Skocz do zawartości

Dysk Z Fc4 Z Innego Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałem zapytać czy jest możliwe przenoszenie już zainstalowanej Fedory z innego komputera . W pracy mam różne komputery z z systemami z rodziny MS Windows . Wielu narzędzi i możliwości z (_linuxa_ → Linuksa) ORT tam brakuje i nie ma czasu na jego instalację . Chciałem przenieść FC4 z domu na dysku i uruchomić w pracy żeby usprawnić wymianę plików i sprawdzić sprzęt różnych komputerów .

Czy uda mi się uruchomić dysk z domu przez podanie odpowiednich parametrów startowych dla gruba -root(hdx,y) ( bootmanager mam na partycji ) ?

Czy jest możliwe przeniesienie systemu na CD-ROM i skopiowanie na utworzoną partycję (_linuxa_ → Linuksa) ORT? Na co zwrócić uwagę ?

Marcin smile.gif

ogolnie zapakuj swoj HDD do czegos miekkiego i zanies do pracy tak jakby to mialo wybuchnac... podpinasz to jako pierwszy dysk w systemie... gruba najlepiej poinformuj o FC recznie, teraz moze byc zonk- kernel raczej automatycznie lapie hardware ale ja mialem problem z ALSA jak wylaczylem ac97 na plycie i podpialem SB Live! to nie chcial ruszyc. przy wlaczonym AC trza bylo alsaconf na SB i dopiero. dalej moze byc zonk ze starami od grafiki (tutal lepiej przywroc orygialny xorg.conf). reszta chyba styknie. o ile myszki podobnej klasy i na tym samym zlaczu biggrin.gif

gruba najlepiej poinformuj o FC recznie, teraz moze byc zonk- kernel raczej automatycznie lapie hardware

Robiłem takie przenosiny bez najmniejszych problemów i to pomiędzy Athlonem a Pentium (oczywiście żadnych własnych pakietów kompilowanych pod Athlona nie było) i zadziałało bez "ręcznego informowania" o FC.

Żeby uniknąć kłopotów, to wydaje mi się, że najlepiej podłączyć dysk w to samo miejsce co w drugim kompie, czyli jak był hda to podpiąć tak, żeby był hda. Czyli w odpowiednie, miejsce na właściwym IDE, master/slave wybrać itd.

Kudzu powinno odinstalować "stary" sprzęt (ten z domowego kompa) i wykryć ten, który jest na pokładzie firmowego.

W sumie chyba bym nie obawiał się większych kłopotów, a na 99% sądzę, że nie będzie żadnych.

Pozdr,

W.

A nie lepiej uzyc jakiejs innej dystrybucji na LiveCD ?

... albo poczekac na final FC5 jesli ze wzgledow wyznaniowych musi to byc FC (bo wraz z 5 ma sie pojawic LiveCD, a przynajmniej takie info na ktorejs z oficjalnych stron wyczytalem jakis czas temu...)?

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź . Wolałem się upewnić .

Z LiveCD nie mogło by być bo jest tam oprogramowanie w wersji jakie tam ktoś nagrał . Na dysku mogę mieć zaktualizowane wersje programy i to takie jak chcę + mam tu dane które mnie interesują . Wadą jest (_wogóle_ → w ogóle) ORT ruszanie dysku - raczej nie nadają się do częstego ruszania . Będę próbował przenosić system na DVD a potem będę go kopiował na partycję (_linuxa_ → Linuksa) ORT przy użyciu małej dystrybucji (_linuxa_ → Linuksa) ORT dyskietkowej .

Pozdrawiam

Marcin rolleyes.gif

gruba najlepiej poinformuj o FC recznie, teraz moze byc zonk- kernel raczej automatycznie lapie hardware

Robiłem takie przenosiny bez najmniejszych problemów i to pomiędzy Athlonem a Pentium (oczywiście żadnych własnych pakietów kompilowanych pod Athlona nie było) i zadziałało bez "ręcznego informowania" o FC.

Żeby uniknąć kłopotów, to wydaje mi się, że najlepiej podłączyć dysk w to samo miejsce co w drugim kompie, czyli jak był hda to podpiąć tak, żeby był hda. Czyli w odpowiednie, miejsce na właściwym IDE, master/slave wybrać itd.

Kudzu powinno odinstalować "stary" sprzęt (ten z domowego kompa) i wykryć ten, który jest na pokładzie firmowego.

W sumie chyba bym nie obawiał się większych kłopotów, a na 99% sądzę, że nie będzie żadnych.

Pozdr,

W.

a ja mam taki zonk ze FC mam na drugim dysku i gruba na pierwszym. jak pierwszego wykrece to fedory nie zlapie bo nie znajdzie konfiga

a ja mam taki zonk ze FC mam na drugim dysku i gruba na pierwszym. jak pierwszego wykrece to fedory nie zlapie bo nie znajdzie konfiga

A wgraj moze na drugiego rowniez grub'a i z tego pierwszego przekieruj opcje wlaczania Fedore jeszcze na tego drugiego. Wiem ze zamieszane... bedzie Ci sie wlaczal 2 razy grub, ale np. na tym drugim ustaw automatyczny start systemu po najkrotszym czasie i powinno byc ok nawet przy wyciagnietym dysku.