Skocz do zawartości

W Wine Gra Chodzi Za Szybko

Rekomendowane odpowiedzi

zatęskniłem za grą Ufo: Enemy Uknown i postanowiłem sobie ściągnąć a potem przez wine odpalić. Wszystko poszło ok gra działa ale scroll jest tak szybki, że nie mam możliwości przesuwania ekranu podczas walki. Dodatkowo nie mogę odpalić gry w oknie ponieważ jakimś cudem w wersji wine-0.9.7 zniknęła opcja do zmiany głębi kolorów. Jak ściągnąłem starszą wersję co prawda była tka opcja ale po ustawieniu 8bpp mi rozwaliło wine i teraz nic nie startuje. Jednak to nie jest problem bo juz tak miałem, reinstalacja wine pomaga. Chodzimi o to jak spowolnić tą grę żebym mógł sobie pograć bez włączania windowsa. Jakieś sugestie?

a przypadkiem nie powinieneś UFO odpalić z emulatora DOSa? bo o ile pamiętam to ja właśnie pod DOSem grałem w tą grę

PS: sorry w UFO to ja jeszcze grałem na Amidze, ale i tak chyba DOSBox jest bardziej odpowiedni

A w DOSboksie to już ustawiasz prędkości jak chcesz. Zresztą nie tylko prędkości. Najlepiej utworzyć sobie plik .conf (chyba poleceniem writeconf ale lepiej poszukaj jak to ma być dokładnie) i tam wszystko ustawiać. Można w każdym katalogu taki plik utworzyć i dzięki temu z każdego katalogu można od razu uruchamiać grę z dopasowanymi ustawieniami, a nie kombinować.

wszystko by było ok, ale okazuje się, że mam wersję win95. To jest jakaś wersja kolekcjonerska. Odpalając ją w dosbox otrzymuję komunikat

This program cannot be run in DOS mode.

Więc muszę zdobyć wersję DOS tej gry. Sprawdzałem na stronie dosbox w listingu gier, jest tam ufo więc to musi działać.

moze sprobuj na okolo?

odpal jakis zrzeracz procka, odpal gre i obniz priorytet procesu gry na cos co w windowsie zawiera sie pomiedzy normalny a niski? przynajmniej troche to ja spowolni...

spakuj zawartosc HDD do /dev/null biggrin.gif

ok zdobyłem wersję dosową UFO. Działa poprawnie, muszę tylko pobawić się i skonfigurować dosboxa, żeby mieć dzwięk. Byłem zaskoczony, że są różne wersje ufo: wersja dos i windows blink.gif

dzięki za stronkę, znalazłem tam cannon fodder i sensible soccer, normalnie łezka się zakręciła w oku

DOSbox powinien mieć od razu ustawiony dźwięk. To gry trzeba ustawić. Oczywiście można zmieniać ustawienia dźwięku (np. różne wersje soundblastera).

Niektóre gry do poprawnego działania (żeby nie zacinało) wymagają ustawienia core=dynamic (domyślnie jest (core=normal) w pliku konfiguracyjnym (tworzysz go wpisując config -writeconf nazwa.pliku).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...