Skocz do zawartości

Partycje

Chamaeleo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Spotkałem się oto dzisiaj z dość dziwną dla mnie sytuacją. Otóż chciałem zainstalować Fedorkę 4 na wolnej przestrzeni dysku, tuż za partycją rozszerzoną należącą do Windowsa. Mniej więcej wygląda to tak:

hda1 - partycja podstawowa NTFS
hda2 - partycja rozszerzona:
hda5, hda6, hda7 - dyski logiczne NTFS

Zostało mi jeszcze 62GB wolnego miejsca na dysku więc przystąpiłem do instalacji. Chciałem utworzyć 3 partycje: /, /home i swap. Problem polega na tym, że utworzyć mogę tylko 2 partycję, bo przy tworzeniu trzeciej wyskakuje błąd. Te dwie partycje zostają oznaczone jako hda3 i hda4. Przy instalacji istnieje opcja utworzenia partycji podstawowej, lecz z niej nie skorzystałem. Doszedłem do wniosku, że może rozciągnę partycję rozszerzona do końca dysku i na niej spróbuję zainstalować Linuksa. Co wy na to?

Pozdrawiam

Na dysku możesz mieć albo 4 partycje podstawowe, albo 3 podstawowe i jedną rozszerzoną, a na niej dyski logiczne w liczbie 32 (chyba).

Jesteś więc pewien, że nie utworzyłeś tych partycji jako podstawowe? Swap chyba też robi się na podstawowej.

Albo rzeczywiście brakło Ci miejsca, bo wykorzystałeś całą dostępną przestrzeń.

Partycje zawsze tworze podczas instalacji i nigdy nie zaznaczam ich jako podstawowe. Prawdę mówiąc nie wiem jaka jest różnica między partycją podstawową a rozszerzoną ( nie biorac pod uwagę dysków logicznych). Pierwszy raz spotkałem się z takim problemem.