MitS Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Witam ! Mam pewien problem ... A mianowicie: [root@ozyrys ~]# service mysqld start Timeout error occurred trying to start MySQL Daemon. Uruchamianie MySQL: [ZAWIÓDŁ] [root@ozyrys ~]# mysql ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2) [root@ozyrys ~]# co mam robić by odpalić mysql ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2006 Przeczytać posta, którego wypociłem starając pomóc Iszk http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=6582 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2006 Ok trochę nad tym posiedziałem i niewiele sie od tego czasu zmieniło Więc powiem co zrobiłem po kolei ... [root@ozyrys ~]# service mysqld start Timeout error occurred trying to start MySQL Daemon. Uruchamianie MySQL: [ZAWIÓDŁ] [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# service mysqld status mysqld jest martwy, lecz podsystem jest zablokowany [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# /etc/init.d/mysql start bash: /etc/init.d/mysql: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# /etc/init.d/mysqld start Timeout error occurred trying to start MySQL Daemon. Uruchamianie MySQL: [ZAWIÓDŁ] [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# nmap -Nnap | grep 3306 No target machines/networks specified! QUITTING! [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# libexec/mysqld --print-defaults bash: libexec/mysqld: Nie ma takiego pliku ani katalogu [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# mysqladmin --print-defaults mysqladmin would have been started with the following arguments: --socket=/var/lib/mysql/mysql.sock [root@ozyrys ~]# [root@ozyrys ~]# mysqladmin --socket=/tmp/mysqld.sock version mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed error: 'Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysqld.sock' (2)' Check that mysqld is running and that the socket: '/tmp/mysqld.sock' exists! [root@ozyrys ~]# Jesli chodzi o to: chown -R mysql /usr/local/mysql //lub inna sciezka /usr/local/mysql/share/mysql.server stop /usr/local/mysql/share/mysql.server start chmod +x /path/to/mysql.server to nie moge znaleźć odpowiedniej ścieżki... Wszystko co wyszukałem w systemie to są takie ścieżki do katalogów o nazwie MySQL: /var/lib/mysql /var/lib/mysql/mysql /var/run/mysqld /usr/share/mysql /usr/share/doc/MySQL-python-1.2.0 /usr/share/doc/mysql-4.1.16 /usr/share/doc/mysql-server-4.1.16 /usr/lib/mysql /usr/lib/python2.4/site-packages/Ft/Server/Server/Drivers/MySQL /usr/lib/python2.4/site-packages/MySQLdb /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.6/i386-linux-thread-multi/DBD/mysql /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.6/i386-linux-thread-multi/auto/DBD/mysql /usr/lib/perl5/vendor_perl/5.8.6/i386-linux-thread-multi/Mysql /usr/include/mysql Jeśli zaś chodzi o plik /etc/my.cnf to początkowo wyglądał tak: [mysqld] datadir=/var/lib/mysql socket=/var/lib/mysql/mysql.sock # Default to using old password format for compatibility with mysql 3.x # clients (those using the mysqlclient10 compatibility package). old_passwords=1 [mysql.server] user=mysql basedir=/var/lib [mysqld_safe] err-log=/var/log/mysqld.log pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid ale zmiana na to: [mysql.server] datadir=/var/lib/mysql socket=/var/lib/mysql/mysql.sock [mysqladmin] socket=/var/lib/mysql/mysql.sock [mysqld] datadir=/var/lib/mysql socket=/var/lib/mysql/mysql.sock [mysql] socket=/var/lib/mysql/mysql.sock nic nie pomogła Co mam robić ??? Jakieś linki (najlepiej w pl) porady, rozwiazania mile widziane. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Styczeń 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2006 Po pierwsze przypomniało mi się, iż często jest to wina pełnej partycji /var - więc sprawdź. Jeśli nie jest pełna, spróbuj forceboota: /scripts/mysqlup --force (again) /etc/init.d/my* restart Jeśli dalej nic, przeskanuj się jeszcze raz (tym razem podając jako target localhost, myślałem, że nie muszę tego pisać ). Być może masz konflikt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MitS Napisano Styczeń 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2006 No nie pomogło Spróbuje po prostu wgrać jeszcze raz MySQL jakie paczki mi polecacie by wszystko było tzn. (_napewno_ → na pewno) ORT to: yum install mysql yum install mysql-devel itp. ??? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi