przemk Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 czy ktos wie, jak uzyskac najwieksza ilosc wierszy i kolumn, w trybie tekstowym? nie uzywam zupelnie framebuffera, nie jest mi zupelnie do niczego potrzebny. w kilku instalatorach widzialem taka mozliwosc ustawienia tej "rozdzielczosci" bez fb.. czy ktos moglby mi napisac, co nalezy wpisac do np grub.confa? czy tez inaczej to sie robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 Wpisz z grub.conf opcje: vga=791 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2006 Wpisz z grub.conf opcje: vga=791 Możesz i więcej. Sprawdź TUTAJ . W rozdziale "5.3 What VESA modes are available to me?" jest tabelka z kodami hexa. Wpis vga=0x317 to to samo co napisał powyżej Soruk czyli 1024x768 i 16bit kolor. W tekście to chyba 48 linii na 128 znaków w wierszu (używam tego, ale nigdy nie liczyłem ). vga=0x31A to 1280x1024 i 16bit kolor, linii i wierszy na ekranie więcej, ale nie wiem dokładnie ile stawiam na jakieś 64 linie i ok.170 znaków. Wpisujesz jako parametr kernela w grub.conf [Edit]Tylko nie przeginaj i nie wpisuj więcej niż może wytrzymać Twój monitor, bo będą kłopoty. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Luty 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Dzieki za odpowiedzi, ale zupelnie nie o to mi chodzilo. Nie o uzycie fb- czyli framebuffera, vesafb:vesatng:jakikolwiekInny, co zreszta napisalem. Zadne "vga=xxx" tam nie dziala, bo NIE MA trybu pseudo-graficznego! tylko tryb tekstowy. Wytlumacze to inaczej: jak uruchomi sie konsole w trybie tekstowym bez framebuffera to ma ona zwykle 25 wierszy i 80 kolumn, a w kazdej komorce moze znajdowac sie jeden znak. Ale sa tez inne tryby (80x25, 80x30, 80x43, 80x50, 80x60- nie wiem czy wszystkie sa zawsze dopuszczalne). Chodzi mi czym przestawia sie taki wlasnie tryb? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 Faktycznie pisałeś - jak zwykle coś przeoczę No, ale konsola na jakiejś grafice musi chodzić. Może zamiast vga=xxx trzeba coś bliżej starego dobrego Herculesa albo jakoś tak? Coś w stylu hgc=xxx albo mda=xxx - nie znam się na tym, ale cos tak mi się kiedys o uszy obijało. Niedyskretnie tylko spytam: a dlaczego nie chcesz fb? Optymalizacja czy jakieś inne względy? [Edit] Tutaj chyba coś jest http://slackware.osuosl.org/slackware-3.3/...2.0.30/svga.txt - tak mi się wydaje, że podanie parametru vga=xxx niekoniecznie musi wiązać się z fb, ale jak wspomniałem nie znam się na tym. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Luty 8, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2006 (edytowane) Faktycznie pisałeś - jak zwykle coś przeoczę spoko, spoko No, ale konsola na jakiejś grafice musi chodzić. Może zamiast vga=xxx trzeba coś bliżej starego dobrego Herculesa albo jakoś tak? Coś w stylu hgc=xxx albo mda=xxx - nie znam się na tym, ale cos tak mi się kiedys o uszy obijało. z tym zupelnym brakiem vga to sie byc moze zbyt rozpedzilem. chodzi tylko o brak frame buffera. chodzi o karty vga Niedyskretnie tylko spytam: a dlaczego nie chcesz fb? Optymalizacja czy jakieś inne względy? sprawa wynika z tego ze mam pare instalacji roznych linuxów na roznych sprzetach (wszystkie maja karty vga, w wiekszosci integracje intela).. niektore to serwery i zupelnie zbedne sa mi gadzety oferowane przez fb.. jedyne co by sie przydalo to wiecej tekstu.. a to jest "łatwe" do osiagniecia, bo pare liveDystrybucji ma cos takiego.. TYLKO JAK? Moze napisze co znalazlem do tej pory.. znalazlem takie tryby: Video adapter: VGA Mode: COLSxROWS: 0 0F00 80x25 1 0F01 80x50 2 0F02 80x43 3 0F03 80x28 4 0F05 80x30 5 0F06 80x34 6 0F07 80x60 niestety, wpisy w grub.confie "vga=1", "vga=ask", "vga=ext", "vga=0F01" w linii kernela nic nie daja wpis "vga=1" w ogolnych opcjach gruba tez nic nie daje.. zastanawiam sie czy kernel nie musi byc jakos specjalnie ustawiony, ale to nie byloby logiczne.... EDIT Dzieki za linka, sprawdze na pewno EDIT2 Dzięki Piękne Waldo za wskazowke, DZIAŁA! a oto pełny przepis na to: 1. w kernel musi byc wkompilowane wsparcie dla VGA console Device Drivers ---> Graphics support ---> Console display driver support ---> VGA text console │ │ [*] Video mode selection support 2. w grub.confie, w linijce kernela musi byc wpis np taki "kernel /boot/bzImage root=/dev/hda1 vga=1" dla 80x50 3. wylaczyc ustawianie czcionki systemowej przy starcie, bo resetuje ustawienia do domyslnych Edytowane Luty 8, 2006 przez przemk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi