Other Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 Od dłuższego czasu użytkowania Fedory Core zebrało mi się trochę pytań. Zainteresowanym pomocą, z góry dziękuję: 1. Czy i jak można zianstalować sterowniki ATI w wersji 8.18.6 (ostatnia wersja z którą enemy territory działa bez spadku wydajności) na najnowszym kernelu (w tej chwili jest to 2.6.15-1.1831_FC4). Dodam że instalowałem juz instalotrem ATI i nie ładuje się moduł "ati-fglrx" mimo że w logu instalacji wszystko jest "done", a instalatorowi dałem polecenie zisnatlowanie modułu. 2. Czy fedora posiada swoje specificzne dzwięki jak np. Windows czy Ubuntu ( chodzi m.in o dzwięk przy uruchamianiu systemu i wyłączaniu) 3. Jakie dokładnie potrzebne są biblioteki oraz które z nich są potrzebne do prawidłowego odtwarzania większości popularnych formatów (wide: wmv, avi, mpg, dvd, vcd, divx itp. i audio: wma, mp3, wav, mid itp.) Niec hodzi mi o dokładne paczki, tylko chociażby nazwy, aby nie instalowa ć wszystkeigo po trochu (np. tylko odpowiednie paczki gsteamera, który jak słyszałem będzie w Fedorze Core 5 i ejst "przyszłością" ). 4. Jaki kernel oraz jaki x-y będą w FC5 ? Ewentualnei na jaką listę mailingową się zapisać, aby otrzymywać takie informacje, co będzie w przyszłej FC ? 5. Jak można zapisać się do tworzenia Wiki.Fedora.pl ? Na stronie owej Wiki karzą bowiem zgłosić się na forum do działu WIki, który nei istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2006 2. Czy fedora posiada swoje specificzne dzwięki jak np. Windows czy Ubuntu ( chodzi m.in o dzwięk przy uruchamianiu systemu i wyłączaniu) Nie. Są tylko te odpowiednie dla środowska (np. Gnomowe w pakiecie gnome-audio). 3. Jakie dokładnie potrzebne są biblioteki oraz które z nich są potrzebne do prawidłowego odtwarzania większości popularnych formatów (wide: wmv, avi, mpg, dvd, vcd, divx itp. i audio: wma, mp3, wav, mid itp.) Niec hodzi mi o dokładne paczki, tylko chociażby nazwy, aby nie instalowa ć wszystkeigo po trochu (np. tylko odpowiednie paczki gsteamera, który jak słyszałem będzie w Fedorze Core 5 i ejst "przyszłością" ). gstreamer-plugins-extra-* 4. Jaki kernel oraz jaki x-y będą w FC5 ? Ewentualnei na jaką listę mailingową się zapisać, aby otrzymywać takie informacje, co będzie w przyszłej FC ? X.Org 7.0, planowane są także aktualizcje do 7.1. A najważniejsza lista mailingowa to fedora-devel-list. 5. Jak można zapisać się do tworzenia Wiki.Fedora.pl ? Na stronie owej Wiki karzą bowiem zgłosić się na forum do działu WIki, który nei istnieje. Zgłoś się do Gajownika na priv. A forum jest ukryte, nie mnie pytaj dlaczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 19, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2006 2. Czy fedora posiada swoje specificzne dzwięki jak np. Windows czy Ubuntu ( chodzi m.in o dzwięk przy uruchamianiu systemu i wyłączaniu) Gnome mozna skonfigurować, żeby zakcjami w środowisku graficznym były powiązane dźwięki. Środowisko - > Preferencje -> Dźwięk Dźwięku przy startowaniu Gnome'a nigdy mi się nie udało "wydobyć". Natomiast dźwięk przy otwarciu przy starcie GDM mozna skonfigurować w konfiguratorze gdmsetup Mozna sie oczywiście baaaardzo długo bawic i robic skrypty odtwarzania dźwięku przy starcie niezalezne od X-ów, tylko po co? 3. Jakie dokładnie potrzebne są biblioteki oraz które z nich są potrzebne do prawidłowego odtwarzania większości popularnych formatów (wide: wmv, avi, mpg, dvd, vcd, divx itp. i audio: wma, mp3, wav, mid itp.) Niec hodzi mi o dokładne paczki, tylko chociażby nazwy, aby nie instalowa ć wszystkeigo po trochu (np. tylko odpowiednie paczki gsteamera, który jak słyszałem będzie w Fedorze Core 5 i ejst "przyszłością" tongue.gif). Z WMA będą jaja bo to zamknięty format Microsoftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 5. Jak można zapisać się do tworzenia Wiki.Fedora.pl ? Na stronie owej Wiki karzą bowiem zgłosić się na forum do działu WIki, który nei istnieje. Zgłoś się do Gajownika na priv. Zgłaszanie się do mnie nie ma teraz sensu. ssh na serwer na razie jest zablokowane, więc nie mogę dodawać nowych kont. Niedługo wszystkie problemy powinny być rozwiązane i użytkownicy forum będa mogli logowac się tym samym loginem i hasłem do wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smopi Napisano Luty 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 21, 2006 1. Czy i jak można zianstalować sterowniki ATI w wersji 8.18.6 (ostatnia wersja z którą enemy territory działa bez spadku wydajności) na najnowszym kernelu (w tej chwili jest to 2.6.15-1.1831_FC4). Dodam że instalowałem juz instalotrem ATI i nie ładuje się moduł "ati-fglrx" mimo że w logu instalacji wszystko jest "done", a instalatorowi dałem polecenie zisnatlowanie modułu. Przecież tu masz opis: OPIS Musisz z Livny pobrać ati-fglrx-8.18.6.1-0.lvn.2.4.src.rpm i wygenerować kernel-module (rpmbuild....). Później tylko "yum localinstall..." - czytaj dokładnie opis do którego dałem Ci linka - tam jest wszystko napisane. U mnie stery 8.18 śmigają na kernelu 2.6.14-1.1656. Nowszego jeszcze nie instalowałem bo nie widzę potrzeby. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 Tak, ale mimo to moduł się nie załaduje. Aby to osiągnąć, już po poprawnej instalacji sterownika ati należy do pliku /lib/modules/wersja_jądra/modules.dep dopisać ręcznie te moduły (są dwa: fglrx_agp.ko i fglrx.ko i powinny leżeć w /lib/modules/wersja_jądra/build. Można też spróbować załadować edytują plik modules.alias w tym katalogu, ale mnie to nie poszło. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi