Skocz do zawartości

Punkty Montowania Napędów

mpiotr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem, że brak mi (FC5) punktów montowania combo i dyskietki- brak katalogów w /media oraz wpisów w /etc/fstab. Co prawda w Gnome mogę montować napędy ale gdy przejdę do konsoli to już nie. Oczywiście mogę dokonać wpisów i utworzyć katalogi ale zastanawiam się czy mam skopaną instalację czy też czegoś nie wiem o nowej FC5.

Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Piotr

7.7. No automatic fstab editing for removable media

The fstab-sync facility has been removed. In Fedora Core , the fstab-sync program is removed in favor of desktop specific solutions for mounting removable media. Entries for hotplug devices or inserted media are no longer automatically added to the /etc/fstab file. Command-line users may migrate to gnome-mount, which provides similar functionality. 

brak katalogów w /media oraz wpisów w /etc/fstab.

Uzupełnij i po kłopocie. Dla dyskietki:

/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,exec,noauto,utf8,managed 0 0

Dla combo trzeba, jak sądze, zastąpic odpowiednio /dev/fd0 i /media/floppy. Wczesniej pewnie trzeba jakieś /media/combo skreować czy jak tam sobie chcesz katalgo nazwać.

Pozdr,

W.

• 8 months later...

Mam podobny problem w FC6. W 5 i poprzednich nie było takiej sytuacji.

W laptopie mam napęd combo /dev/hdc (czytnik DVD i nagrywarka CD). FC6 widzi płyty CD, natomiast ma problem z DVD podaje, że albo zły nośnik lub brak.

Płyty CD są montowane automatycznie, podobnie chciałbym żeby było z DVD jak w piątce.

Tak sobie kombinuje ale nie mam już pomysłów.

Zapis fstab:

LABEL=/                     /              ext3            defaults                    1 1
LABEL=/boot              /boot         ext3            defaults                    1 2
devpts                       /dev/pts    devpts          gid=5,mode=620      0 0
tmpfs                        /dev/shm   tmpfs            defaults                   0 0
proc                          /proc         proc             defaults                    0 0
sysfs                         /sys           sysfs            defaults                   0 0
LABEL=SWAP-hda4     swap          swap           defaults                   0 0
/dev/hda2                  /mnt/win_xp vfat            auto,rw,user           0 0

Prosze o wyrozumiałość i pomoc

darq