Skocz do zawartości

Open Office I Adobe Acrobat

rUstU

Rekomendowane odpowiedzi

sluchajcie takie pytanko bo znajomy starszej zaklada jakas firme i potrzebuje legalne programy tylko ze na windowsa. a ze ja sie w tej legalnosci to niezbyt wiec zapytam biggrin.gif:

czy obojetne jakikolwiek open office jak sciagne i mu nagram to bedzie on legalny w biurze czy nie ??

no i czy tak jest tez z acrobatem biggrin.gif (nie chce mi sie licencji czytac bo po angielskiemu a niezbyt tez potrafie) biggrin.gif

z gory thx

Open Office jest legalny (swoją drogą to jeśli dla firmy to można by zakupić wersję pudełkową z UX i "odwdzięczyć się" im za pracę), możesz go używać dowolnie.

Co co Acrobata to jeśli jest to Adobe Acrobat Reader to możesz używać za darmo, jeśli jest to Adobe Acrobat to musisz wykupić licencję.

Licencja wystawiona przez polski podmiot prawny eliminuje problemy natury prawnej mogące pojawić się w przypadku korzystania z darmowej licencji LGPL,

Fragment opisu OO ze strony UX.pl

Edytowane przez Zuk87

Licencja wystawiona przez polski podmiot prawny eliminuje problemy natury prawnej mogące pojawić się w przypadku korzystania z darmowej licencji LGPL,

Fragment opisu OO ze strony UX.pl

OO.org i inne GPL w firmie są legalne tulko gdy masz fakture (chore prawo, stacji roboczych domowych to nie dotyczy)

OO.org i inne GPL w firmie są legalne tulko gdy masz fakture (chore prawo, stacji roboczych domowych to nie dotyczy)

Fakt, ale nie musi to być wcale wersja pudełkowa OOo. Wystarczy faktura za jakieś czasopismo do którego dołączona jest plytka z odpowiednim softem.

Z drugiej strony jak już zauważył Zuk87 można podziękować firmie UX za pracę nad spolszczaniem kolejnych wersji OOo kupując od nich pudełko.

Pozdr,

W.

Ja proponowałbym zakupić jakąś gazetkę z linuksem, oczywiście na fakturę i wtedy jest podkładka że dane oprogramowanie jest legalne, bo jeśli chodzi o nasze prawo to wszystko trzeba mieć udokumentowane fakturami. A w danej dystrybucji którą się zakupi już jest OO i narzędzia do PDF-ów, oraz wiele innych programów biurowych.

Bynajmniej ja tak zrobiłem i mam spokój.

Pozdrawiam