gankaku Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 witam jako ze dopiero od wczoraj mam (_linuxa_ → Linuksa) ORT to bede mial bardzo duzo pytan, ale bez obaw po kolei: chcialbym zainstalowac sobie linuxowy odpowiednik GG czyli chyba KADU. jak to mozna zrobic? skad najlepeij pobrac? bardzo mile widziane rowniez inne propozycje dotyczace komunikatorow - najlepiej zeby mialy mozliwosc komunikowania sie z roznymi innymi klientami z gory dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Slawek Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 Polecam ci psi, znajdziesz tu wszystko co ci potrzeba http://psi.affinix.com rozglądnij się tez na forum jabberpl.org i poczytaj o wersji skaziego z opisami, bo pewnie jestes przyzwyczajony do opisów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 Zainteresuje się też takimi narzędziami jak apt i yum. Na forum jest tego multum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gankaku Napisano Lipiec 9, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 ale jestescie szybsi niz myslalem, nie to co na forach windzianych chyba sie jednak przerzuce na tego (_linuxa_ → Linuksa) ORT co do PSI to mam to pod winda wiec spoko, a moge tylko prosic o info jak sie instaluje rozne programy?? jaka to komenda ?? dziekuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 instaluje sie roznie np: ze zrodel: rozpakowujesz potem po kolei: ./configure (i tu ewentualnie jakies opcje) make make install a binarki to np: rpm -Uvh nazwa_programu.rpm poczytaj o rpm, apt, yum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
switch Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 Ja mam kadu. Instalacja jest banalna. pobierzesz sobie najnowaszą wersję ze strony: http://www.kadu.net/ wybierzesz wersję la Fedory. A potem już prosto. Zapiszesz na dysk, otworzysz konsolę w folderze, gdzie to pobrałeś, zalogujesz się jako admin i wgrasz to wpisując standadowe polecenia dla rpm. Sam program wygląda jak GG . Program przy starcie zapyta Cię o twój numer i dalej juz wiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 Jak chcesz coś instalować to dobrze ustaw Synaptic, podopisuj repozytorów i naucz się w nim poruszać. Większość programów tym programem instalowałem i z tych co chciałem tylko mplayer i Wine jeszcze nie ruszył, no i gDeskletsa nie znalazłem, ale to już wina zbyt małej bazy repozytorów. PS: przepraszam tylko Wine nie poszło, bo co do mplayera to za pierwszym razem wszystko zostało zainstalowane poza samym mplayerem , a tak teraz wszystko pięknie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Lipiec 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 9, 2004 Poczytaj jeszcze post marcYr'a Bardzo fajnie objaśnij on polecenia do paczek rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gankaku Napisano Lipiec 11, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 11, 2004 hej, dzieki Wam za pomoc, wlasnie odpalilem kadu kurde jakie to wszystko jest jednak latwe ale jak to mowi moj znajomek - jak sie cos umie to wszystko jest latwe ale mam jednak jeszcze jedno pytanie. bo wlasnie zainstalowalem to kadu wczoraj i wszystko mi pieknie chodzilo i chodzi az nadto - PODCZAS STARTU SYSTEMU URUCHAMIAJA MI SIE DWA KLIENTY KADU??? to z pewnoscia nienormalne czy w linuksie podobnie jak w windozie istnieje manager dodawania i usuwania programow?? czy moze robi sie to recznie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Lipiec 14, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 14, 2004 Jak używasz kadu na Fedorze, to posłuchaj powyższych rad i zainteresuj się programem apt. Jak już będziesz miał poyższy program - dodaj do /etc/apt/sources wpis: rpm http://kadu.net/~nastian/ apt-kadu/fedora/2 kadu dodatki modules wydaj komednę: # apt-get update potem wyszukaj pakiety odnoszące się do kdu: apt-cache search kdu i zainstaluj co tam chcesz: apt-get install kdu* Potem już w codziennej pracy będziesz używał polecenia: apt-get upgrade system będzie sam wyszukiwał i instalował najnowsze wersje pakietów - również interesujące Cię KDU ... (oczywiście z Psi możesz robić to samo ... kwestia odpowiedniej konfiguracji pliku /etc/apt/sources.list) pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD Napisano Sierpień 1, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 1, 2004 eeeh fuj , wszyscy uzywaja żrących grafików EKG r0x .. a tak serio to mam pytanko .. instalowal ktos moze ekg2 ?? bo mam problem z zalozeniem sesji gg .. jabber bez problemu a gg krzyczy ze zly user czy tam konto .. no inaczej niz session -a gg:xxxx sie nie da wpisac chyba ze czegos nie wiem .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi