begins image = /vmlinuz root = /dev/hda3 label = fc4-DESKTOP read-only # Non-UMSDOS filesystems should be mounted read-only for checking # Linux bootable partition config ends wpisy dodalam do lilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2006 Oj ale dawno styczności z lilakiem nie miałem :/ Ciekawe czy coś pamiętam :| image = /vmlinuz root = /dev/hda3 label = fc4-DESKTOP Coś mi się kołacze, ze miałem jazdy, gdy nie podałem pełnego linka do jaja. Po linku symbolicznym mi nie chodziło. Ja bym tę linijke zmienił na coś w tym stylu image=/boot/vmlinuz-<wersja> initrd=/boot/initrd-<wersja> root=/dev/hda3 label=fc4-DESKTOP Wersje kernela F. możesz sprawdzić poprzez zamontowanie partycji z jej instalacją. Odpowiednio uzupełniasz i odpalasz jeszcze na koniec polecenie lilo, co spowoduje update wpisów. Dzięki opcji label można również zdefiniować, który system ma startować pierwszy. Potrzebny jest do tego wpis default=x po np. timeout (odhaszuj BTW te opcje i ustaw na przykładowo 20 sekund go). Z zależności, co później wpiszesz w default, to system spod tej nazwy będzie automatyznie się uruchamiał po upłynieciu timeout'u. PS. Jeżeli dobrze kojarze, to między opcja=wartośc nie powinno być białych znaków (spacji). Albo to tylko w bashu było. Nie pamiętam :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi