Skocz do zawartości

Tworzenie Dysku Rescue

matombo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Problem.

Zainstalowalem, skonfigurowalem instalacje FC4. Wszystko dziala poprawnie (na ile to jestem wstanie stwierdzic).

Teraz chcialbym zrobic CDRom rescue - na wypadek gdyby sie z jakis powodow wysypal system (jakbym takowy mial dla wczesniej zainstalowanego systemu to bym nie musial spedzic calego tygodnia na instalacji i konfoguracji nowego systemu).

Rozumiem, ze taki wlasnie 'rescue disk' pozwala na przywrocenie zainstalowanego systemu wraz z ustawieniami poprzez instalator anaconda odpalanego z FC4 CDrom #1.

(Wszystkie dzialania podjete jako root):

komenda mkrescue .... (itd) - brak takiej komendy (juz nie mowiac o: man mkrescue)

stwierdzilem wiec, ze brak zainstalowanego pakietu.

No to ja:

yum install mkrescue

a tutaj tez kuku. Nie ma takiego.

Hmmm.

To jak ja mam zrobic ten rescue disk?

Wiem ze moge zrobic:

mkbootdisk -iso ...(itd)

lecz czy to jest wlasnie rescue disk czy tylko bootdisk danego systemu.

Pozdrawiam.

A jak sciagałeś obrazy CD to musisz dossać płytke rescue

Nie trzeba. Wystarczy płyta instalacyjna CD nr 1.

Moze ktos wie gdzie moge znalesc informacje jak to dziala??

Bootujesz system z płytki, wpisujesz "linux rescue", a potem to czytasz ekrany instalatora.

Moje pytanie wzielo sie stad, ze w Mandrivie2006 tworzy sie rescue disk wlasnie poprzez komende mkrescue.

A zalezy mi na mozliwosci szybkiego przywrocenia systemu bez ucizaliwych reinstalacji i konfiguracji.

A moze jest jakis sposo robienia backup.ow systemu albo cos w tym rodzaju (Mandriva ma taka mozliwosc)?

Pozdrawiam

A moze jest jakis sposo robienia backup.ow systemu albo cos w tym rodzaju (Mandriva ma taka mozliwosc)?

Backup możesz robić na kilka sposobów. Najprostszy to oczywiście "tar" tongue.gif

Backupy filesystemów bardzo fajnie robi się poleceniem dump (szerzej "man dump" wink.gif). Generalnie dump ma tę przewagę nad zwykłym tar-em, że na początku archiwum znajduje się indeks (nie ma potrzeby przeglądania całego archiwum tak jak przy tar) a pliki w archwium można sobie przeglądać zwyczajnie przy pomocy "ls", możliwe jest również selektywne odtwarzanie plików/katalogów wybranych z archiwum. "dump" nie działa niestety na ReiserFS, ale na ext3 czy wcześniejszym ext2 sprawia się znakomicie.

A przy okazji to co było takiego magicznego w tym mkrescue? Jaka była zawartość utworzonego w ten sposób backupu?

Pozdr,

W.