malQi Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 mam zinstalowana Fedore Core 4 i kernela 2.6.14-1.1656 i co jakis czas dopada mnie zwis systemu (nawet dosc czesto) ktorego nic nie zwiastuje (zadnej wzmorzonej pracy dysku twardego), po prostu system przestaje reagowac na klawiature i mysze i kaplica. jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuksa wiec prosze o troche wyrozumialosci i pomocy=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 Czy sprzęt jest sprawny w 100% ?? Ja miałem takie problemy po wymianie RAM. Jedna kostka była trefna... Proponuję memtest86+ su - yum install memtest86+ Po instalacji robisz memtest-setup (lub memtest-install - teraz nie jestem pewien ale po yum install.... pojawi się komunikat co dalej wpisać). Restart komputera, po pojawieniu się menu startowego gruba wybierasz "memtest" i czekasz cierpliwie. Test "chodzi" w kółko ale jednokrotne wykonanie wszystkich 9 (?) testów to kilkadziesiąt minut. Poczekaj cierpliwie i zobacz czy pamięć jest ok. Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomis Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 hmm ja również uważam że to wina sprzętu, tzn może nie tak, ale fedora sama od siebie się nie wiesza, bynajmniej ja nie miałem takiego przypadku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Luty 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 ja również uważam że to wina sprzętu Niestety, tak to wygląda Niech malQi sprawdzi pamięć a jak to nie jest przyczyna to będziemy dalej myśleli. P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malQi Napisano Luty 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2006 ok, pamiec sprawdzona. uruchomilem memtesta ze standardowym testem i przelecial mi cala pamiec 16 razy (film ogladalem a na dodatek to byl dlugi film=P) i czysto. jakies jeszcz sugestie???=P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 A w jakim środowisku graficznym? Ja mam problem ze zwisami pod Gnome, z tym, że u mnie można ruszać myszką oraz przełączyć się do konsoli. A później reboot :/ Ale nie tak ma być... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malQi Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 no ja tez pod gnomem pracuje jednak u mnie wszystko umiera=/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 no ja tez pod gnomem pracuje jednak u mnie wszystko umiera=/ No to ja tez przyłączę się do chóru. U mnie Gnome wiesza przy próbie zgrywania streamu audio do mp3. Używam do tego Audacity i po kilku minutach nagrania pisk w głośniczkach - tylko twardy reset A pod fluxbox czy ostatnio pod XFCE wszystko OK. A ja właśnie wczoraj wieczorem jakiś tekst nieprzyjazny na Torvaldsa tu gdzieś wpisałem za jego okrzyki w wojence KDE vs. Gnome. Wprawdzie dotyczyło to bardziej ergonomiczności niż stabilności. Może to się w FC5 poprawi, tam chyba 2.12 będzie? A propos. Czy jest jakieś miejsce skąd można łatwo (yum?) zassać Gnome 2.12? Coś takiego jak repo do KDE 3.5 (http://kde-redhat.sourceforge.net/)? Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malQi Napisano Luty 2, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 poszperalem troche i : http://download.fedora.redhat.com/pub/fedo...os/Fedora/RPMS/ tam znalazlem pakiety gnoma 2.12, w adresie jest "test" ale te pakiety zostaly dodane 10 stycznia br. wiec chyba powinny byc calkiem spoko=] czekam na relacje z przejscia na gnome 2.12 bo sam sie przymierzam ale czasu malo ostatniczasy=P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cosmo Napisano Luty 2, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 2, 2006 Niestety fedorka chyba coś ma nietak z obsługą pamięci albo przynajmniej z jej pewnymi zestawieniami ja również miałem mase kłopotów tym związanych. U mnie pomogła zmiana w kości w slotach ... tak, tak, no ale cóż poszukaj moich postów o memteście i problemach z pamięcią - długo się z tym męcyłem P.S. U mnie memtest też nic nie wykrył nawet przez 13 godzin Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Luty 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2006 A propos. Czy jest jakieś miejsce skąd można łatwo (yum?) zassać Gnome 2.12?No jest yum --enablerepo=development Tam jest już nawet 2.13 Z tym, że trzeba (_wziąść_ → wziąć) ORT pod uwagę, iż to repozytorium development, więc niekoniecznie dobre dla end-userów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Other Napisano Luty 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2006 Myślę że te zwiechy spowodowane są przez Gnome. I myślę że te wiechy powoduje któraś z aktualizacji. Pracując pod KDE (czyt. zasyfionym przez mase niepotrzebnych programów środowisku graficznym) nie doświadczyłem zwiech. Natlomiast po instalacji Gnome było wsyztsko dobrze, dopiero po aktualizacji z przed 3 dni (m.in kernel 2.6.15 i jakeis paczki Gnome i inne paczki których nei pamiętam =]) problem zaczął występować (repozytorium updates-released =]). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi