Skocz do zawartości

Firefox & Thunderbird

!Ci

Rekomendowane odpowiedzi

Halo halo wy tu gadu gadu a ja dalej nie mam "liska" wink.giftongue.gif

A tak serio

A odpalałeś wpisując nazwę (najlepiej z pełną ścieżką dostępu) z terminala?

Pisalem wczesniej o tym. Probowalem z konsoli ale nic nie wyrzuca wlasnie. Tak jakby bylo uruchomione ale nic poza tym...

probowales otwierac w safe-mode ?

KOD 

firefox -safe-mode

Jedyne co wyrzuca

(firefox-bin:2291): Gdk-WARNING **: gdk_property_get(): length value has wrapped in calculation (did you pass G_MAXLONG?)

Plz help tongue.gif Jak cos komus jeszcze przychodzi do glowy to piszcie...

wykazuje nam brak zalezności:

błąd: Niespełnione zależności:
       nspr >= 4.6 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386
       nss >= 3.10 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386
       libcairo.so.2 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386
       libc.so.6(GLIBC_2.4) jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386
       libpangocairo-1.0.so.0 jest wymagany przez firefox-1.5.0.1-5.i386

zatem potrzebujemy plików które dostępne są w repo development (bo nie w updates) w paczkach: nspr-4.6, nss-3.11, glibc-2.3.91, cairo-1.0.2, pango-1.11 - nikomu chyba nie trzeba uświadamiać że ich zależności to pół systemu w tym te najbardziej istotne pakiety (np. iksy, zresztą glibc sam jest istotny)?

Niezle.... korzystam z dystrybucji podchodzacych w inny sposob do paczek. Calkowicie zapomnialem ze w Fedorze takie rzeczy sa mozliwe. Ale to bylby skandal gdyby przez caly okres wspierania FC4 (czyli do wydania FC6 , n+2) nie bylo dla FC4 nowych paczek firefoxa

Niezle.... korzystam z dystrybucji podchodzacych w inny sposob do paczek. Calkowicie zapomnialem ze w Fedorze takie rzeczy sa mozliwe. Ale to bylby skandal gdyby przez caly okres wspierania FC4 (czyli do wydania FC6 , n+2) nie bylo dla FC4 nowych paczek firefoxa

Nie no może po już jakże bliskiej premierze C5 wrzucą uaktualnienia.. a khem jaja to się zdarzaja jeszcze większe i nie myślę tu o pisankach. wink.gif

Edit: OMG ale żeśmy offtopa zrobili..

@!Ci: a próbowałes z wersją z tarballa? (tylko uważaj bo 1.5 konwertuje profil i powrót do 1.0 nie jest bezbolesny)

Nie jest tak źle wbrew pozorom... biggrin.gif

Kto ma FC4 i regularnie ją aktualizuje, temu brakuje tylko paczki z cairo-1.0.2.

Ja znalazłem na rpm.pbone.net paczkę z firefoxem 1.5. Po ściągnięciu i próbie instalacji okazało się właśnie, że nie mam tego cairo. No więc znowu rpm.pbone.net i szukanie cairo. Znalazłem, ściągnąłem i teraz już bez problemu zainstalowałem i cairo i firefoxa...

Kto ma FC4 i regularnie ją aktualizuje, temu brakuje tylko paczki z cairo-1.0.2.

Ja znalazłem na rpm.pbone.net paczkę z firefoxem 1.5. Po ściągnięciu i próbie instalacji okazało się właśnie, że nie mam tego cairo. No więc znowu rpm.pbone.net i szukanie cairo. Znalazłem, ściągnąłem i teraz już bez problemu zainstalowałem i cairo i firefoxa...

Zapomniałeś chyba dodać czym ją aktualizuje, ponieważ jeśli devel to nic dziwnego. wink.gif

Aktualnie w FC4 stable (alle fedeora repo -devel +livna +extras) glibc jest w wersji: 2.3.5-10.3, cairo jako paczki nie ma w ogóle (dziwne nie? a biblioteka libcairo.so dostepna jest raczej jako devel), pango jest 1.8.1-2 więc nie wiem co Ty za stabilne paczki masz poinstalowane ale jestem gotów się założyć że z Rpm.pbone.net albo tym podobne.

W sumie to nie jest nic złego, tylko nie można wtedy poweidzieć że się posiada stabilny system, instalcja obcych rpmów wpływa w bardzo skomplikowany sposób na system - dopóki nie dostarcza współdzielonych bibliotek to jeszcze w miarę trzyma się wszystko kupy, ale jeśli jest inaczej to zaczynają się już schody. A czym jeszcze może to grozić zobaczysz też być może za parę tygodni przy aktualizacji.

Tak czy siak - dużo szczęścia życzę smile.gif

Stef

Zapomniałeś chyba dodać czym ją aktualizuje, ponieważ jeśli devel to nic dziwnego. wink.gif

Aktualnie w FC4 stable (alle fedeora repo -devel +livna +extras) glibc jest w wersji: 2.3.5-10.3, cairo jako paczki nie ma w ogóle (dziwne nie? a biblioteka libcairo.so dostepna jest raczej jako devel), pango jest 1.8.1-2 więc nie wiem co Ty za stabilne paczki masz poinstalowane ale jestem gotów się założyć że z Rpm.pbone.net albo tym podobne.

W sumie to nie jest nic złego, tylko nie można wtedy poweidzieć że się posiada stabilny system, instalcja obcych rpmów wpływa w bardzo skomplikowany sposób na system - dopóki nie dostarcza współdzielonych bibliotek to jeszcze w miarę trzyma się wszystko kupy, ale jeśli jest inaczej to zaczynają się już schody. A czym jeszcze może to grozić zobaczysz też być może za parę tygodni przy aktualizacji.

Tak czy siak - dużo szczęścia życzę smile.gif

Stef

A właśnie że repozytoria devel mam wyłączone...

Nawet do głowy by mi nie przyszło, że ściągać coś z devel...

Jak widać paczki na Remi Collet są tak zrobione, żeby FF 1.5 chodził na FC4 bez potrzeby aktualizacji z Development Tree...

Aha, binarki FF 1.5.0.1 ściągnięte wprost z firefox.pl też działają normalnie i o żadne biblioteki się nie plują...

Tylko co z tego wynika? Przyczytaliście do czego się odonosiłem czy dopisaliście się do ostatniego posta? Zresztą nieważne, zrobi się formacik i zwnowu wszystko będzie cacy, rotfl - dziękuję postoję.

Tymczasem..

ghehe... no ja w pierwszym roku uzytkowania linuksa mialem nawyki wlasnie takie "nie dzial formatuj" Ciezko to wykorzenic tongue.gif

• 2 weeks later...

a inne przegladarki Ci działają ?? np. Conqueror?

------------------------------------------------------

Czy moze mi ktoś powiedziec jak uruchomić ten program "package-cleanup" ze stronki http://wiki.fedora.pl/Administracja/YumUti...Package-cleanup ?? Wpisuję w konsolę wszystkie te komendy ale nie idzie. Mam FC3.

Ps.

co zrobić aby zalogować się na wikifedora.pl ?? wpisywalem swój login z tego forum i nic - ( wikifedora jest chyba autorstwa tworców tego forum, więc dlatego wpadłem na pomysł wpisywania swojego loginu w wikifedora.pl)

Ps.2

jak już jestesmy przy Yum`ie, to probuje odinstalowac nim kadu 3.8 (zainstalowane razem z FC3) ale jak daje "yum search kadu" to nie znajduje mi tego progsa. Jak więc go usunąć z dysku? Polecenie "rpm -U najnowsza_wersja_kadu" nie pozbywa się tego starego kadu.

a inne przegladarki Ci działają ?? np. Conqueror?

Konqueror dzialal... pisze w czasie przeszlym bo juz jest po fakcie. W tej chwili korzystam z FC5 po przeinstalowaniu systemu problemu juz nie ma.

Czy moze mi ktoś powiedziec jak uruchomić ten program "package-cleanup"

Rozwiazanie

yum install yum-utils

jak już jestesmy przy Yum`ie, to probuje odinstalowac nim kadu 3.8 (zainstalowane razem z FC3) ale jak daje "yum search kadu" to nie znajduje mi tego progsa. Jak więc go usunąć z dysku? Polecenie "rpm -U najnowsza_wersja_kadu" nie pozbywa się tego starego kadu.

rpm -e nazwa_pakietu_do_usuniecia

Mozna by tez wymusic usuniecie(poczytaj man rpm), ale z tym trzeba nieco uwazac, zeby czegos nie spaprac.

Zastanawiam sie tez w ogóle czy czegos tam nie namieszales... wink.gif

tylko jest jeden problem... bo to Kadu 3.8 zostało zainstalowane razem z moją dystrybucją FC3 i rpm`a nie widzi.

Jak wpisuje yum search kadu to nie znajduje mi nic.

I nie mam pojęcia jak wyrzucić takie kadu.

----------------------------------------

A jeszcze mam pytanko, w Windozie jest Menedżer Zadań i można w nim zakańczać procesy albo progsy, które są uruchomione. Co w linuksie jest takim "Menedżerem zadań" ?? Jak w Linuksie zakończyć procesy uruchomione w tle?

Ps.

Znam polecenie jobs i ps -ef ale czy to są wszystkie komendy do wyświetlania procesów systemowych?Jak je zakończyc?

Jak wpisuje yum search kadu to nie znajduje mi nic.

rpm -qa |grep kadu

i wyrzuci Ci zainstalowane pakiety kadu, jesli takie masz.

A jeszcze mam pytanko, w Windozie jest Menedżer Zadań i można w nim zakańczać procesy albo progsy, które są uruchomione

Jesli chcesz takie cosik z GUI to w KDE(w innym menadzerze nie wiem choc pewnie moznaby uruchomic Straznika systemu z odpowiednimi opcjami) wcisnij ctrl+escape. W konsoli mozesz operowac m.in. za pomoca: top, fg, bg, ps, kill, ... w man'ie znajdziesz jeszcze inne odnosniki.

"yum install yum-utils"  nie działa. Yum wyrzuca mi, że THERE IS NOTHING TO DO.

Dałem wcześniej " yum update yum* " ale to też nie pomogło odpalić "yum install yum-utils"

Ozanacza to że albo masz już zainstalowaną paczkę (możesz sprawdzić:rpm -ql yum-utils) albo nie masz dodanego repozytorium extras.

Tylko co to wspólnego z resztą wątku ma?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...