irkowy Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Witam, mam taki problem - jak skopjować → skopiować w skrypcie wszystkie pliki z katalogu i podkatalogów z wyjątekiem np *.jpg i *.bmp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Nie wydaje i sie zeby ktoś mogl Ci bardziej pomóc jak man bash widziałem tez gdzieś w systemie generator wyrażen regularnych... ale to bylo przed przejsciem na FC5 teraz nic nie potrafie znaleść → znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Marzec 24, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Niby tak ale podręczniki man nie są dla ludzi . Z tego nie sposób jest wydobyć konkrętną informajcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Pewnie masz racje dlatego powstal: Edytor wyrażeń regularnych kregexpeditor "przeszukiwanie" w podkatalogach to rekurencja wiec odsylam jeszcze raz do man cp masz bash se podaruj bo to strasznie nudna lektura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 for nazwa in `find katalog_zrodlowy | egrep -v '.jpg$'` do cp $nazwa katalog_docelowy/ done Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Z tego nie sposób jest wydobyć konkrętną informajcę. To podstawowe źródło informacji. Trzeba raczej nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Teraz nie ma problemu nawet dla nieznających języka angielskiego, bo większość man'ów jest po polsku. A co do problemu, to można stojąc w katalogu źródłowym zrobić np. coś takiego cp `ls | grep -v [jpg$bmp$]` <katalog docelowy> grep -v [jpg$bmp$] wybierze z polecenia ls wszystki pliki nie kończące się sekwencją jpg lub bmp. [Edit]Eeeee, gwaizdor_online mnie wyprzedził Ale za to moja propozycja jest jednolinijkowa Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 A co do problemu, to można stojąc w katalogu źródłowym zrobić np. coś takiego cp `ls | grep -v [jpg$bmp$]` <katalog docelowy> grep -v [jpg$bmp$] wybierze z polecenia ls wszystki pliki nie kończące się sekwencją jpg lub bmp. [Edit]Eeeee, gwaizdor_online mnie wyprzedził Ale za to moja propozycja jest jednolinijkowa Pozdr, W. To nie zadziała dla podkatalogów. Polecam raczej: cp `find | grep -v [jpg$bmp$]` <katalog docelowy> Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 To nie zadziała dla podkatalogów. Polecam raczej: cp `find | grep -v [jpg$bmp$]` <katalog docelowy> Fakt Ale jak się licytujemy to ja do mojego ls dodaję opcję -R i mamy o jednego find'a mniej A do find'a to chyba jeszcze ścieżka by się przydała. Nie dam głowy, a nie mam jak sprawdzić, ale to chyba musi być. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 Ale "ls -R" nie zadziała prawidłowo do skopiowania, ponieważ podaje tylko nazwy znalezionych plików bez i adresu w drzewie katalogów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 ponieważ podaje tylko nazwy znalezionych plików bez i adresu w drzewie katalogów Oh, shit... Poddaje się Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Marzec 24, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2006 To się nazywa znać basha Sam bym tak chciał umieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka Zanim podałem odpowiedź, odpaliłem sobie konsolę i przetestowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Marzec 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 Wywiązała sią ładna dyskusja i dzięki za pomoc, ale niestety żadna z propozycji mi nie działa, nie zachowuje struktury katalogów - ale zapomniałem napisać wcześniej że mi zależy aby było zachowane drzewo katalogów, lub wykłada się na polskich znakach w nazwach plików - co jest troche akurat dziwne. I jeszcze coś tekiego... [irek@blue test]$ kregexpeditor kregexpeditor: cannot connect to X server [irek@blue test]$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grs_84pl Napisano Marzec 25, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 spróbuj przez menu kde--> narzedzia --> Edytor.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irkowy Napisano Marzec 25, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2006 ee nie uda się bo nie mam żadnych iksów zainstalowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi