Skocz do zawartości

Usunąłem Partycje Fat I Mam Problem Z Linuxem

losioman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepujacy problem, chcialem domontowac sobie do (_linuxa_ → Linuksa) ORT jedna z partycji windowsowych, wiec usunalem ja fdsikiem (dosowym) i jak ponownie uruchomilem komputer to grub sie odpalil ale nie tak jak zawsze tzn. Uruchomil sie wiersz polecen "grub>" a nad nim jakies wskazowki co do dostepnych komend. Oczywiscie ani FC4 ani windows sie nie uruchamia. Macie moze jakies pomysly? Bo probowalem poczytac w tych podpietych ale linki umieszczone w tych podpietych niestety nie dzialaja i chyba nie dokonca by sie pokrywaly z moim problemem. Z gory dzieki za odpowiedz

Pozdr

Moim zdaniem musisz spowrotem założyć tą partycję i zrobić ją pod fat 32, wtedy system Ci wstanie, a dopiero narzędziami dostępnymi w Linuksie zrobić co chcesz z tą partycją, tak aby on mógł najpierw sobie zapisać zmiany które zaszły na twardzielu, tzn tak na chłopski rozum ci napisałem.

Pozdrawiam

w zasadzie to probowalem sie niewiele to dalo poza tym ze cos mi sie jeszcze zchrzanilo z partycjami bo ja zrobilem nowa partycje to przyjela ona nazwe innej partcji ktora byla ok a tamta przyjela nazwe

"*REMOTE*" albo to remove było cos takiego w kazdy razie ale mniejsza z tym, juz jestem dzisiaj przygotowany na wielkie porzadki formatowanie partycjonowanie itd no ale jakbyscie mi cos poradzili np jakas konfiuracja tego gruba czy cos tam to by bylo super. Pozdr

A po co likwidowałeś partycję która chciałeś podmontowac pod linuksem? Chyba, że chciałes zmienić również system plikow z FAT na EXT3 czy jakiś inny.

Wg mnie wystarczy odpalić się z płyty rescue (w prompcie przy bootowaniu wpisać "linux rescue") potem postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie i po chrootowaniu zrobić standardowo "grub-install /dev/hda" - oczywiście /dev/hda jeśli jest to pierwszy dysk na IDE. Zmodyfikuj odpowiednio jeśli masz SATA albo inne SCSI.

Pozdr,

W.

dokladnie chcialem zmienic tez system plików. Odpalilem go z plyty rescue wtedy moj system byl podmontowany i zapodalem grub-instal ..... i wywalilo komunikat ze nie znaleziono w /sbin/grub. Rozumiem ze szukalo w strukturze tego systemu co byl zaladowny z plyty rescue. Mozesz mi dokladnie powiedziec kiedy wpisac "linux rescue" moze jak pojawi mi sie plansza a u dolu wiersz zaczynjacy sie "boot: "? A jak mam sprawdzic czy to jest pierwszy dysk? Mam partycje NTFS na Xp a potem mam linuxowa potem fatowskie ale ogolne fizycznie mam tylko jeden dysk. pozdr

Mozesz mi dokladnie powiedziec kiedy wpisac "linux rescue" moze jak pojawi mi sie plansza a u dolu wiersz zaczynjacy sie "boot: "?

Dokaładnie w tym miejscu.

Potem musisz wydać to polecenie które zobaczysz w którymś momencie w ramce - chroot /mnt/sysimage i dopiero potem grub-install.

A jak mam sprawdzic czy to jest pierwszy dysk? Mam partycje NTFS na Xp a potem mam linuxowa potem fatowskie ale ogolne fizycznie mam tylko jeden dysk. pozdr

Po tym chrootowaniu możesz wydać komendę df. System pokaże zamontowane partycje - w skrajnie prawej kolumnie (chyba nazywa się "Mounted on") znajdź linijkę w której punkt montowania to "/". W pierwszej kolumnie tej linii (kolumna "Filesystem") będziesz miał /dev/costamcostam - zamień sobie "costamcostam" na to co tam będzie napisane. To właśnie poszukiwany parametr polecenia grub-install.

Pozdr,

W.

Mozesz przez gruba, jak ci się pojawi ten znak zachęty wpisać:

root (hd0,*)          // gdzie * to numer twojej partycji, na której masz obraz jądra. Ale musisz podać numer o jeden mniejszy, bo to idzie od zera a nie od jedynki.

kernel /boot/obraz_jądra ro root=LABEL=/ rhgb quiet -s

initrd /boot/initrd-[I]wersja[/I]

boot

Odpalasz system w trybie pojedynczym, bez montowania partycji. Potem fdiskiem robisz co potrzebne. Ale jednak lepiej to zrób przez płytę instalacyjną.