!Ci Napisano Marzec 5, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 Halo halo wy tu gadu gadu a ja dalej nie mam "liska" A tak serio A odpalałeś wpisując nazwę (najlepiej z pełną ścieżką dostępu) z terminala? Pisalem wczesniej o tym. Probowalem z konsoli ale nic nie wyrzuca wlasnie. Tak jakby bylo uruchomione ale nic poza tym... probowales otwierac w safe-mode ? KOD firefox -safe-mode Jedyne co wyrzuca (firefox-bin:2291): Gdk-WARNING **: gdk_property_get(): length value has wrapped in calculation (did you pass G_MAXLONG?) Plz help Jak cos komus jeszcze przychodzi do glowy to piszcie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 wykazuje nam brak zalezności: błąd: Niespełnione zależności: nspr >= 4.6 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386 nss >= 3.10 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386 libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386 libc.so.6(GLIBC_2.4) jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386 libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386 zatem potrzebujemy plików które dostępne są w repo development (bo nie w updates) w paczkach: nspr-4.6, nss-3.11, glibc-2.3.91, cairo-1.0.2, pango-1.11 - nikomu chyba nie trzeba uświadamiać że ich zależności to pół systemu w tym te najbardziej istotne pakiety (np. iksy, zresztą glibc sam jest istotny)? Niezle.... korzystam z dystrybucji podchodzacych w inny sposob do paczek. Calkowicie zapomnialem ze w Fedorze takie rzeczy sa mozliwe. Ale to bylby skandal gdyby przez caly okres wspierania FC4 (czyli do wydania FC6 , n+2) nie bylo dla FC4 nowych paczek firefoxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 5, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2006 Niezle.... korzystam z dystrybucji podchodzacych w inny sposob do paczek. Calkowicie zapomnialem ze w Fedorze takie rzeczy sa mozliwe. Ale to bylby skandal gdyby przez caly okres wspierania FC4 (czyli do wydania FC6 , n+2) nie bylo dla FC4 nowych paczek firefoxa Nie no może po już jakże bliskiej premierze C5 wrzucą uaktualnienia.. a khem jaja to się zdarzaja jeszcze większe i nie myślę tu o pisankach. Edit: OMG ale żeśmy offtopa zrobili.. @!Ci: a próbowałes z wersją z tarballa? (tylko uważaj bo 1.5 konwertuje profil i powrót do 1.0 nie jest bezbolesny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Marzec 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2006 Nie jest tak źle wbrew pozorom... Kto ma FC4 i regularnie ją aktualizuje, temu brakuje tylko paczki z cairo-1.0.2. Ja znalazłem na rpm.pbone.net paczkę z firefoxem 1.5. Po ściągnięciu i próbie instalacji okazało się właśnie, że nie mam tego cairo. No więc znowu rpm.pbone.net i szukanie cairo. Znalazłem, ściągnąłem i teraz już bez problemu zainstalowałem i cairo i firefoxa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2006 Nie jest tak źle wbrew pozorom... Kto ma FC4 i regularnie ją aktualizuje, temu brakuje tylko paczki z cairo-1.0.2. Ja znalazłem na rpm.pbone.net paczkę z firefoxem 1.5. Po ściągnięciu i próbie instalacji okazało się właśnie, że nie mam tego cairo. No więc znowu rpm.pbone.net i szukanie cairo. Znalazłem, ściągnąłem i teraz już bez problemu zainstalowałem i cairo i firefoxa... Zapomniałeś chyba dodać czym ją aktualizuje, ponieważ jeśli devel to nic dziwnego. Aktualnie w FC4 stable (alle fedeora repo -devel +livna +extras) glibc jest w wersji: 2.3.5-10.3, cairo jako paczki nie ma w ogóle (dziwne nie? a biblioteka libcairo.so dostepna jest raczej jako devel), pango jest 1.8.1-2 więc nie wiem co Ty za stabilne paczki masz poinstalowane ale jestem gotów się założyć że z Rpm.pbone.net albo tym podobne. W sumie to nie jest nic złego, tylko nie można wtedy poweidzieć że się posiada stabilny system, instalcja obcych rpmów wpływa w bardzo skomplikowany sposób na system - dopóki nie dostarcza współdzielonych bibliotek to jeszcze w miarę trzyma się wszystko kupy, ale jeśli jest inaczej to zaczynają się już schody. A czym jeszcze może to grozić zobaczysz też być może za parę tygodni przy aktualizacji. Tak czy siak - dużo szczęścia życzę Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Marzec 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2006 wiecie co, idzcie na strone remigeo colleta GOOGLE -> Remi collet (adres cos z free.fr) i tam macie i cairo i nowego FF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amos Napisano Marzec 6, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 6, 2006 Nie jest tak źle wbrew pozorom... Kto ma FC4 i regularnie ją aktualizuje, temu brakuje tylko paczki z cairo-1.0.2. Ja znalazłem na rpm.pbone.net paczkę z firefoxem 1.5. Po ściągnięciu i próbie instalacji okazało się właśnie, że nie mam tego cairo. No więc znowu rpm.pbone.net i szukanie cairo. Znalazłem, ściągnąłem i teraz już bez problemu zainstalowałem i cairo i firefoxa... Zapomniałeś chyba dodać czym ją aktualizuje, ponieważ jeśli devel to nic dziwnego. Aktualnie w FC4 stable (alle fedeora repo -devel +livna +extras) glibc jest w wersji: 2.3.5-10.3, cairo jako paczki nie ma w ogóle (dziwne nie? a biblioteka libcairo.so dostepna jest raczej jako devel), pango jest 1.8.1-2 więc nie wiem co Ty za stabilne paczki masz poinstalowane ale jestem gotów się założyć że z Rpm.pbone.net albo tym podobne. W sumie to nie jest nic złego, tylko nie można wtedy poweidzieć że się posiada stabilny system, instalcja obcych rpmów wpływa w bardzo skomplikowany sposób na system - dopóki nie dostarcza współdzielonych bibliotek to jeszcze w miarę trzyma się wszystko kupy, ale jeśli jest inaczej to zaczynają się już schody. A czym jeszcze może to grozić zobaczysz też być może za parę tygodni przy aktualizacji. Tak czy siak - dużo szczęścia życzę Stef A właśnie że repozytoria devel mam wyłączone... Nawet do głowy by mi nie przyszło, że ściągać coś z devel... Jak widać paczki na Remi Collet są tak zrobione, żeby FF 1.5 chodził na FC4 bez potrzeby aktualizacji z Development Tree... Aha, binarki FF 1.5.0.1 ściągnięte wprost z firefox.pl też działają normalnie i o żadne biblioteki się nie plują... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Tylko co z tego wynika? Przyczytaliście do czego się odonosiłem czy dopisaliście się do ostatniego posta? Zresztą nieważne, zrobi się formacik i zwnowu wszystko będzie cacy, rotfl - dziękuję postoję. Tymczasem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Marzec 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2006 Tylko co z tego wynika? Przyczytaliście do czego się odonosiłem czy dopisaliście się do ostatniego posta? Zresztą nieważne, zrobi się formacik i zwnowu wszystko będzie cacy, rotfl - dziękuję postoję. Tymczasem.. ghehe... no ja w pierwszym roku uzytkowania linuksa mialem nawyki wlasnie takie "nie dzial formatuj" Ciezko to wykorzenic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Marzec 21, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2006 a inne przegladarki Ci działają ?? np. Conqueror? ------------------------------------------------------ Czy moze mi ktoś powiedziec jak uruchomić ten program "package-cleanup" ze stronki http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumUti...Package-cleanup ?? Wpisuję w konsolę wszystkie te komendy ale nie idzie. Mam FC3. Ps. co zrobić aby zalogować się na wikifedora.pl ?? wpisywalem swój login z tego forum i nic - ( wikifedora jest chyba autorstwa tworców tego forum, więc dlatego wpadłem na pomysł wpisywania swojego loginu w wikifedora.pl) Ps.2 jak już jestesmy przy Yum`ie, to probuje odinstalowac nim kadu 3.8 (zainstalowane razem z FC3) ale jak daje "yum search kadu" to nie znajduje mi tego progsa. Jak więc go usunąć z dysku? Polecenie "rpm -U najnowsza_wersja_kadu" nie pozbywa się tego starego kadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Marzec 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 a inne przegladarki Ci działają ?? np. Conqueror? Konqueror dzialal... pisze w czasie przeszlym bo juz jest po fakcie. W tej chwili korzystam z FC5 po przeinstalowaniu systemu problemu juz nie ma. Czy moze mi ktoś powiedziec jak uruchomić ten program "package-cleanup" Rozwiazanie yum install yum-utils jak już jestesmy przy Yum`ie, to probuje odinstalowac nim kadu 3.8 (zainstalowane razem z FC3) ale jak daje "yum search kadu" to nie znajduje mi tego progsa. Jak więc go usunąć z dysku? Polecenie "rpm -U najnowsza_wersja_kadu" nie pozbywa się tego starego kadu. rpm -e nazwa_pakietu_do_usuniecia Mozna by tez wymusic usuniecie(poczytaj man rpm), ale z tym trzeba nieco uwazac, zeby czegos nie spaprac. Zastanawiam sie tez w ogóle czy czegos tam nie namieszales... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Marzec 22, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2006 tylko jest jeden problem... bo to Kadu 3.8 zostało zainstalowane razem z moją dystrybucją FC3 i rpm`a nie widzi. Jak wpisuje yum search kadu to nie znajduje mi nic. I nie mam pojęcia jak wyrzucić takie kadu. ---------------------------------------- A jeszcze mam pytanko, w Windozie jest Menedżer Zadań i można w nim zakańczać procesy albo progsy, które są uruchomione. Co w linuksie jest takim "Menedżerem zadań" ?? Jak w Linuksie zakończyć procesy uruchomione w tle? Ps. Znam polecenie jobs i ps -ef ale czy to są wszystkie komendy do wyświetlania procesów systemowych?Jak je zakończyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
!Ci Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 Jak wpisuje yum search kadu to nie znajduje mi nic. rpm -qa |grep kadu i wyrzuci Ci zainstalowane pakiety kadu, jesli takie masz. A jeszcze mam pytanko, w Windozie jest Menedżer Zadań i można w nim zakańczać procesy albo progsy, które są uruchomione Jesli chcesz takie cosik z GUI to w KDE(w innym menadzerze nie wiem choc pewnie moznaby uruchomic Straznika systemu z odpowiednimi opcjami) wcisnij ctrl+escape. W konsoli mozesz operowac m.in. za pomoca: top, fg, bg, ps, kill, ... w man'ie znajdziesz jeszcze inne odnosniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
(BigFan)! Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 "yum install yum-utils" nie działa. Yum wyrzuca mi, że THERE IS NOTHING TO DO. Dałem wcześniej " yum update yum* " ale to też nie pomogło odpalić "yum install yum-utils" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 "yum install yum-utils" nie działa. Yum wyrzuca mi, że THERE IS NOTHING TO DO. Dałem wcześniej " yum update yum* " ale to też nie pomogło odpalić "yum install yum-utils" Ozanacza to że albo masz już zainstalowaną paczkę (możesz sprawdzić:rpm -ql yum-utils) albo nie masz dodanego repozytorium extras. Tylko co to wspólnego z resztą wątku ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi