WaLeC Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 Mam problem z zawartośćią pliku i18n nie wiem dokładnie co do niego wpisać, żeby były wszędzie polskie znaki, na standardowym pliku przy instalacji fedory 4, w x i w konsoli są polskie znaki i przy uruchamianiu też są polskie znaki, mam na myśli pierwszy ekran, w którym pisze że uruchamiam dzwięk, sieć itd w tym komunikacie na samym początku po tej fajnej linijce na czerwono że kliknij i jeżeli chcesz uruchomić fedorę w trybie interaktywnym... problem mój zaczyna się wtedy gdy np łącze się z tym komputerem przez ssh i odpalam mc, wtedy mam pobokach straszne krzaki doszedłem do tego, że muszę zamienić trochę wpisów w i18n no i tak zrobiłem w tej chwili mój plik i18n wygląda tak: LANG="pl_PL.iso8859-2" SYSFONT="iso8859-2" SUPPORTED="pl_PL.iso8859-2:pl_PL:pl" w x mam polskie znaki w konsoli też, ale wqrza mnie, że przy uruchamianiu nie ma ich, zaraz po tym fajnym komunikacie wyświetlanym na czerwono przy uruchamianiu systemu, jest linijka uruchamianie urzadzęń, sieć, dzwięk itd i w tej linijce mam zamiast polskich liter krzaki... a póżniej już jest wszystko ok co muszę wpisać w i18n, żeby tam tez były polskie znaki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2006 a może LANG="pl_PL.UTF-8" Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaLeC Napisano Marzec 23, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 no to co napisałeś wyżej to byłoby w dechę, gdyby działało, na pewno tak jak napisałeś jest od poczatku w fedorze, ale gdy się z wina łączę przez putty i odpalę mc, to mam krzaki po bokach w mc zamiast lini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snake Napisano Marzec 23, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2006 heh trza było (_odrazu_ → od razu) ORT tak mówić w putty trzeba zmienić ustawienia na 100% tylko teraz już nie pamietam gdzie (dawno było) #### env TERM masz pewnie xterm ? Pozdro PS. potestuje jutro i dam ci znać gdzie zmienić Nie mam w domu windy więc musisz poczekać do jutra. Można też kombinować z TERM ale nie daje to takich efektów jak trzeba ###### W putty wchodzisz w konfigurację sesji -> Window ->Translation i wybierasz UTF-8 przy ustawieniach jak podałem powyżej LANG W mc będziesz miał ładne rameczki Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaLeC Napisano Marzec 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 no chyba faktycznie zadziała, bo jak teraz zmieniłem na utf to mam krzaczki w mcaku mam teraz tylko prośbę, czy moglibyście wkleić tutaj orginalny plik i18n, znaczy jego zawartość, to ja bym sobie znowu orginalny zrobił, bo niestety jak przyzwoity administrator nie zrobiłem kopi orginalnego ewentualnie dostrojonego i18n z ulepszeniami... z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 czy moglibyście wkleić tutaj orginalny plik i18n Ja mam chyba oryginalny jak go matka natura (tzn.Fedora Core ) stworzyła - żadnych putty itp, a w mc i gdzie indziej jest OK. LANG="pl_PL.UTF-8" SYSFONT="latarcyrheb-sun16" SUPPORTED="pl_PL.UTF-8:pl_PL:pl" Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi