ylam Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 witam mam problem z uruchomieniem fedory wszytsko bylo ostatnio dobrze dziaij chcialem odpalic i na poczatku idzie i wyskakuje cos takiego "sprawdzanie systemu plikow" caly czas jest taki napis i stoi i nic co robic?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 witam mam problem z uruchomieniem fedory wszytsko bylo ostatnio dobrze dziaij chcialem odpalic i na poczatku idzie i wyskakuje cos takiego "sprawdzanie systemu plikow" caly czas jest taki napis i stoi i nic co robic?? 1) man fsck 2) najbezpieczniej zrobić za pomocą LiveCD , gdyż najbezpieczniej jest dla tej komendy gdy system plików jest odmontowany (żaden program "nie grzebie" na dysku) 3) jaki system plików ext2 ext3 4) a twardy reset był ? bo to trochę mogło namieszać Uwaga : Błędna komenda dla "fsck" może powodować utratę tabeli partycji , a co za tym idzie danych Narka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 Odpal linuksa w trybie User Mode. Następnie odmontuj partycje, które masz zamiar naprawić. Naprawiasz: fsck -a Poczytaj manuala tak jak ci jaro33 polecił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 18, 2006 wyskakuje cos takiego "sprawdzanie systemu plikow" caly czas jest taki napis i stoi i nic co robic?? Może jednak nie stoi, może działa? U mnie też tak to wyglądało po jakimś gwałtownym wyłączeniu czy zwisie systemu. Na 40GB partycji wypełnionej w 60-70% fsck mi rzeźbił przez jakieś 20 minut. Może wystarczy uzbroić się w cierpliwość, poczekać z pół godzinki i będzie po kłopocie. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi