rajcho Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 mam problem tego typu, ze wszystko dziala fajnie ale jak chce wyjac dysk z FC4 to mi wywala ze cos tam GRUB i nei uruchamia sie system, nawet jesli mu dam z BIOSa zeby mi odpalal z dysku gdzie jest XP nic z tego. Mozna to jakos obejsc? najchetniej bym tak ustawil zeby po wyjeciu dysku z linuxem wszystko chodzilo tzn odpalal sie XP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rekah Napisano Marzec 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2006 a ustawiles partycje startowa z tej gdzie masz WinXp na ta z fc4 ??? Jak tak to wystarczy odpalic fdiska i zmienic partycje startowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Mozna to jakos obejsc? najchetniej bym tak ustawil zeby po wyjeciu dysku z linuxem wszystko chodzilo tzn odpalal sie XP. Jeśli chcesz mieć tylko windę, to wystarczy wyjąć dysk z FC, zrobić "fixmbr" (albo jakos podobnie) spod Windows. Ponieważ winda, jak piszesz nie odpala się, więc pewnie trzeba z płyty instalacyjnej WinXP uruchomić (jest chyba opcja startu w trybie ratunkowym - nie wiem dokładnie bo już od dość dawna nie mam Windows ) Potem jeśli będziesz chciał wpiąć FC z powrotem to musisz skopiować boot sektor z FC i dopisać do boot.ini na WinXP - opisywałem tę procedurę kiedyś tu na forum (i nie tylko ja), więc sobie poszukaj dając zakres wyszukiwania "kiedykolwiek". Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Jak chcesz wywalić gruba z mbr to musisz odpalić "fdisk /mbr", To wyczyści rekord rozruchowy. Dodatkowo rzeczywiście później przyjrzyj się plikowi boot.ini - on jest odpowiedzialny za start xp-a - podana jest partycja na której siedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dradol Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Odpalasz Xp z dysku startowego na 1 ekranie opcja r - czyli napraw.Uruchamiasz konsole potem: fixmbr fixboot i wsio smiga dla pewnosci zrób najpierw chkdsk /P Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajcho Napisano Kwiecień 3, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 3, 2006 fixmbr i fixboot i wszystko ladnie chodzi jesli chodzi o XP, pozniej miaem problemy z FC ale grub-install i zmiana tylko cyferki dysku w pliku menu gruba i poszlo ladnie tak jak chcialem. Dzieki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi