massakra Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Na fc5 moj komputer gdy nie ma zadnego obciazenia wypisuje mi load average: 1.00, 1.00, 1.00 nie powinno byc 0.00, 0.00, 0.00? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 nie powinno byc 0.00, 0.00, 0.00?Tak calkiem zero to chyba nie zdaża się nigdy. Zawsze coś w tle chodzi (myszka, odświeżanie ekranu itp), ale 1.00 to już całkiem spore obciążenie. Sprawdź czy nie działają w tym czasie jakieś polecenia w tle (np. updatedb, prelink, logrotate itp). Może warto powyłączać część zbędnych serwisów - to też może być przyczyna. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Marzec 29, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Mam wlaczone to samo co na FC4 (tam mialem load ~0). Obciazenie proca to ~1%, ~300 MB wolnej pamieci jeszcze. Wszystko smiga bardzo szybko (szybciej niz na FC4) tylko ten dziwny wynik. Edit: moze przyczyna byc SELinux? Wczesniej mialem wylaczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 29, 2006 Edit: moze przyczyna byc SELinux? Wczesniej mialem wylaczony. Pojęcia nie mam. O SELinux wciąż za mało wiem, a na swoim kompie też mam wyłączony - własnie z tego powodu, że za mało wiem BTW. Zna ktoś jakiś prosty tekst nt. SELinux? Może być po angielsku byle prościej niż na http://www.nsa.gov/selinux Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
massakra Napisano Kwiecień 1, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Uruchomilem system w trybie interactive. Wylaczylem wszystko co sie dalo (lacznie z X-ami). Obciazenie procesora 0%, zajeta pamiec 64 MB (z 1 GB). Load average: 1.00, 1.00, 1.00 (poczekalem troszke bo po starcie bylo 1.00, 0.iles, 0.iles). Czy wy na swoich fedorkach 5 macie normalny load? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2006 Ja mam tak ok. 0.20-0.40 przy przeglądaniu stronek Firefoksem, włączonym Psi i jeszcze z kilkoma innymi oknami (jakieś pliki tekstowe czy katalogi). Obciążenie procka dochodzi do kilku %. Zajęte niecałe 400MB z 1GB RAMu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi