Skocz do zawartości


Zdjęcie

Instalacja I Konfiguracja Neostrady: Livebox (f@st 3202 Firmy Sagem) + Adapter Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#31 mca64

mca64

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 30 wrzesień 06

Napisano 30 wrzesień 2006 - 23:13

Witam mam Mandarke 10.1 i przy modprobe mam taki blad:FATAL: Error inserting zd1211b (/lib/modules/2.6.8.1-12mdk-i586-up-1GB/kernel/net/zd1211b.ko): Invalid module
prosze o pomoc
  • 0

#32 gajownik

gajownik

    GNU fanatic!

  • Użytkownicy
  • 3685 postów

  • Rejestracja: 28 styczeń 04
  • Skąd:Bytom

Napisano 01 październik 2006 - 07:37

Kernel i modul byly skompilowane przy uzyciu gcc o tej samej wersji? Co pokazuje:

CODE
modinfo 8139too
modinfo button
modinfo zd1211b


Nie wiem czy nie masz tez za starej wersji jadra.
  • 0

#33 pichus

pichus

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 14 wrzesień 06

Napisano 07 październik 2006 - 15:06

A ja wrócę do mojego problemu, sorry że tak długo ale zapomniałem o tym.

Więc tak:

[root@localhost ~]# ifdown ppp0
użycie: ifdown <nazwa urządzenia>

Potem:

Warning: Driver for device wlan0 has been compiled with version 20
of Wireless Extension, while this program supports up to version 19.
Some things may be broken...

wlan0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:4F:62:02:9F:49
ESSID:""
Mode:Master
Frequency:2.432 GHz (Channel 5)
Extra:SignalStrength=29%,LinkQuality:24%
Encryption key:off
Bit Rates:11 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Cell 02 - Address: 00:16:41:03:6D:9C
ESSID:"eNetwork"
Mode:Master
Frequency:2.457 GHz (Channel 10)
Extra:SignalStrength=86%,LinkQuality:28%
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100

A root i hasło 1234 nie działa, nadal to samo, 15 sekund, potem 30, itd...
  • 0

#34 mca64

mca64

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 30 wrzesień 06

Napisano 07 październik 2006 - 15:58

thx gajownik teraz mam problem przy ifup wlan0
interface 'wlan0' not found
interface 'wlan0' not found
zd1211b device wlan0 does not seem to be preset
  • 0

#35 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 12 październik 2006 - 20:01

/etc/modules.conf do zmiany o ile sie nie myle
alias zd1211b wlan0
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#36 Jaqb

Jaqb

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 24 październik 06

Napisano 24 październik 2006 - 16:10

Wybaczcie, ale jestem kompletnie zielony w ramach instalowania czegokolwiek w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, który swego czasu zainstalował mi znajomy.
Czy jest jakaś możliwość podłączyć liveboxa przez zwykły kabelek usb? Tylko tak, żeby działał ;]
  • 0

#37 uosiu

uosiu

    w00t! Elektronickny mordulator!

  • Użytkownicy
  • 1305 postów

  • Rejestracja: 13 październik 05
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Stołeczna i Rezydencjalna fortyfikacja BreslaU szerzej znana jako Wrocław

Napisano 24 październik 2006 - 16:27

nie wiem, sprawdz jak to dziala pod MS moze jako zwykla sieciowka, nie wiem. jak sie zglosi jako sieciowka to pewnie pol biedy
  • 0
Fedora 14 x86_64
Lenovo ThinkPad R61i | Core2Duo T5250 | 3GiB RAM | intel gma965
Intel 3945ABG | HDD 640gB |

#38 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 04 listopad 2006 - 09:27

hmmm.....

Myślałem, że głośno zapowiadany, przepisany do kernel-a 2.6.18 modył: zd1211rw będzie posiadał również wsparcie dla sagem-a XG760A- a jednak nie - chociaż wszystkie informacje na stronach wskazywały, że tak.
W związku z tym na kernelu: 2.6.18 zmuszony zostałem nadal do przeprowadzenia kompilacji zd1211b (nawiasem mówiąc - działa rewelacyjnie).
Pozostaje czekać na: 2.6.19.

Pozdrawiam.
Błażej

  • 0
Błażej Nowak.

#39 daro99

daro99

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 13 listopad 06

Napisano 13 listopad 2006 - 10:48

A ja mam takie pytanie :

Czy można użyć / skonfigurować LIVEBOXa jako zwyly punkt dostępowy wi-fi. Konkretnie chodzi mi o możliwość wpięcia go jednym z portów Ethernet do istniejącej sieci (konkretnie w jeden z portów istniejącego routera z wbudowanym 4- portowym switch-em) ?

Mój router to planet z adresem sieciowym 10.0.0.2 (i tą samą bramą domyślną) oraz maską 255.0.0.0.
Dzięki!
  • 0

#40 ebnowak

ebnowak

    Wiking

  • Użytkownicy
  • 152 postów

  • Rejestracja: 11 styczeń 05
  • Skąd:Swarzędz

Napisano 13 listopad 2006 - 18:54

hmmm ....

Mam pytanie do osób posiadających livebox - zrówno tych z Windows jak i linux:
Ja praktycznie porzuciłem interfejs dostępny oporzez www przy zarządzaniu livebox na rzecz działania pod powłoką "okrojonego" livebox-owego linux-a, który umożliwia mi znacznie więcej smile.gif
CLI uzyskiwane w ten sposób - poprzez telnet - jest dla mnie zdecydowanie wygodniejsze - pytanie czy kogoś opis poleceń oraz tego interfejsu interesuje ?

Pozdrawiam.
Błażej
  • 0
Błażej Nowak.

#41 b8tz

b8tz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 19 listopad 06

Napisano 19 listopad 2006 - 21:21

Witam!

Moj pierwszy post, i mam nadzieję że pomocny. Mam podręcznik do CLI, jeśli ktoś potrzebuje proszę pisać na PW. Pozdowienia od &TP smile.gif
  • 0

#42 DAREK WL.

DAREK WL.

    Ekspert

  • Użytkownicy
  • 799 postów

  • Rejestracja: 08 październik 04
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Czestochowa
  • Zainteresowania:komputery,elektronika

Napisano 11 grudzień 2006 - 17:39

Ja dzis przyniosłem i podłaczyłem LIVEBOX-a
I jest problem taki ze ja nie mam karty sieciowej w srodku a tylko usb i
konfigureowac moge tylko w trybie usb lub wi-fi bez wczesniejszej konfiguracji przez ethernet dry.gif Oczywiscie plik sterownika o którym pisze w tym topicu sobie sciagłem , nagrałem na cd . Jak zaczac konfigurowac liveboxa metoda na wi-fi czy usb nie majac w tym momencie połaczenia z internetem
Ten livebox ujest moim jedynym połaczeniem lamo.gif
  • 0

#43 Burn112

Burn112

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 42 postów

  • Rejestracja: 15 kwiecień 07

Napisano 17 kwiecień 2007 - 16:47

Ja chcialbym dodac cos od siebie. Otóz posiadam livebox od dosc dawna (ta nowa edycja z nowym firmware, bo mialem wymieniany nie dawno z powodu awarii). Otóz mam do niego podlaczone nastepujace sprzety:
PC (Linux FC6) Ethernet1
PC (WXP) Ethernet2
PC laptop (WXP) dongle wi-fi
PSP (Playstation Portable XMB) wi-fi

Otóz na komputerach z WinXP livebox byl instalowany i z doswiadczenia wiem, ze wystarczy go skonfigurowac na jednym PC, a reszte podlaczasz poprostu poprzez podlaczenie kabla (w przypadku Wi-Fi wystarczy wpisac klucz WEP przy pierwszym starcie i kliknac guzik Reg). Jezeli chodzi o podlaczenie FC6 pod Livebox przez Ethernet to u mnie tylko i wylacznie podpialem kabel i wszystko dziala. Zadnej konfiguracji itp. To jest dosc swoisty przypadek, ale mysle, ze nie jedna osoba posiada wiecej niz 1 PC.

EDIT: Do Darka WL. Z doswiadczenia wiem, ze podlaczenie Livebox pod USB jest niestabilne na kazdy systemie (nawet XP), powoduje czeste zwieszanie sie glównego sterownika przez co zwieszanie sie systemu, do tego dosc czesto traci polaczenie i tzreba urzadzenie resetowac. Polecam polaczenie Wi-Fi, jezeli nie masz Ethernet, chociaz szczerze mówiac w chwili obecnej karty kosztuja nawet 20-25zl wiec warto w nia zainwestowac...
  • 0

#44 krzysztof_zb

krzysztof_zb

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 1 postów

  • Rejestracja: 25 kwiecień 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Belchatów

Napisano 26 kwiecień 2007 - 07:53

KONFIGURACJA Adaptera: Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem ("dongle sagem")

1. Spisać następujące parametry
- z etykiety LIVEBOX-a (naklejka na spodzie urządzenia):
SSID
Klucz WEP
- z etykiety "naklejonej" bezpośrednio na adapterze:
Mac Adres Adaptera Wi-Fi

1. W opcjach dostepnych przez www dla Livebox:
wybieramy: "Sieć bezprzewodowa"; "Edytuj listę filtrów MAC" a następnie w części: "Adres MAC :" wprowadzamy Mac Adres Adaptera Wi-Fi (format: xx:xx:xx:xx:xx:xx) zatwierdzając poprzez "DODAJ"

2. Zaktualizować system:

# yum -y update
# yum install wireless-tools

3. Pobrać driver:
http://zd1211.ath.cx...-driver-r83.tgz

Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować:
# tar xvf zd1211-driver-r83.tgz

Powstanie katalog: zd1211-driver-r83

# yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils module-init-tools
# which tar ld
/bin/tar
/usr/bin/ld

Sprawdzić wg poniższego zestawienia jaką wersję modułu należy stworzyć (w przypadku xg-760n: zd1211b):
ADAPTER: Sagem XG76NA
MODUŁ: zd1211b
WYNIK POLECENIA: 079b:0062

ADAPTER: Sagem XG760A
MODUŁ: zd1211
WYNIK POLECENIA: 079b:004a

# lsusb | grep Sagem | awk '{print $6}'
079b:0062

Witam.
Mam pytanie.
Mam Live box T.P. Są do niego podpięte do niego 2 komputery.
-Win(xp) poprzez ethernet
-Win(xp) poprzez usb wifi
Zależy mi na podłączeniu kolejnego komputera do tej sieci ale kolejny adapter jak sprzedala mi tepsa to XI-735
Czytałem również cały opis instalacji tegoż sprzętu ale juz na starcie napotkałem problemy. Posiadam system FC6 2.6.18 j jestem początkującym urzytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT i chcialbym go wdrożyć w domu, ale bariery napotkane już na starcie troszke zniechęcają, Jako, że w tym 3cim koputerze nie posiadam karty sieciowej nie jestem w stanie wykonac krokow 2 oraz 3czy mozna to jakos ominąć.
same sterowniki to przenioslaem z innego komputera ale nie jestem w stanie zrobic nic wiecej na ten czas. Moze uda się Tobie coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam,
Krzysztof Zbyszyński

  • 0

#45 Wojciech

Wojciech

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 10 postów

  • Rejestracja: 24 maj 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Poznań

Napisano 24 maj 2007 - 17:27

Witam wszystkich serdecznie!
Od dobrych 3 tygodni borykam się z instalacją sterów do karty WiFi Sagema dostarczanej z Liveboxem (XG760A) sad.gif
Może tutaj mi ktoś pomoże. sad.gif
Mój problem jest opisany tutaj: WiFi livebox (problem z "make")-zmiana strategii
Będę bardzo wdzięczny za pomoc i z góry dziękuję!
Pozdrawiam smile.gif
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników