001 Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 zwiesila mi sie fedora w nocy i po resecie kompa nie chciala juz wstac rozpoczynalo sie fsck w trybie graficznym po czym po chwili monitor przechodzil w stan czuwania i to by bylo na tyle z gruba po wywaleniu rhgb uruchomilem ponownie fc a nastepnie fsck przy sprawdzaniu wywalilo mi troszke bledow i wszystkie po kolei akceptowalem (clear, itd) nie pamietam jakie jeszcze tam byly w kazdym badz razie powypisywal cos tam jeszcze ze bledy sa w jakichs plikach ktore tez popoprawia co rowna sie clear po zakonczeniu system chcial zeby go zrestartowac wiec wpisalem reboot ale tez powywalal jakies bledy ze nie mozna czegos tam bo plik jest tylko do odczytu po twardym resecie komp wstal i na pierwszy rzut oka wszystko jest oka ale jak sprawdzic czy z systemem na pewno wszystko jest OKA?? z gory dzieki za pomoc i sorry opisanie wszystkiego po lebkach ale nie notowalem co system robi a jesli sa logi z tego to tez nie wiem gdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2006 Nie wiem wprawdzie jak można sprawdzić czy system jest cały (zawsze przyjmuję, że jeśli działa, to tak :]), ale po takiej akcji jak opisałeś, to odpaliłbym się w trybie single-user i sprawdził jeszcze raz wszystkie filesystemy. Osobiście załatwiam takie tematy poleceniem: fsck.ext3 -C -v -f /dev/hxx Polecenie jak widać dla fs typu ext3 (zdaje się, że domyślny dla Fedory - jak masz inny, to wpisz samo fsck i powinno być OK). Oczywiście "hxx" zastąp odpowiednią partycją np.hda1, hda2... Opcje opisane w manualu. Ja stosuję te ponieważ: -f - wymusza sprawdzanie nawet jeśli fs jest "zdrowy" -C - pokazuje pasek postępu, więc chociaż co kilka minut pokaże, że coś drgnęło -v - trochę więcej informacji nt. stanu superblocków, katalogów itp Pisałeś też, że monitor przechodzil w stan czuwania - przy dużych fs i do tego bardziej rozjechanych operacja sprawdzania może zająć nawet kilkadziesiąt minut. Kiedyś mój "rekord" na partycji 30GB, to było ponad pół godziny. Tak więc operacja wymaga czasu i cierpliwości Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi