powolniak Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 witam. jestem tutaj nowy, wiec prosze o wyrozumialosc;). otoz mam taki problem. chcialem dodac do fstaba partycje FAT. wklepalem cos takiego: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=fedora-root / ext3 defaults,noatime 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=home /home ext3 defaults,noatime 1 2 /dev/hda5 /mnt/mp3 vfat noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/hda6 /mnt/filmy vfat noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-linux swap swap defaults 0 0 #/dev/hda3 swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 i po wlaczeniu niestety wyskoczyl taki blad: "Sprawdzanie systemu plikow. fsck.ext3: Unable to resolve 'LABEL=fedora-root' rozumiem, ze musze zamienic 'LABEL=fedora-root' na wczesniejsza wersje ''LABEL=/' i powinno dzialac, tylko wlasnie problem jest w tym, ze nie moge. bo system plikow jest zamontowany tylko do odczytu. nie wiem jak teraz to poprawic. z gory dziekuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Wystartuj z instalacyjnej płytki/ratunkowej i jak poprosi to wpisz: linux rescue Reszty się dowiesz z komunikatów, pamiętasz jak sie obsługuje edytor tekstowy bez iksów? Tak się da na pewno, może można prościej ale nie wiem jak.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Nie ma dziwne, ze masz ten system plikow tylko do odczytu bo w koncu /etc/fstab jest wlasnie na tym awaryjnie podmontowanym /... Zrob dokladnie tak jak Ci napisal Stef, a przy okazji - wpis dla SWAP'a tez zmieniales "z palca"? Sprawdz czy Ci dziala... A na koniec moja propozycja fstaba LABEL=/ ext3 defaults,noatime 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=home /home ext3 defaults,noatime 1 2 LABEL=SWAP-linux swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,fscontext=system_u:object_r:removable_t,managed 0 0 /dev/hda5 /mnt/mp3 vfat noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 /dev/hda6 /mnt/filmy vfat noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 Tylko pozmieniaj LABELe na takie jak "byly"... Pozdro //=== edit === W morde, zlamalo dlugie linie... jak tego "lamania" uniknac?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 rozumiem, ze musze zamienic 'LABEL=fedora-root' na wczesniejsza wersje ''LABEL=/' i powinno dzialac, tylko wlasnie problem jest w tym, ze nie moge. bo system plikow jest zamontowany tylko do odczytu. nie wiem jak teraz to poprawic. z gory dziekuje za odpowiedzi. To co koledzy powyżej wypisali to jak najbardziej prawda. Dodam tylko, że jesli chcesz koniecznie zmienić LABEL filesystemu to skorzystaj z polecenia e2label - w trybie rescue też powinno działać Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 (edytowane) nosuid To jest chyba odradzane i jeszcze chyba users.. Z tym tylko do odczytu też byłem zaskoczony, chociaż - standardowa instalacja (z partycją na LVM?)? Edytowane Marzec 29, 2006 przez Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powolniak Napisano Marzec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Wystartuj z instalacyjnej płytki/ratunkowej i jak poprosi to wpisz: linux rescue Reszty się dowiesz z komunikatów, Zrobiłem tak wlaśnie, ale nie może zamontować systemu plików z dysku w trybie z zapisem. Wyskakuje komunikat, że nie udało się zamonotwać całego dysku (jedynie proc i sys widzi) i montuje się tylko do odczytu. pamiętasz jak sie obsługuje edytor tekstowy bez iksów? Z tym nie ma problemów:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Zrobiłem tak wlaśnie, ale nie może zamontować systemu plików z dysku w trybie z zapisem. Wyskakuje komunikat, że nie udało się zamonotwać całego dysku (jedynie proc i sys widzi) i montuje się tylko do odczytu. Z płytki, linux rescue? Nie jak odpalasz normalnie.. W /mnt/sysimage/ są tylko proc i sys? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
powolniak Napisano Marzec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Z płytki, linux rescue? Nie jak odpalasz normalnie.. W /mnt/sysimage/ są tylko proc i sys? Robię po kolei: 1. Wkładam płytę "FC-5-rescuecd", 2. Pojawia się menu, 3. Wpisuję "linux rescue". 3. Wybieram język polski i polską klawiaturę. 4. Przy pytaniu o interfejs sieciowy klikam "Nie" 5. Następnie jest opcja montowania dysku w trybie z zapisem. I właśnie obojętnie czy dam Tak, czy tylko w trybie do zapisu to pózniej w /mnt/sysimage jest tylko "proc" i "sys". Dodatkowo pojawia się ten komunikat: "Ratowanie systemu Podczas próby montowania części lub całości systemu wystąpił błąd. Część systemu może być zamontowana jako /mnt/sysimage. Naciśnij <return>, aby uzyskać powłokę. Kiedy z niej wyjdziesz system zostanie automatycznie uruchomiony ponownie." Klikam "OK" i wchodzi do shella, a dalej to tak jak już pisałem. W /mnt/sysimage tylko proc i sys:( Już poradziłem sobie z tym problemem. Na około co prawda, ale działa. Wystarczyło odpalić jakiegoś innego linuksa (ja zrobiłem to na knoppixie), zamontować dysk z partycją "/" i zmienić plik fstab. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Marzec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2006 Już poradziłem sobie z tym problemem. Na około co prawda, ale działa. Wystarczyło odpalić jakiegoś innego linuksa (ja zrobiłem to na knoppixie), zamontować dysk z partycją "/" i zmienić plik fstab. Dobre i to, jednak u mnie w prawie identycznej sytuacji dwa dni wczesniej sobie poradził, dziwne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi