mobo Napisano Luty 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2006 Czeka mnie praca dyplomowa. Obmyśliłem że zrobię opis serwera na systemie GNU Linux. I teraz wstępny plan. 1 ogólny opis systemu linux z czym to się je, zalety itp. dalej wybór dystrybucji na przykładzie której będę to robił czyli Fedora 2 jakie usługi będzie oferował mój serwer i do czego każda z nich służy 3 opis instalacji fedory 4 ogólna wstępna konfiguracja 5 opisy konfiguracji i dokladnego działania poszczególnych usłóg 6 bezpieczeństwo serwera Może jakieś uwagi do tego? Coś byście zmienili w tym planie?? Z linuxem nie dawno zacząłem więc mam nie dużo wiedzy. To jest wstępny plan ogólny plan. Może go należy całkowicie zmienić żeby to miało ręce i nogi. Chodzi mi oto żeby doradziły mi osoby co maja spora wiedze na temat stawiania serwerów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Wiesz co, nie wiem czy pisanie pracy dyplomowej na temat, na którym się nie znasz jest najlepszym pomysłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
walwat Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Wiesz co, ja w swoim życiu pisałem pracę dyplomową w technikum, a potem magisterską na studiach i nie zaczynałem od takiego pójścia na łatwiznę, czyli pytanko na forum. Zacząłbym od czytania na ten temat, a jest mnóstwo materiałów w sieci i literatury, a potem sam zainstalowałbym Fedorę i na niej serwer, a do wyboru jest też wiele serwerów. Owocnej nauki, jak wejdziesz w temat to może wrócisz na to forum, ale z konkretnym pytaniem o rozwiązanie problemu, a nie o przepis na pracę dyplomową. pzdr walwat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobo Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Nie pytałem o przepis a oto czy dobry jest ten ogólny plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 a nie lepiej zapytać promotora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Zazwyczaj promotorzy wiedza g... na ten temat Tu trzeba samemu wszystko obmyslic ewentualnie powiedziec im co jakis czas co sie zrobilo. A jesli chodzi o sam pomysl pracy to nie koniecznie musi wiedziec na ten temat wiele. Jesli podejdzie powaznie to sie nauczy wszystkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 nie doceniasz panów promotorów nie wiadomo jakich oni tam na jego uczelni mają. Może akurat znają się na rzeczy. Mój promotor jest kumaty i wie o co biega w mojej pracy (nie ma ona nic wspólnego z linuxem ale on wie o co w niej biega). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2006 Czeka mnie praca dyplomowa. Obmyśliłem że zrobię opis serwera na systemie GNU Linux. I teraz wstępny plan. 1 ogólny opis systemu linux z czym to się je, zalety itp. dalej wybór dystrybucji na przykładzie której będę to robił czyli Fedora 2 jakie usługi będzie oferował mój serwer i do czego każda z nich służy 3 opis instalacji fedory 4 ogólna wstępna konfiguracja 5 opisy konfiguracji i dokladnego działania poszczególnych usłóg 6 bezpieczeństwo serwera stawiania serwera Przepraszam że się wtrącę ale jakoś tematyka jest chaotyczna tzn brak spójności tematycznej a zwróć uwagę że tą prace należy obronić – i możesz spotkać podczas bronienia typowych ludzi UNIX-a A niektóre tematy to wręcz morze “ bezpieczeństwo serwera” -jakiego ? to samo może wystarczyć jako praca dyplomowa nie mówiąc iż wystarczy na pracę Doktorancką . Chyba że chciałeś zrobić ten temat jedynie jako poznawczy . BARDZO ważne odpowiednio dobierz temat pracy wraz z zakresem tego co chcesz zrobić i staraj się zachować spójność działów tak by była ciągłość. NIE porywaj się za bardzo z obszernością co prawda literatury jest dużo no ale jest coś takiego jak plagiat i zwróć uwagę że na pracę dyplomową (szkoła średnia) należy odpowiednio cytować użyte źródła + trochę własnych przemyśleń. A praca magisterska (studia) powinna już zawierać własne badania + opis własny- cytowanie należy ograniczyć do minimum jedynie powołując się w wstępie i nieznacznie dalej. Jak to się robi ale są żelazne zasady pisania różnych prac w zależności od poziomu kształcenia narka PS Dobry plan umożliwi ci nawet rzeczy niemożliwe + zakres pracy – to promotor musi zaakceptować . edit1: Moja rada co do spójności weź tanią “tania” ( ale dobrą do 100-200stron) książkę dotyczącą Linuksa i porównaj spis treści z twoim założeniami i zwróć uwagę na sposób zawężania tematyki oraz postawionych celów we wstępie ,żeby nikt ci nie zarzucił że coś pominąłeś lub pobieżnie opisałeś . edit2: zwróć choćby uwagę na działy na tym forum i ich tematyczne zestawienie oraz podgrupy moim skromnym zdaniem znacząco różnią się od twoich założeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi