zbyszekduzy Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Witam Ponownie zainstalowałem Fedorkę na dysku z istniejącym Win98 i Xp i jeszcze dwoma partycjami windowsowymi -wszystkie na fat 32 Wszystkie systemy działają,pod XP pokazał się nawet dodatkowy dysk ! Wszedłem w system plików a tampusto. Chciałem sprawdzić jakie dyski mi pokaże- tam też tylko partycje linuksowe. Instalacje zrobiłem z użyciem automatycznego podziału na partycje z zaznazeniem -usuń wszystkie partycje linuksowe - gdyż przeczytałem że przy tej opcji instalator stara sie sam stworzyć partycję swap o rozmiarze 2x wiekszej od zainstalowanej pamięci ram oraz tworzy partycję startową /boot o rozmiarze 100Mb. Jak mogę zobaczyc pozostałe dyski ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 su - nastepnie fdisk -l a potem tworzysz np w katalogu / dysk win_c i z tamtego co ci wyświetli musisz po wielkości skapować sie który to c, dopisujesz jeśli to fat do pliku fstab linijkę np(bo nie wiem jak masz) ja mam tak: /dev/sda5 /media/win_d vfat umask=000,auto,user,rw,noexec 0 0 tylko nie patrz na moje sda5 bo to moj przypadek i sda to dysk SATA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Próbowałem to zrobić wg przypiętego tematu montowanie partycji fat 32 sęk w tym że w katalogu /mnt/ freeDOS nie pojawia mi się potem oznaczenie partycji c : ani jej nazwa,tylko od razu katalogi z niej, dotyczy to też pozostałych partycji d: , e:, f: a katalogi z nich (_wogóle_ → w ogóle) ORT się nie pojawiły mimo wpisów w konsoli ich dotyczących mam układ widziany pod fedorą po komendzie fdisk -l /dev/hda1 fat 32 /dev/hda5 fat 32 /dev/hda6 fat 32 /dev/hda7 fat 32 widoczne pod windą: c: 10 Gb win98 d: 19,5Gb winxp e: 19,5 Gb dane f: 15,9 Gb filmy i chciałbym aby pokazywały mi się na /mnt partycje c ,d ,e, f z odpowiednimi podkatalogami czy musze w katalogu mnt/FreeDOSdopisać podkatalogi c,d e ,f ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Qrcze he teraz to cie nie bardzo rozumiem Chodzi ci o to że nie masz dysków podmontowanych w linuksie windowsowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 dokładnie tak i chciałbym aby to wyglądało jak wyżej piszę dysków spod windows nie widzę w fedorzeto co napisałem że sie pojawiłykatalogi sprawdzałem po montowaniu tymczasowym. bez zmian w pliku /etc/fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 Heh, widzę, że się chyba już przeinstalowałaś Pod linuksem nigdy nie zobaczysz dysków windowsowych oznaczonych tak jak pod windami, czyli C:, D: itd. Po kolei: 1.w /mnt robisz sobie katalogi (jako root) mkdir /mnt/c /mnt/d /mnt/e /mnt/f 2.potem montujesz poleceniem mount /dev/hda1 /mnt/c i w katalogu /mnt/c masz zawartość dysku C:. To była ta łatwiejsza część bo dotyczyła partycji z win98, czyli jak sądzę typu fat32. Jeśli chcesz podmontować winXP, to jeśli partycje winXP są na ntfs, to musisz sobie trochę poczytać Głownie chodzi o zainstalowanie odpowiednich modułów do jądra: rpm -Uvh kernel-module-ntfs-<i tu wersja kernela na ktorym pracujesz>.rpm (ściągnij sobie wyszukując na http://rpm.pbone.net) albo (bezpieczniej!) przez yum install kernel-module-ntfs-`uname -r` te "uszy" koło uname -r to nie apostrof tylko z klawisza na lewo od klawisza "1". Jest oczywiście małe ale... Partycje ntfs możesz montować wyłącznie w trybie "tylko do odczytu" (read-only). Zapis jest możliwy, ale NIEZALECANY, po zainstalowaniu odpowiednich pakietów (nie pamietam jakich, ale ktoś pewnie podpowie). Coś mi świta, że masz chyba jednak te winXP zainstalowane na fat32. Wtedy możesz zrobić analogicznie jak z dyskiem C: np. mount /dev/hda5 /mnt/d . Potem jeszcze możesz zrobić sobie - żeby się nie bujać z montowaniem "z ręki" - odpowiednie wpisy w /etc/fstab w rodzaju /dev/hda5 /mnt/d auto noauto,user 0 0 no i dalej odpowiednio do tego co napisałem robisz z dyskami E: i F: (czyli /dev/hda6 i /dev/hda7) [Edit] Ech jednak dopiszę Z jednej strony wygląda na to, że szukasz wciąż łosia, który Cie poprowadzi za rękę, opowie dokładnie co i jak a sam nie chcesz niczego się uczyć. Z drugiej strony podoba mi się Twoja determinacja w próbach oswojenia linuksa, więc - w miarę mojej cierpliwości - postaram się pomóc Ale zacznij trochę sam szukać, czytac, uczyć się. Początki są trudne, Linux da się lubić, ale nie jest przeznaczony (niestety, mam nadzieję, że na razie) dla ludzi, których nie cieszy zdobywanie wiedzy i eksploracja nieznanych lub mało znanych dziedzin. Ufff, ale się wymądrzam - wybaczcie Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszekduzy Napisano Styczeń 27, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2006 wszystkie partycje są na FAT 32 zaraz spróbuję jeszcze raz, ale co z tym katalogiem /mnt/FreeDOS.... czy to musi byc tam podopisywane czy nie? bo jesli katalog FreeDos to taki sam katalog jag wszystkie inne to nie ma sprawy ... ale jesli tam sie skądś implementuje dos to inna para kaloszków Dziękuje bardzo za pomoc i nowe informacje jak montować partycje NTSF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dextroyer Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 ja mam /mnt/xp_c oraz xp_d a w /media mam cd romy dvd i floopy a swoja droga to IMPLEMENTUJE to jeszcze nie wiem co to znaczy pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 ja mam /mnt/xp_c oraz xp_d dextroyer A czy to coś wnosi do tematu? Możesz mieć równie dobrze montowane /lubie/pisac/bez/sensu jeśli taki katalog sobie stworzysz. ale co z tym katalogiem /mnt/FreeDOS zbyszekduzy nie wiem skąd Ci się to wzięło, ale raczej możesz się tym nie przejmować. Może bawiłeś się FreeDOSem i to stąd. Tak jak napisałem już dextroyerowi katalog możesz sobie tworzyć dowolny, w dowolnym miejscu - Twój wybór. Zwyczajowo instaluje się w /mnt. Pozdr, W. P.S.Ja sobie chyba zrobię stopkę taka jak ma _Pat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dextroyer Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 WalDo Dla sprostowania jesli nie zrozumiales, dla przykladu napisalem ze ja mam w takim katalogu , w zwiazku z tym wychodzi na to ze nie ma znaczenia jaki to katalog. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 WalDo Dla sprostowania jesli nie zrozumiales, dla przykladu napisalem ze ja mam w takim katalogu , w zwiazku z tym wychodzi na to ze nie ma znaczenia jaki to katalog. Pozdrawiam Fakt, sorki. Między wierszami można się tego doczytać. Osobiście jednak, szczególnie osobom mało doświadczonym lepiej jest - IMHO - odpowiadać konkretnie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Z jednej strony wygląda na to, że szukasz wciąż łosia, który Cie poprowadzi za rękę, opowie dokładnie co i jak a sam nie chcesz niczego się uczyć. Czyzby ktos mnie wzywal? nie bede sie rozpisywal o montowaniu bo jest chyba googol stron o montowaniu dyskow... jak ci sie nie chce to przeszukaj moje posty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Czyzby ktos mnie wzywal? nie bede sie rozpisywal o montowaniu bo jest chyba googol stron o montowaniu dyskow... jak ci sie nie chce to przeszukaj moje posty... Hehe, już jak pisałem o tych "łosiach" to czułem, że się odezwiesz A co do czytania postów to kolega zbyszekduzy ma do czytania chyba jakąś awersję A może po prostu woli się 10 razy upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 c: 10 Gb win98 d: 19,5Gb winxp e: 19,5 Gb dane f: 15,9 Gb filmy wiec utworz sobie tak jak ci pisał WalDo np w katalogu /mnt/ te dyski np mkdir /mnt/win98 itd jak chcesz i gdzie chcesz! Wklej co ci wyrzuca polecenie fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi