tomh Napisano Luty 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2006 Witam Mam problem z odtworzeniem zwykłej płyty CD z muzyką. Wszystkie inne formaty są otwierane. Tutaj pojawia się błąd: "Nie można uruchomić procesu Nie można utworzyć io-slave: Program klauncher zwrócił komunikat: Nieznany protokół 'audiocd'." Na forum jak do tej pory nic na ten temat nie znalazłem. tomh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2006 a czym otwierasz? Jak xmms to musi miec wtyczkę zainstalowaną, jak jesteś pod kde to masz programik do cd-audio nazywa się: kscd jak nie możesz znaleźć to wklep to urzywając ctrl + F2 i tam to wpisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomh Napisano Luty 11, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2006 Witam. Nie chodzi o to, że program (np:xmms, kscd) nie może otworzyć i odtworzyć płytę. Problem w tym, że w ogóle audio cd nie mogę zamontować. Dzięki za zaintersesowanie. System zachowuje się tak jakbyś do czytnika CD wrzucił płytę DVD tomh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Luty 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2006 a sprobuj tak na pulpici kliknij prawym i wybierz → skrót do adresu (URL) i tam wpisz np Moj komputer a w URl media:/ i zobacz czy masz urządzenia tam dyski i cd jak włożysz, późnieje tam sprobuj otworzyc cd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomh Napisano Luty 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 Witam Po próbie zamontowania płyty cdaudio pojawia się komunikat: "mount: I could not determine the filesystem type, and none was specified Proszę sprawdzić, czy dysk został włożony prawidłowo". Jest oczywiście włożony prawidłowo, powtarzam inne płyty z różnymi danymi, mp3, avi, programami pod windowsa itp. są montowane i mogę sprawdzić ich zawartość. A w media:/ widać miedzy innymi: media:/hdd (DVD-odmontowane) media:/fd0 (-odmontowane) media:/ext3 (-odmontowane) media:/LogVol00 (-odmontowane) media:/hdc (nagrywarka-odmontowane) tomh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Luty 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 o ile sie nie myle to audiocd sie nie montuje, tak samo jak czystych plyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomh Napisano Luty 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 to w czym jest u mnie problem; w XMMS jest włączona wtyczka: Odtwarzacz płyt CD Audio 1.2.10 [libcdaudio.so]. Jak wrzucę płytę uruchamia się kscd - pusty. Jak kliknę na skrót do cdromu pojawiają się błędy o montowaniu (??? - dlatego wspominałem o montowaniu) Jak podaję ścieżkę otwarcia pliku (płyta jest cdromie) do media/cdrom to otwiera się pusty katalog A a'propos czystych płyt: właśnie tak zachowuje się w tej chwili mój CDrom - jak bym włożył czystą płytę do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 No ale płyt audio się nie montuje. W xmms'ie najprawdopodobniej musisz podać ścieżkę do urządzenia (np /dev/hdc). Nie jestem pewien, bo ja korzystam z MPlayera, a tam wystarczy napisać np. mplayer cdda:////dev/hdd, lub zamiast cdda dać cddb, to wtedy pobiera listę piosenek z .neta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomh Napisano Luty 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2006 dzięki sprawdziłem jeszcze raz ścieżkę; okazało się, że automatycznie łączyło mnie z /dev/cdrom, a obok było /dev/cdrom1(?). Zmieniłem na cdrom1 i gra. jeszcze raz dzięki tomh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi