gajownik Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 Badziewne IPB coś sie sypie... Kurde wywala mi że pakiet nie jest zainstalwoany nie rozumiem już nic., bo jak włączam komputer to mam do wyboru które jądro 2.6.15 czy 2.6.17 huh.gif Co pokazuje: rpm -q kernel Wklejaj też polecenia jakie odpalasz i wynik, bo pewnie wpisujesz jakieś bzdury ;-) A jeszcze mam pytanie jedno jak tam teraz jest jądro z jakimś numerem 2054 (_niewiem_ → nie wiem) ORT co to oznacza Numerek oznacza wersję wydania. Więcej tutaj → http://wiki.fedorapl.org/Administracja/RPM#nazewnictwo ale do kompilacji teraz mam użyc kernel-2.6.17-1.2174_FC5.i686.rpm czy kernel-2.6.17-1.2187_FC5.i686.rpm Użyj nowszej. Tak właściwie do kompilacji potrzebny jest tylko kernel-devel. Co pokazuje: uname -r Bo i686 jest ok tylko (_niewiem_ → nie wiem) ORT czy 2174 czy 2187 Nowsze. i co z tym statym jądrem zrobić smp Usunąć. Jak będę ładować nowe jądro według tego opisu http://www.linux.sky.pl/teksty/kernel.html dobrze będzie Nie. Ten opis Ci się w ogóle nie przyda. Nie będziesz kompilował jadra, a tylko zainstalujesz już gotowe. Potem z niego uruchom system. Kiedy ładować devele?? Miałes to zrobić kilka postów temu ;-) Poza tym w języku polskim stosuje się tylko jeden znak zapytania Czy moge normalnie zianstalować z rpm - ivh ?? kernel-devel? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 rpm -qa |grep kernel pojawa mi się: kernel-smp-devel-2.6.17-1.2187_FC5.stk16 kernel-2.6.15-1.2054_FC5 kernel-smp-2.6.17-1.2187_FC5.stk16 TO ja już nie rozumiem nic:) mam instalować kernela czy same devele ?? i jakie nowsze wersje innych tam nie widze tzn które mam ściagnąc możesz mi nazwe podać albo linka bo nieche już mieszać nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 3, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 3, 2006 kernel-smp-devel-2.6.17-1.2187_FC5.stk16 kernel-2.6.15-1.2054_FC5 kernel-smp-2.6.17-1.2187_FC5.stk16 Sciagnij kernel-2.6.17-1.2187_FC5.i686.rpm oraz kernel-devel-2.6.17-1.2187_FC5.i686.rpm pozniej juz tylko rpm -ivh kernel-* wydane w katalogu z tymi pakietami, restart na nowym jajeczku 2187 i rpm -e kernel-smp kernel-smp-devel Musi zadzialac Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrekxxx Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Wszystko ladnie pieknie dziala:) Oprócz dhcp (_wogóle_ → w ogóle) ORT mi IP nie przydziela Wpisuje napierw iwconfig wlan0 essid "nazwa" Potem daje dhclient wlan0 potem route add default gw brama. I tu jakis blad jest i echo "DNS"> etc/resolv.conf Musze na sztywno wpisywac zeby net poszedl EDIT Poradzilem sobie dzieki za wszystkie odp Necik smiga na d-linku i FC5 A jak sprawdz sile sygnalu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Październik 4, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 4, 2006 Takie coś jak wlassistant może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LonelyWolf Napisano Listopad 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2006 Gdzie jest w Fedora 6 kernel build directory?? Czy ktos moze podac mi ta sciezke dla ndiswrappera?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapslu Napisano Grudzień 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2006 mam problema !! moja wifi wreszcie działa hmm znaczy działa ale tylko w formie monitoringu . instalowałem ndiswrapper-em sterownik i poszło moja karta to broadcomm 4311 a sys to FC5 prosze w sskazówki jak sie łączyc do konkretnej sieci bo widze syfnał karty widze sieci ale (_niewiem_ → nie wiem) ORT jak się połączyc a i jeszcze root@kapslu ~]# iwlist scanning lo Interface doesn't support scanning. eth0 Interface doesn't support scanning. sit0 Interface doesn't support scanning. Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 20 of Wireless Extension, while this program supports up to version 19. Some things may be broken... wlan0 Scan completed : Cell 01 - Address: 00:15:E9:78:89:86 ESSID:"kapslu" Protocol:IEEE 802.11g Mode:Managed Frequency:2.437 GHz (Channel 6) Quality:0/100 Signal level:-55 dBm Noise level:-256 dBm Encryption key:on Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s 48 Mb/s; 54 Mb/s Extra:bcn_int=100 Extra:atim=0 czy mógł by to ktos skomentowac znaczy komunikat ze coś nie tak o sterowniku i jego versji oraz o Quality:0/100 ?? dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukaszb1983 Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 Witam. Mam kartę TP-LINK WN 551G, i mam z nią "mały" problem. Próbowałem zainstalować sterowniki pod (_linux'a_ → Linuksa) ORT, jak i próbowałem sposobu Ndiswrapperem, ale skutek zawsze jest taki sam. Mianowicie system fedora core 6 zamiast "widzieć" tą kartę jako kartę wifi, "widzi" ją jako zwykłą kartę ethernet. Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Jeśli tak, to prosiłbym o informację jak się z tym uporać. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandragor Napisano Sierpień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 17, 2007 Ja miałem taki problem ale gdy miałem zainstalowane sterowniki za pomocą programu bcm43xx-fwcutter dostępnym w repo. Zarówno karta Broadcoma 4318 jak i Realteka widziane były jako karty ethernetowe. Nie zawsze się tak działo sam nie wiem dlaczego. Po zainstalowaniu nowego jądra 2.6.22.1-32.fc6 interfejsy sieciowe całkowicie się posypały. Na moim laptopie nie były widoczne żadne urządzenia sieciowe. Musiałem ręcznie dodać wspomnianego Realteka abym mógł się podpiąć pod kabel i przewertować forum. Znalazłem opis instalacji Broadcoma przez Ndiswrappera autorstwa "Inlrude Bwoy". Jeśli zrobisz wszystko krok po kroku wszystko powinno się udać. Nie przejmuj się tym, że autor napisał iż jest to opis dla Fedory 7. Ja mam 6 i przy konfigurowaniu nie wyskoczył ani jeden błąd. Jak sam autor napisał "karta tańczy jak jej zagram". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Sierpień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 18, 2007 Dziękuję za uznanie Mandragor . Nie mogę sobie przypomnieć czy moja karta również była wykrywana jako ethernet. Na pewno była w systemie jako eth1. Lukaszb1983, spróbuj mojego poradnika, jeśli się nie uda to zobaczymy co się dalej da zrobić. Pokój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi