Skocz do zawartości

Skrypt A Hasło Root

jaro33

Rekomendowane odpowiedzi

jak w zmiennych je przekazać

zrobiłem chmod +x plik

======

#!

if [ $UID ! =0]; then su -c $0

else

iwconfig ra0 rate 2M

=====

potrzebuję żeby ten skrypt się wykonał przy starcie kompa i zarazem wykonał polecenie iwconfig i nie wiem jak przekazać hasło przez zmienne , a może jakoś prościej ?

Nie łatwiej będzie przez sudo?

może i łatwiej

ale sudo też potrzebuje podania hasła a ja nie wiem jak je do sktyptu przekazać , jak robie sh plik : a następnie podaje hasło to działa ale to mnie nie zadowala chcę zrobić automat.

no i jak w konsoli raz podam hasło to potem już nie potrzebuje ale ja chcę przy starcie nie wchodząc do konsoli

edit

a jak na FCOD

Edytowane przez jaro33

potrzebuję żeby ten skrypt się wykonał przy starcie kompa[...ciach...]

A to nie możesz tego w takim razie po prostu do rc.local wrzucić? Ewentualnie jako skrypt wywoływany z rc.local. Wykona się przy starcie i na tym etapie na pewno z prawami roota i bez potrzeby przekazywania hasła.

Pozdr,

W.

%users  bajkonur = NOPASSWD: /sbin/halt

tu masz przykład linijki w /etc/sudoers jak pozwolić na nie podawanie hasła.

chyba to jest to samo co

sudo visudo

..

system_username ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL

..

i zdaje mi się iż twoja i moja propozycja zmienia całkowicie iż można wykonać wszystkie operacje bez podawania hasła , a niestety to mnie nie urządza

chyba że się mylę ?

narka

i zdaje mi się iż twoja i moja propozycja zmienia całkowicie iż można wykonać wszystkie operacje bez podawania hasła , a niestety to mnie nie urządza

Dlaczego Cię to nie urządza? Jedna linija w sudoers i masz wszystko co chciałeś. Wystarczy wpisać polecenie do jednego z plików rc i jesteś "urządzony"...

Jeśli chodzi o Twój skrypt, to polecam o nim zapomnieć. Jakby to powiedzieć - zdecydowanie we wszystkich systemach operacyjnych, systemach logowania jednym z pierwszych implementowanych zabezpieczeń, jest zabezpieczenie przed strumieniowaniem, a właśnie to chcesz zrobić... To takich rzeczy służy autentykacja (PAM), ale ona wymaga podania ręcznie hasła z klawiatury. Dlatego podobne do Twojego problemy rozwiązuje się tak, jak Ci już poprzednicy napisali - zezwala się nawet zwykłemu użytkownikowi uruchomienie danego "superpolecenia". Ewentualnie można wywołać jeszcze podczas startu systemu lub napisać prosty deamon systemowy.

Zdecydowanie polecam sudo smile.gif

"superpolecenia".

Ewentualnie można wywołać jeszcze podczas startu systemu lub napisać prosty deamon systemowy.

Zdecydowanie polecam sudo smile.gif

@WalDo

Ewentualnie jako skrypt wywoływany z rc.local

tym się bardziej zainteresuję tylko trochę muszę poszukać bo tak z marszu to jeszcze za mało wiem

@_PaT

Jeśli chodzi o Twój skrypt, to polecam o nim zapomnieć

tak zrobię

dzięki za zwrócenie uwagi – bo chyba troszeczkę osłabiłbym sobie zabezpieczenia dostępu

muszę w tym temacie się doinformować jakieś init5 rc.local bo coś nie wychodzi mi na razie( dowiązania ) /etc/init.d

narka

Edytowane przez jaro33