dawidson Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Czy ktos zwas moze mi lopatologicznie wyjasnic jak jest w koncu z paczkami zrodlami itd RPM to sa : zrodlo to np. xxx.tar.gzip gdzie go sie rozpakowuje i ma sie katalog paczka ? chcialem zainstalowac php-mysql poniewaz nie mam bibloteki mysql w php wiec zrobilem instalacje ale wywalilo brak zaleznosci. oczywiscie przez yuma idzie bez problemu ale instaluje mi mysql FC4 ale ja mam mysql 5 kiedy mi zainstaluje przez yum jest ok. ale nie mam pliku mysqld. Oczywiscie instaluje sie biloteka do php ale ja chce mysql 5 kurcze czy to musi byc takie zagmatwane. Stwierdzilem ze od razi sciagne sobie php5 i apacha najnoweszego .Sciagnolem zrodla (tak to sie nazywa) czyli apache tar.bzip i php 5 tar.bzip rozpakowalem zrobilem apache 2.0 na local zainstalowal sie bez problemu (.configure make install) w katalogu lokalnym i gites dziala ten i starszy wiec wziolem sie za PHP ./confgure --with-mysql pomielil pozniej make install oczywiscie full dziwnych informacji i ostrzezen na koncu php instaled itd. teraz gdzie to jest odpalam apacha starego skonfigurowanego z php i odpala mi starery php. gdzie to wszystko jest. zaczynam sie martwic ze nic sobie nie mozna zrobic tylko czekac na rpm ktore itak co chwila cos krzycza. Dzieki za wyjasnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Aź zagmatwał... RPM to pakiet, paczka zawierajaca pliki, które podczas instalowania wgrywane są w odpowiednie miejsca. tar.gz to archiwum, w ten sposób często rozprowadzanie są źródła wymagające kompilacji. To tak najprościej. Poczytaj o tym jak znajdziesz odrobinę czasu. Jak chcesz instalować ze źródeł, to.... poszukaj na googlech jak to sie robi, albo na tym forum. Dokładniej - poszukaj jak się robi paczki ze źródeł, bo potem strasznie to potem ułątwia administrację. Nawet teraz jest taki temat (checkinstall i takie tam). Więc najpierw wywal wszystkie paczki, któe niepotrzebnie zainstalowałeś yumem. Potem pobaw sie googlami, zainstaluj wszystki, a potem to ustaw - o ile pamiętam, musisz w konfiguracji apacha dodać odpowiedni wpis o php, lokalizacje parsera itd... Powodzenia. P.S. Nie szybciej jednak (_kożystać_ → korzystać) ORT z paczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 ja bym powiedział tak: RPM - pakiet instalacyjny przygotowany zazwyczaj pod konkretna dystrybucję. Jedno polecenie i masz zainstalowany wybrany program. src.rpm - pakiet źródłowy przygotowany pod konkretna dystrybucję, z którego po odpowiednich przygotowaniach poleceniem "rpmbuild" tworzymy RPM. tar.gz (lub tar.bz2) - źródła do samodzielnego skompilowania i ew. instalacji BEZ przygotowywania pakietu rpm (po kompilacji "make install"). Ze źródeł można oczywiście przygotować src.rpm, ale to wyższa szkoła jazdy (przynajmniej dla mnie ) i potem zbudować RPM. Można oczywiście dość łatwo po kompilacji zrobić pakiet RPM przy pomocy "checkinstall", ale lokalny autorytet gajownik (szacuneczek ) napisał mi w którymś poście, że paczki robione w ten sposób są miernej jakości (niemniej jednak umożliwiają odinstalowanie pakietu przy pomocy "rpm -e <pakiet>". [Edit] A co do instalacji to nie mając dużego doświadczenia bezpieczniej jest ściagać i instalowac yumem. Chyba, że chcesz poeksperymentować i/albo się pouczyć czegoś nowego, ale to już inna historia Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawidson Napisano Luty 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 No dobra to co najlepiej czekac az wyjdzie rpm czy sobie go zbudowac za pomoca checkinstall jak np. PHP wersji 5 gdzie jest tylko ze zrodel. I apache 2.2.1 tez jest tylko ze zrodel. Zbudowalem sobie php 5.1.2 rpm pieknie sie zainstalowal tylko wladowal billoteke lib5php.so i apach mi krzyczy ze nie moze zaladowac tej bilbloteki ale to juz inny problem. Teraz gdzie to wszystko jest wrzucane .jak to odistalowac. Np. komplijacja ze zrodel wyswietla sa komunikaty, jak to dziala. pojawiaja sie jakies dziwne komunikaty powinny sie pojawiac. Przy RPM np. brakuje bilboteki to tak poprostu sie sciaga. Obojetnie jaka Mam doswiadczenie z serwerami Microsoft. Natomiast z llinuksowymi ucze sie dlatego nasuwaja sie pytania wiem ze to podstawy Mam postawiony WWW.PHP.Mail pod linuchem sambe ale to wszysko z gotowych paczek ale nie oto chodzi chce to zrozumiec jak to aktualizowac wgrwac poprawki. Wszedzie w google sa opisane HOWTU pieknie ale nikt nie wyjasnia tak aby to ktos zrozumial tylko zrob tak i juz nie pisze jakie bledy moga sie pojawic i jak sobie z nimi poradzic. Dzieki za posty. Poprostu po win jest inaczej i dlatego chce to zrozumiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 No dobra to co najlepiej czekac az wyjdzie rpm czy sobie go zbudowac za pomoca checkinstall Pogoń za numerkami? Jak chcesz nowsze pakiety, to ściągnij SRPM-y z Rawhide'a i je przekompiluj → http://groups.google.com/group/pl.comp.os....addf016d7649c2c Robione checkinstallem będą badziewne, bo pewnie nie ustawisz poprawnie wszystkich opcji i flag podczas konfiguracji/kompilacji. Przeczytaj sobie cały ten watek → http://groups.google.com/group/alt.pl.comp...c2321f18b925765 Zbudowalem sobie php 5.1.2 rpm pieknie sie zainstalowal tylko wladowal billoteke lib5php.so i apach mi krzyczy ze nie moze zaladowac tej bilbloteki ale to juz inny problem. To jest ten problem, o którym napisałem powyżej. Nie poustawiałeś poprawnych flag i pewnie moduł z php ma relokacje w segmencie programu. Teraz gdzie to wszystko jest wrzucane .jak to odistalowac. Przejrzałbyś chociaż przypięte w tym dziale wątki... Wszedzie w google sa opisane HOWTU pieknie ale nikt nie wyjasnia tak aby to ktos zrozumial tylko zrob tak i juz nie pisze jakie bledy moga sie pojawic i jak sobie z nimi poradzic. Te niektróre HOWTO można sobie w buty wsadzić. Część z nich piszą osoby nieznające się na rzeczy. Jeśli chodzi o błędy to tego nie da się ot tak nauczyć od razu. Wymaga to trochę doświadczenia, wiedzy na temat procesu kompilacji programów, itp. Przepisywanie ze stron `./configure && make && make install' Ci tego nie da. PS pisz staranniej, bo ciężko zrozumieć co piszesz (interpunkcja!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi