Chamaeleo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Witam! Spotkałem się oto dzisiaj z dość dziwną dla mnie sytuacją. Otóż chciałem zainstalować Fedorkę 4 na wolnej przestrzeni dysku, tuż za partycją rozszerzoną należącą do Windowsa. Mniej więcej wygląda to tak: hda1 - partycja podstawowa NTFS hda2 - partycja rozszerzona: hda5, hda6, hda7 - dyski logiczne NTFS Zostało mi jeszcze 62GB wolnego miejsca na dysku więc przystąpiłem do instalacji. Chciałem utworzyć 3 partycje: /, /home i swap. Problem polega na tym, że utworzyć mogę tylko 2 partycję, bo przy tworzeniu trzeciej wyskakuje błąd. Te dwie partycje zostają oznaczone jako hda3 i hda4. Przy instalacji istnieje opcja utworzenia partycji podstawowej, lecz z niej nie skorzystałem. Doszedłem do wniosku, że może rozciągnę partycję rozszerzona do końca dysku i na niej spróbuję zainstalować Linuksa. Co wy na to? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 yyy.... sprobuj zmniejszyc rozmiar partycji tak by po utworzeniujeszcze ci cos zostało... Czym robisz partycje ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Na dysku możesz mieć albo 4 partycje podstawowe, albo 3 podstawowe i jedną rozszerzoną, a na niej dyski logiczne w liczbie 32 (chyba). Jesteś więc pewien, że nie utworzyłeś tych partycji jako podstawowe? Swap chyba też robi się na podstawowej. Albo rzeczywiście brakło Ci miejsca, bo wykorzystałeś całą dostępną przestrzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Luty 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Partycje zawsze tworze podczas instalacji i nigdy nie zaznaczam ich jako podstawowe. Prawdę mówiąc nie wiem jaka jest różnica między partycją podstawową a rozszerzoną ( nie biorac pod uwagę dysków logicznych). Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Swap chyba też robi się na podstawowej. Mam swap na rozszerzonej, więc chyba nie ma znaczenia i jest to wybór użytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Na dysku możesz mieć tylko 2 partycje. (podstawową i rozszerzoną) Chodzi tu o wpis w MBR. Zrob coś takiego, że calego linuksa, wszytkie partycje dasz na partycje rozszerzoną. Musi pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2006 Na dysku możesz mieć tylko 2 partycje. (podstawową i rozszerzoną) Że co? http://pl.wikipedia.org/wiki/Partycja_podstawowa W takim wypadku ciekawe, jakbyś zainstalował FreeBSD, bo ten wymaga partycji podstawowej. Nie wierze, żebyś winde wywalił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chamaeleo Napisano Luty 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Wielkie dzięki. Wszystko juz wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Luty 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2006 Sorki Moj błąd. Zwracam honory... Zawsze myslałem, że na wpisie w MBR (z dwoma adresami, tak jak mam teraz) sie kończy. Widać człowiek się uczy całe życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi