Skocz do zawartości

Nie Dziala Xp Po Wyjeciu Hdd Z Fc4

rajcho

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem tego typu, ze wszystko dziala fajnie ale jak chce wyjac dysk z FC4 to mi wywala ze cos tam GRUB i nei uruchamia sie system, nawet jesli mu dam z BIOSa zeby mi odpalal z dysku gdzie jest XP nic z tego. Mozna to jakos obejsc? najchetniej bym tak ustawil zeby po wyjeciu dysku z linuxem wszystko chodzilo tzn odpalal sie XP.

Mozna to jakos obejsc? najchetniej bym tak ustawil zeby po wyjeciu dysku z linuxem wszystko chodzilo tzn odpalal sie XP.

Jeśli chcesz mieć tylko windę, to wystarczy wyjąć dysk z FC, zrobić "fixmbr" (albo jakos podobnie) spod Windows. Ponieważ winda, jak piszesz nie odpala się, więc pewnie trzeba z płyty instalacyjnej WinXP uruchomić (jest chyba opcja startu w trybie ratunkowym - nie wiem dokładnie bo już od dość dawna nie mam Windows wink.gif)

Potem jeśli będziesz chciał wpiąć FC z powrotem to musisz skopiować boot sektor z FC i dopisać do boot.ini na WinXP - opisywałem tę procedurę kiedyś tu na forum (i nie tylko ja), więc sobie poszukaj dając zakres wyszukiwania "kiedykolwiek".

Pozdr,

W.

Jak chcesz wywalić gruba z mbr to musisz odpalić "fdisk /mbr", To wyczyści rekord rozruchowy. Dodatkowo rzeczywiście później przyjrzyj się plikowi boot.ini - on jest odpowiedzialny za start xp-a - podana jest partycja na której siedzi.