lszk Napisano Maj 7, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2006 Wszystko robie z konta roota i tym programem kwrite mam fc5 Zrób to poprawnie, znaczy pod konsolą. Z kwrite miałem kiedyś jazdy. Jesteś pewien, że odpaliłeś go na roocie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Qrde jak ja chce dopisac do etc/fstab: /dev/hda2 /mnt/hda2 ntfs auto,ro,umask=000 0 0 To wywala mi błąd: Dokument nie mogl byc zapisany ponieważ nie można zapisywac do file:///etc/fstab. Pomijając problemy z zapisanieM pliku, to podanie jednoczesnie opcji "ro" oraz "umask=000" jest kompletnie bez sensu. "ro" to skrót od "read only" a "umask=000" ustawia prawa "read/write" na całym dysku. Trzeba by się na coś zdecydować osobiŚcie sugeruję usunicie "ro" i ustawienie maski "umask=0222" (4 cyfry a nie trzy) - to da prawa do odczytu (tylko) dla wszystkich. Co do zapisu, to podobnie jak lszk proponuję wejść do konsoli tekstowej i użyć jakiegoś edytora tekstu (IMO początkującemu 'mcedit' powinien sprawić najmniej kłopotu, jak nie masz to "yum install mc"). Na wszelki wypadek zostawiłbym również pustą ostatnia linię (ale to chyba już tylko moje skrzywienie z dawnych czasów). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tarpanator Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Wielkie dzieki pomoglo, a chodzilo chyba o to ze ja otwieralem kwrite z pulpitu a kiedy wpisalem w konsoli: kwrite /etc/fstab to poszlo THX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniello Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Kurczę, ale śmietnik. Nie można jakoś samemu znaleźć potrzebnych informacji w internecie, tylko okropnie zaśmiecać forum ?! Poza tym tytuł tematu odnosi się do montowania dysków z FAT, nie NTFS mount -t vfat /dev/hdXY /mnt/katalog Takie trudne ?? Dla mnie banalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro33 Napisano Maj 8, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2006 Poza tym tytuł tematu odnosi się do montowania dysków z FAT, nie NTFS Co do śmietnika to się zgodzę , ale po 3 postach temat zszedł na ntfs i nawet został dodany do mini FAQ , resztę już nie powiem , bo znowu może ktoś mnie wywoływać ponownie do odpowiedzi stawiając różne “CHasła :-) ” . A tak poza to Ok ( już się przyzwyczaiłem ) Narka PS a może jak by była funkcja zamykania tematów to by było lepiej , tylko kto by to robił same za i przeciw , a może jest tylko ja nie umiem znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darcon Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 Qrde jak ja chce dopisac do etc/fstab: /dev/hda2 /mnt/hda2 ntfs auto,ro,umask=000 0 0 To wywala mi błąd: Dokument nie mogl byc zapisany ponieważ nie można zapisywac do file:///etc/fstab. i dalej sprawdz czy masz prawo zapisu tego pliku.....bla bla tyle ze jak to sprawdzic to jest moj pierwszy kontakt z linuxem w ogóle i jak sie ehe ehe zdenerwuje to go wyp...ehe Ma ktos jakis pomysl? bo ja juz nie.Wszystko robie z konta roota i tym programem kwrite mam fc5. Pls Help a czy edytujesz fstab jako root? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 a czy edytujesz fstab jako root?Naprawde myslisz, ze tarpanator nadal czeka na odpowiedz? Sprawdzaj daty postow na ktore odpisujesz, bo bywalo juz tak ze sie warny sypaly za odkopywanie trupow Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi