scota Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Przekombinowałem z zabawą fstabem i wykasowałem kawałek. Po restarcie fedora nie chce uruchomić X. W jaki sposób mogę to naprawić? Mógłby ktoś napisać zawartość swojego fstaba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 To pokaż swój kawałek najpierw. Trzeba wiedzieć, gdzie były, jakie partycje były gdzie. Poza tym za uruchamianie X-ów odpowiada ustawiony poziom uruchomieniowy, ale to nie fstab tylko inittab. Raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Hmm no właśnie siezastanawiam jak to zrobić :/ Dokładnie przy: Ustawianie nazwy komputera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Jakiegoś Linuksa Live użyj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Knopix nie widzi partycji 3.2 wersja spisałem ręcznie z vi /dev/VolGroup00/LogVol00 / ext3 defaults 1 1 Label=/boot /boot ext3 defaults 1 2 /dev/devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 /dev/shm /dev/shm tmpfs defaults 0 0 /dev/proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sys /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda1 /mnt/c ntfs ro,umask=0222 0 0 /dev/hdd /media/cdrecorder2 auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 problem jest z /dev/VolGroup00/LogVol00 nie bardzo wiem z czym dokładnie co dopisać?, i jakby można, to co dokładnie w vi robić bo jeszcze tego nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Domyślam się, że całość była na /dev/hda (na hda1 jak widać Windows), więc może pokaż jeszcze co wyświetla polecenie "fdisk -l /dev/hda". Jeśli Linux był na innym dysku to oczywiście odpowiednio zmodyfikuj polecenie. Jeśli nie korzystałeś nigdy z vi, to raczej poszukaj mcedit (instalowany razem z pakietem Midnight Commandera). Vi pomimo ogromnych możliwości wymaga "nieco" treningu, chociaż po nabraniu wprawy jest po prostu niezastąpiony pod konsolą znakową i co ważniejsze w zasadzie zawsze dostępny (tryby awaryjne, jednoużytkownikowy itd itp) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 błąd który wyskakuje po "Ustawianie nazwy komputera" i przejściu spowrotem do trybu tekstowego fsck.ext3 : No such file or directory while trying to open /dev/VolGroup00/LogVol00 inne partycje windy mam też zamontowane ale tam raczej nie ma problemu więc pominąłem fdsik -l /dev/hda (wypisze tylko linuksowe i bez liczb, jak trzeba wszystko to napisz) hda4 Extended hda5 Linux hda6 Linux LVM extra jeszcze do tego fstab jest tylko do odczytu i ni jak nie mogę go zmusić do zmiany parametrów ani jako root ani jako user Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 No to chyba nie pomogę Wygląda mi na to, że na hda5 miałeś /boot, na hda6 miałeś / czyli teoretycznie powinno być OK. Chyba, że jakoś inaczej dysk dzieliłeś przy instalacji. Musiałeś jakoś przy tych zabawach z fstabem zamazać informacje o woluminach logicznych albo skasowałeś /dev/VolGroup00/LogVol00. Możesz jeszcze odpalić "linux rescue" (1 CD Fedory albo DVD, po ukazaniu się "boot:" trzeba wpisać "linux rescue" i dalej postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie) i sprawdzić czy na pewno istnieje /dev/VolGroup00/LogVol00 - jeśli nie to ... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Chciałem zobaczyć co się stanie gdy zacznę instalować FC tzn jako update: Błąd podczas montowania urządzenia /dev/VolGroup00/LogVol00 jako /: Nie ma takiego pliku ai katalogu. Prawdopodobnie ta partycja nie została sformatowana. Macie w swoim fstab zapis o tym /dev/VolGroup00/LogVol00? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Macie w swoim fstab zapis o tym /dev/VolGroup00/LogVol00? Zerknij na mój wpis powyżej. Sprawdziłeś to? Jeśli nie ma odpowiednich wpisów w /dev/VolGroup00 tzn. że możesz pocałowac swój system ... na do widzenia Nie wszyscy muszą mieć wpis o LVM. Ja wybrałem instalację bardziej "tradycyjną", bez wykorzystywania LVM. Ci którzy instalowali logical volumes muszą mieć taki (lub podobny) wpis Polecam lekturę "man lvm" przed ponowną instalacją. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Sprawdziłem, w katalogu /dev/VolGroup00 znajdują się LogVol00 i LogVol01 PS Pewnie będę usuwał partycje i tak ale chciałbym odzyskać dane, trochę jednak się nazbierało :/ Mógłbyś napisać www z tym manualem? Byłem głupi i dałem instalatorowi żeby sam podzielił na partycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Sprawdziłem, w katalogu /dev/VolGroup00 znajdują się LogVol00 i LogVol01Z tego wnioskuję że powinieneś mieć więcej niż jedną partycję LVM czyli fdisk powinien pokazać chyba coś więcej. PS Mógłbyś napisać www z tym manualem?eeekhmm... to znaczy? Poza Internetem jest też życie Chociaż czasem wydaje się to niemożliwe. Są też systemy operacyjne m.in.Linux. Każdy taki Linux ma zestaw przewodników zwanych "man" w skrócie od manual. Wchodzisz do takiego tajemniczego świata linuksa, w konsoli tekstowej lub emelatorze piszesz man lvm i ukazuje się źródło mądrości No a jak system masz zrypany, to pozostaje faktycznie Internet i kolejna skarbnica wiedzy http://google.pl/linux. Podpowiedź: "man pages". Byłem głupi i dałem instalatorowi żeby sam podzielił na partycje.a to akurat nie głupota tylko kwestia wyboru i - być może - doświadczenia, które przyjdzie jak kilka razy wysadzisz system w powietrze LVM jest bardzo przydatny jak chcesz np. z kilku małych dysków albo partycji utworzonych na "resztkach" dyskowych zrobić jeden duży wolumin. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scota Napisano Luty 26, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2006 Heh wiem że man lvm mi to pokaże ale niestety do konsoli dokopać się nie mogę OK już sporo wiem o robieniu partycji ale czy mogę jakoś skopiować dane z /home? /swap -768mb / - 10gb /home -reszta ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- no i po reinstalce, trchę czasu zleci zanim wszystko będzie ok ale kolejne doświadczenie nabyłem Thx WalDo za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi