robert_x22 Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 Witam Posiadam lacze dsl o adresie 82.197.59.xxx i mam kilka publicznych adresow IP. Mam zrobiona maskarade na Fedorze i wszystko jest ok. I mam teraz pytanie w jaki sposob udostepnic sasiadowi internet ale by mial publiczne IP. A oto skrypt mojego firewolla #!/bin/bash set -x # "czyszczenie regol" iptables -F iptables -X iptables -F -t nat #ustawienia Âłañcucha rozdajacego internet iptables -F inter iptables -N inter iptables -I FORWARD -j inter # "ustalenie polityki" iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT #iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P INPUT ACCEPT #_____________________________________________________________________________________ echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT ################################ ZABEZPIECZENIA ################################ #wylaczenie odpowiedzi na ping /bin/echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_all #ochrona przed atakami typu Smurf - czyli blokowaniem komunikatow ICMP #przychodzace z zewnatrz na nasze adresy broadcast /bin/echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_broadcasts #odrzucanie pakietow "Source route" /bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept_source_route #odrzucanie pakietow "ICMP redirect" mogacych zmienic nasze tablice routingu /bin/echo "0" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept_redirects #wylaczenie ochrony przed blednymi pakietami "ICMP error" /bin/echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/icmp_ignore_bogus_error_responses #kazdy interfej sieciowy bedzie przyjmowal tylko te pakiety, ktore #znajduja sie w tablicy routingu /bin/echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter #wylaczenia logowania dziwnych (spofed, source routed, redirects) pakietow /bin/echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/log_martians #_________________________________________________ #ZABLOKOWANE DO ODWOLANIA #eth0 iptables -t filter -A INPUT -s 82.197.59.xxx -d 0/0 -j ACCEPT iptables -t filter -A INPUT -d 82.197.59.xxx -s 0/0 -j ACCEPT ##### ##### iptables -t nat -A POSTROUTING -s 192.168.0.1/24 -d 0/0 -j MASQUERADE ##### ## # _____________________________________________________________________________________ iptables -A FORWARD -p udp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A INPUT -p udp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A OUTPUT -p udp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A FORWARD -p tcp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A INPUT -p tcp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A OUTPUT -p tcp --dport 4060:4970 -j DROP iptables -A INPUT -p tcp --dport 135:139 -j DROP iptables -A INPUT -p tcp --dport 5000 -j DROP Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 #iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P INPUT ACCEPT echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward iptables -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT Ja może trochę nie na temat, ale jeśli masz domyślna politykę INPUT ustawioną na ACCEPT, to dalsze reguły (m.in. te z ESTABLISHED i RELATED) nie będą przetwarzane. Krótko mówiąc na moje niewprawne oko to kupujesz absolutnie wszystko co do Ciebie przychodzi łącznie z NEW niech to potweirdzi ktoś kto się lepiej na tym zna, ale wg mnie to nie wygląda dobrze. Wg mnie tej linijki nie powinno w ogóle być (co najwyżej ta zakomentowana), a na koniec wypadałoby dać: "iptables -P INPUT DROP". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 1) przyłączam się do przedmówcy 2) wpisz na www.google.pl frazę przekierowanie publicznego adresu i być może drugi link Ci pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoda6886 Napisano Luty 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 20, 2006 pozatym lepiej zrobic tak jesli chodzi o maskarade: iptables -t nat -A POSTROUTING -o ethX -j MASQUERADE gdzie ethX to Twoje wyjscie na swiat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robert_x22 Napisano Luty 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2006 Juz naprawiam blad dzieki za uswiadomienie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi