Skocz do zawartości

Fedora Sie Zawiesza?

malQi

Rekomendowane odpowiedzi

mam zinstalowana Fedore Core 4 i kernela 2.6.14-1.1656 i co jakis czas dopada mnie zwis systemu (nawet dosc czesto) ktorego nic nie zwiastuje (zadnej wzmorzonej pracy dysku twardego), po prostu system przestaje reagowac na klawiature i mysze i kaplica. jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuksa wiec prosze o troche wyrozumialosci i pomocy=)

Czy sprzęt jest sprawny w 100% ?? Ja miałem takie problemy po wymianie RAM. Jedna kostka była trefna... Proponuję memtest86+

su -
yum install memtest86+

Po instalacji robisz

memtest-setup

(lub memtest-install - teraz nie jestem pewien ale po yum install.... pojawi się komunikat co dalej wpisać).

Restart komputera, po pojawieniu się menu startowego gruba wybierasz "memtest" i czekasz cierpliwie. Test "chodzi" w kółko ale jednokrotne wykonanie wszystkich 9 (?) testów to kilkadziesiąt minut. Poczekaj cierpliwie i zobacz czy pamięć jest ok.

Pozdrawiam,

Piotr

no ja tez pod gnomem pracuje jednak u mnie wszystko umiera=/

No to ja tez przyłączę się do chóru. U mnie Gnome wiesza przy próbie zgrywania streamu audio do mp3. Używam do tego Audacity i po kilku minutach nagrania pisk w głośniczkach - tylko twardy reset blink.gif A pod fluxbox czy ostatnio pod XFCE wszystko OK.

A ja właśnie wczoraj wieczorem jakiś tekst nieprzyjazny na Torvaldsa tu

gdzieś wpisałem za jego okrzyki w wojence KDE vs. Gnome. Wprawdzie dotyczyło to bardziej ergonomiczności niż stabilności. Może to się w FC5 poprawi, tam chyba 2.12 będzie?

A propos. Czy jest jakieś miejsce skąd można łatwo (yum?) zassać Gnome 2.12? Coś takiego jak repo do KDE 3.5 (http://kde-redhat.sourceforge.net/)?

Pozdr,

W.

Niestety fedorka chyba coś ma nietak z obsługą pamięci albo przynajmniej z jej pewnymi zestawieniami ja również miałem mase kłopotów tym związanych. U mnie pomogła zmiana w kości w slotach blink.gif ... tak, tak, no ale cóż poszukaj moich postów o memteście i problemach z pamięcią - długo się z tym męcyłem

P.S. U mnie memtest też nic nie wykrył nawet przez 13 godzin

Pozdr

A propos. Czy jest jakieś miejsce skąd można łatwo (yum?) zassać Gnome 2.12?
No jest wink.gif

yum --enablerepo=development

Tam jest już nawet 2.13 tongue.gif Z tym, że trzeba (_wziąść_ → wziąć) ORT pod uwagę, iż to repozytorium development, więc niekoniecznie dobre dla end-userów wink.gif

Myślę że te zwiechy spowodowane są przez Gnome. I myślę że te wiechy powoduje któraś z aktualizacji. Pracując pod KDE (czyt. zasyfionym przez mase niepotrzebnych programów środowisku graficznym) nie doświadczyłem zwiech. Natlomiast po instalacji Gnome było wsyztsko dobrze, dopiero po aktualizacji z przed 3 dni (m.in kernel 2.6.15 i jakeis paczki Gnome i inne paczki których nei pamiętam =]) problem zaczął występować (repozytorium updates-released =]).