faloxxx Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Witam, szukam aplickaji działającej pod fedorą która umożliwiłabymi zdalne połączenie tak jak zdalny pulpit w windowsie, oczywiście z komputerami pracującymi pod systemem windows XP prof oraz win2003 server. Czy jest coś takiego ?? I czy (_wogule_ → w ogóle) ORT możliwe jest łączenie się między tymi dwoma systemami. Chciałbym także spytać czy jest możliwość odwrotnego łączenia, tzn postawić serwer vnc na linuksie i łączyć się z nim z systemu windowsXP ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Witam, szukam aplickaji działającej pod fedorą która umożliwiłabymi zdalne połączenie tak jak zdalny pulpit w windowsie, oczywiście z komputerami pracującymi pod systemem windows XP prof oraz win2003 server. to sie 'rdesktop' nazywa ( http://www.rdesktop.org/ ).. Chciałbym także spytać czy jest możliwość odwrotnego łączenia, tzn postawić serwer vnc na linuksie i łączyć się z nim z systemu windowsXP ?? bezproblemowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Rdesktop, ale również wspomniany już vnc- bez problemu łączyłem się za jego pomocą z kompem, na którym był Windows (98 SE). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faloxxx Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 No więc tak. Zainstalowałem rDesktop i działa. Jest on zresztą domyślnie w KDE aczkolwiek i tak musialem go zainstalować bo przy instalacji systemu nie był zachaczony. Można się podłączyć bez problemu ale jest jedno ale. Zdalny pulpit wyskakuje w oknie i nie da się nim zasłonić całego pulpitu niestety. Trochę to lipne bo do dłuższej pracy zupełnie nieprzydatne. W windowsie przy zdalnym pulpicie mamy go na całym ekranie a jak chcemy zrzucić do paska to najeżdzamy myszką do góry ekranu i wysuwa się opcja minimalizuj. Natomiast co do pgorgramu rdDesktop to czy to jest to samo ?? bo różnica w nazwie jest tylko w jednej literce ?? Dodam także że instalowałem go ze źrudeł ze strony podanej przez Przemka i configure działa ale potem przy komendzie make wywala same errory. Natomiast nigdzie nie udało mi się znaleść rpmów do rdDestkotp. I jeszcze jedna rzecz. Chciałem także zainstalować RealVNC ale gdy wrzucam mu RPMy to wywala komunikat że mam to już zainstalowane. Niestety nie wiem gdzie i nie mam pojęcia jak to uruchomić. I na koniec jeszcze jedna rzecz: czy programy leżące na tym mirrorze to są te same które można zainstalowac yumem ?? ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora...os/Fedora/RPMS/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 A co masz dokładnie zainstalowane? Jeżeli chcesz się łączyć z komputerem, na którym jest Linux z Windowsa, to musisz zainstalować vnc-server. Natomiast do łączenia się z Windowsem wystarczy Ci pakiet vnc. W celu połączenia się z drugim kompem, wybierasz Aplikacje → Akcesoria → VNC Viewer (w GNOME), lub wpisujesz polecenie "vncviewer". I na koniec jeszcze jedna rzecz: czy programy leżące na tym mirrorze to są te same które można zainstalowac yumem ?? ftp://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora...os/Fedora/RPMS/ Z tego, co się orientuję, to jest to jedno z repozytoriów, więc yum-em też możesz je instalować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faloxxx Napisano Styczeń 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Mam zainstalowany rDesktop i ten program działa ale jest bardzo ograniczony, potrzebuję pulpitu na całym ekranie monitora. Co do VNCViewer to przed chwilą próbowałem się nim połączyć lecz wywala mi komunikat "unable to connect to host: Connection refused (111)" Dlatego szukam innej lepszej aplikacji która byłaby przynajmniej tak sprawna jak zdalny pulpit w windows. Wcześniej przemek powiedział o rdDesktop ale tego programu nie mogę znaleźć w RPMach a ze źródeł przy "make" wywala mi errory i nie chce się zainstalować. Czy jest coś jeszcze a może ja coś robię nie tak ??? Jestem zupełnie zielony jeśli chodzi o linuksa. I jeszcze mam dwa oddzielne pytania: 1. Jak na konsoli graficznej przelogować zwykłego użytkownika na roota ?? Przechodzenie co chwila do trybu tekstowego jest uciążliwe a przłączanie między użytkownikami także. A podobno logowanie sie na roota jest szkodliwe. 2. Gdzie na dysku linux trzyma pliki programów ?? Czy ma w ogóle jakiś odpowiednik folderu program files z windowsa ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 wywala mi komunikat "unable to connect to host: Connection refused (111)"Zapewne masz coś źle skonfigurowane. Jak na konsoli graficznej przelogować zwykłego użytkownika na roota ?? Przechodzenie co chwila do trybu tekstowego jest uciążliwe a przłączanie między użytkownikami także. A podobno logowanie sie na roota jest szkodliwe.Poleceniem "su -". Logowanie na root-a może być szkodliwe, jeśli się nie uważa Gdzie na dysku linux trzyma pliki programów ?? Czy ma w ogóle jakiś odpowiednik folderu program files z windowsa ??W /usr/bin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neo_fox Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Gdzie na dysku linux trzyma pliki programów ?? Czy ma w ogóle jakiś odpowiednik folderu program files z windowsa ??W /usr/bin. Bardzo sktótowo. Jak ktoś jest do okienek przyzwyczajony to trudno będzie mu zrozumieć. IMHO takiego odpowiednika nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rychoo Napisano Styczeń 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2006 Co do VNCViewer to przed chwilą próbowałem się nim połączyć lecz wywala mi komunikat "unable to connect to host: Connection refused (111)" Jak sam napisałeś jest to viewer. Na kompie, do którego chcesz się podłączyć musisz uruchomić VNCServer i dopiero wtedy z VNCViewera bedziesz mógł sie podłączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faloxxx Napisano Styczeń 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Witam ponownie. Na początek dzięki za odpowiedzi, trochę sobie poukładałem i wiem więcej, jednak nadal nie potrafię rozwiązać swojego głównego problemu. Mianowicie zkąd (_wziąść_ → wziąć) ORT program do łączenia się z systemu linux na system Windows zdalnie, i jednocześnie żeby był to program co najmniej tak samo funkcjonalny jak zdalny pulpit microsoftu ??? VNc już wiem do czego służy, natomiast rDesktop (Krdc) jest bardzo ograniczony, głównie chodzi o to iz nie można rozszerzyć jego wirtualnego pulpitu na cały ekran monitora tak aby zasłonił pulpit (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Może za dużo wymagam ale szef zażyczył sobie aby nowe kompy w firmie działały na linuxach jako terminale, to się nazywa obniżka kosztów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 faloxxx natomiast rDesktop (Krdc) jest bardzo ograniczony, głównie chodzi o to iz nie można rozszerzyć jego wirtualnego pulpitu na cały ekran monitora tak aby zasłonił pulpit (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Można: rdesktop -f <server> Z rdesktop mam natomiast inny problem. Pracuje mi tylko w trybie 8 kolorów Da sie coś z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faloxxx Napisano Styczeń 19, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2006 Sanczo -- dzięki wielkie !! A czy jest możliwość tak jak w windowsie żeby pokazywał się jakiś pasek umożliwiający zrzucenie zdalnego pulpitu do paska w linuksie podczas zalogowania ??? A potem gdy potrzeba powrót do zdalnej maszyny. natomiast co do 8 kolorów to może spróbuj tak: rdesktop -a 24bit -f <server> Z tym że u mnie przy tej komendzie i tak aplikacja sama zmieniała głębie kolorów na 16bitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Styczeń 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 faloxxx Również dzięki, to mi bardzo ułatwi prace U mnie działa w pełnym trybie 24 bitowym. Również jestem zainteresowany w jaki sposób można by się przełączać między rdesktop/inna_aplikacja do pulpitu. Np. rozwiązanie w stylu, wrzucenie obecnej aplikacji w tło - background, a potem przywrócenie jej na pierwszy plan przez fg. Ale pytanko jak to ustawić? sygnały? ewentualnie można by napisać krótki programik pracujący jako demon i wyłapujący odpowiedni sygnał użytkownika i podejmujący wtedy odpowiednie działanie, ale powinny być inne rozwiązania dostępne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2006 Gdzie na dysku linux trzyma pliki programów ?? Czy ma w ogóle jakiś odpowiednik folderu program files z windowsa ?? W /usr/bin. Bardzo sktótowo. Jak ktoś jest do okienek przyzwyczajony to trudno będzie mu zrozumieć. E tam trudno Przecież np. w nautiliusie też można wpisać ścieżkę dostępu. Hmm, nie wiem czy to Wam pomoże, ale możecie spróbować przełączania się pomiędzy obszarami roboczymi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2006 Rdesktop, ale również wspomniany już vnc- bez problemu łączyłem się za jego pomocą z kompem, na którym był Windows (98 SE). Potwierdzam poprawne działanie VNC. Również z XP Pro, więc z Home i innymi pewnie też. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi