draye Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Korzystam z Centos'a 4.2 ale za bardzo nie wiem gdzie znalezc pomoc a fedora tez korzysta z yuma wiec mysle, ze mi pomozecie... Podczas instalacji nie ktorych programow dostaje taki blad: [root@localhost ~]# yum install mysql-administrator Setting up Install Process Setting up repositories kbs-CentOS-Misc 100% |=========================| 951 B 00:00 update 100% |=========================| 951 B 00:00 base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 addons 100% |=========================| 951 B 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments Resolving Dependencies --> Populating transaction set with selected packages. Please wait. ---> Package mysql-administrator.i386 0:1.0.20-1.el4.kb set to be updated --> Running transaction check --> Processing Dependency: libpangomm-1.0.so.1 for package: mysql-administrator --> Processing Dependency: libsigc-1.2.so.5 for package: mysql-administrator --> Processing Dependency: libglibmm-2.0.so.1 for package: mysql-administrator --> Processing Dependency: libatkmm-1.0.so.1 for package: mysql-administrator --> Processing Dependency: libgtkmm-2.0.so.1 for package: mysql-administrator --> Processing Dependency: libgdkmm-2.0.so.1 for package: mysql-administrator --> Finished Dependency Resolution Error: Missing Dependency: libpangomm-1.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libsigc-1.2.so.5 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libglibmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libatkmm-1.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libgtkmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libgdkmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator 1. Dlaczego yum nie moze zainstalowac zaleznosci i jak rozwiazac ten problem? 2. Gdzie moze znalezc jakies dodatkowe repozytoria do yuma pod Centos'a?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 Error: Missing Dependency: libpangomm-1.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libsigc-1.2.so.5 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libglibmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libatkmm-1.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libgtkmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator Error: Missing Dependency: libgdkmm-2.0.so.1 is needed by package mysql-administrator [/code] 1. Dlaczego yum nie moze zainstalowac zaleznosci i jak rozwiazac ten problem? kopoiujesz pojedynczo brakujace pliki i lecisz na rpm.pbone.net. dajesz advanced search, zotawiasz tylko centOSa dajesz plik i volia 1)Nie instalowales rpm-ow spoza repozytoriow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2006 draye musisz pewnie znaleźć i dołączyć inne repozytoria, w których znajdują brakujące pliki. Dokładniej pakiety z brakującymi plikami. W Fedorze też nie zainstalujesz wszystkiego z np.repozytorium "extras" jeśli nie dołączysz repo "update", "base" a czasem jeszcze innych. Niestety skąd brać repozytoria do Centosa to jak zauważyłeś sam NTG. [Edit]A brakujące pakiety możesz zainstalowac też ręcznie. O ile wiem na rpm.pbone.net dodali ostatnio obsługę Centosa (opcja zaawansowane). [Edit2]Jeszcze mi się coś przypomniało, sprawdź to bo nie jestem pewien. Chyba słyszałem, że centosa można updatować pakietami z RHEL. Jeśli by tak było, to pewnie pakiety z Fedory mogą również działać. Tylko koniecznie potweirdź gdzieś tę informację, bo jak mówiłem nie wiem czy jest prawdziwa. A z Google to też nie korzystałeś - efekt 2minutowych poszukiwań z możliwym rozwiązaniem http://www.centos.org/modules/newbb/viewto...4#forumpost7564 Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi