Skocz do zawartości


Zdjęcie

Brak Polaczenia Sieciowego Rtl8111/8168B Pci Express Gigabit Ethernet Controller


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 shino

shino

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 08

Napisano 10 maj 2011 - 11:08

witam,
uzywam fedory14 po ostatnim update'cie (wydaje mi sie ze byl update NetworkManager'a, ale nie pamietam) pojawil sie jakis problem z polaczeniem ethernet. jak napisano w temacie uzywam: RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller. wydaje mi sie ze jest jakis problem z zaladowaniem sterownikow:

# dmesg | grep eth0
[ 8.517028] r8169 0000:13:00.0: eth0: RTL8168d/8111d at 0xffffc900110ce000, f0:4d:a2:8a:4a:23, XID 083000c0 IRQ 46
[ 17.592161] r8169 0000:13:00.0: eth0: link down
[ 17.593578] ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready
[ 404.664159] r8169 0000:13:00.0: eth0: RTL8168d/8111d at 0xffffc90026a64000, f0:4d:a2:8a:4a:23, XID 083000c0 IRQ 46
[ 404.701967] r8169 0000:13:00.0: eth0: link down

# lsmod
Module Size Used by
r8169 37411 0
tcp_lp 2111 0
fuse 61667 5
rfcomm 67058 8
sco 17180 2
bnep 15390 2
l2cap 51240 16 rfcomm,bnep
rmd160 7984 0
crypto_null 2878 0
camellia 18447 0
lzo 1517 0
lzo_compress 1978 1 lzo
cast6 8757 0
cast5 15888 0
deflate 2143 0
zlib_deflate 18639 1 deflate
cts 3889 0
ctr 3813 0
gcm 12758 0
ccm 7799 0
serpent 19133 0
blowfish 8450 0
twofish_x86_64 5247 0
twofish_common 14366 1 twofish_x86_64
ecb 2119 0
xcbc 2631 0
cbc 2953 0
sha256_generic 10175 0
sha512_generic 4788 0
des_generic 16583 0
cryptd 7111 0
aes_x86_64 7758 0
aes_generic 26908 1 aes_x86_64
ah6 5788 0
ah4 5132 0
esp6 4943 0
esp4 5210 0
xfrm4_mode_beet 2160 0
xfrm4_tunnel 1955 0
tunnel4 2665 1 xfrm4_tunnel
xfrm4_mode_tunnel 1895 0
xfrm4_mode_transport 1455 0
xfrm6_mode_transport 1519 0
xfrm6_mode_ro 1308 0
xfrm6_mode_beet 1969 0
xfrm6_mode_tunnel 1996 0
ipcomp 2089 0
ipcomp6 2122 0
xfrm_ipcomp 4305 2 ipcomp,ipcomp6
xfrm6_tunnel 4009 1 ipcomp6
tunnel6 2516 1 xfrm6_tunnel
af_key 27035 0
vmnet 42780 13
ppdev 8380 0
parport_pc 21573 0
parport 31926 2 ppdev,parport_pc
vmblock 12223 1
vsock 39782 0
vmci 52528 1 vsock
vmmon 72545 0
sunrpc 201276 1
cpufreq_ondemand 9278 4
acpi_cpufreq 7345 1
freq_table 3955 2 cpufreq_ondemand,acpi_cpufreq
mperf 1481 1 acpi_cpufreq
ip6t_REJECT 4279 2
nf_conntrack_ipv6 18078 2
ip6table_filter 1687 1
ip6_tables 17481 1 ip6table_filter
ipv6 286354 47 ah6,esp6,xfrm6_mode_beet,xfrm6_mode_tunnel,ipcomp6,xfrm6_tunnel,tunnel6,ip6t_REJECT,nf_conntrack_ipv6
vfat 8579 1
fat 45956 1 vfat
uinput 7368 0
snd_hda_codec_idt 55722 1
snd_hda_intel 24479 2
snd_hda_codec 86743 2 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel
snd_hwdep 6392 1 snd_hda_codec
snd_seq 53791 0
snd_seq_device 6191 1 snd_seq
snd_pcm 80190 2 snd_hda_intel,snd_hda_codec
lib80211_crypt_tkip 7987 0
uvcvideo 56073 0
wl 2555141 0
videodev 69118 1 uvcvideo
v4l2_compat_ioctl32 7665 1 videodev
snd_timer 19892 2 snd_seq,snd_pcm
btusb 15514 3
dell_wmi 3323 0
mii 4310 1 r8169
snd 63984 12 snd_hda_codec_idt,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm,snd_timer
dell_laptop 6477 0
wmi 8138 1 dell_wmi
iTCO_wdt 11256 0
i2c_i801 11088 0
iTCO_vendor_support 2610 1 iTCO_wdt
dcdbas 8524 1 dell_laptop
soundcore 6576 1 snd
bluetooth 89276 11 rfcomm,sco,bnep,l2cap,btusb
rfkill 17622 3 dell_laptop,bluetooth
snd_page_alloc 7559 2 snd_hda_intel,snd_pcm
lib80211 5095 2 lib80211_crypt_tkip,wl
microcode 18500 0
usb_storage 45923 0
i915 287513 4
drm_kms_helper 25961 1 i915
drm 178014 4 i915,drm_kms_helper
i2c_algo_bit 5205 1 i915
i2c_core 27089 6 videodev,i2c_i801,i915,drm_kms_helper,drm,i2c_algo_bit
video 21637 1 i915
output 2253 1 video

#lspci -vnn | grep -a4 -i net
Memory at fbc04000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Capabilities: [50] Power Management version 3
Capabilities: [80] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit-

12:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller [14e4:4727] (rev 01)
Subsystem: Dell Device [1028:0010]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 17
Memory at fbb00000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: [40] Power Management version 3
--
Capabilities: [16c] Power Budgeting <?>
Kernel driver in use: wl
Kernel modules: wl

13:00.0 Ethernet controller [0200]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 03)
Subsystem: Dell Device [1028:043f]
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
I/O ports at e000 [size=256]
Memory at d0b04000 (64-bit, prefetchable) [size=4K]


# ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr F0:4D:A2:8A:4A:23
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:46 Base address:0x8000

mam nadzieje, ze dolaczone outputy pomoga zdebugowac problem
  • 0

#2 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 10 maj 2011 - 12:54

Spróbuj przeladowywac sterownik az za któryms razem zaskoczy po kilku sekundach od zaladowania modulu (rmmod r8169 && modprobe r8169 && ifconfig eth0 up). Jesli sie nie uda to jest jeszcze modul r8168.

EDIT: zaskoczy, czyli w dmesg pojawi sie eth0: link up
  • 0

#3 shino

shino

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 08

Napisano 10 maj 2011 - 13:07

przeladowanie sterownika nie pomaga. jak zaladowac modul r8168?
#modprobe r8168
FATAL: Module r8168 not found.

  • 0

#4 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 10 maj 2011 - 13:32

Ile razy próbowałeś?
No tak bo tego modułu nie ma w jądrze. Musiałbyś pobrać stąd http://r8168.googlec....023.00.tar.bz2 i potem zainstalować. Chociaż ja nie polecam używania tego autorun.sh tylko zamiast wpisz make clean modules i w folderze scr pojawi się moduł r8168.ko. Potem wystarczy ten plik skopiować do /lib/modules/<wersja_kernela>/kernel/drivers/net/ i załadować tak jak próbowałeś. Upewnij się, że wcześniej zrobiłeś rmmod r8169.
  • 0

#5 LenoX

LenoX

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 162 postów

  • Rejestracja: 14 sierpień 08
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Legnica
  • Zainteresowania:Fotografia, rolki, Counter Srtike Gun Game, Linux

Napisano 10 maj 2011 - 19:29

mi kiedyś pomogła aktualizacja BIOSu, chyba miałem podobne problemy z tym chipem.
  • 0
PC: Fedora 18 x64, Gnome, AMD Athlon II x4 635, 4GB, gf 9600 amp, SB Live! 5.1 / Router: m0n0wall / AP-switch Linksys WRT54GL: DD-WRT v24-sp1 (07/27/08) std/ Bramka VOIP: SPA1001: 3.1.19(SE)/ NAS: DNS-313 funplug 0.5/ PCH C-200

#6 shino

shino

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 08

Napisano 13 maj 2011 - 13:05

dzieki za odpowiedzi i sorry ze sam odpowiadam tak pozno.
LenoX: zainstalowany w fedorze firmware najwyrazniej nie ma programiku 'extract_hdr', bez ktorego nie moge update'owac biosu (albo nie wiem jak)
thof: probowalem po mnostwo razy. co do instalacji r6168 to po wrzuceniu pliku .ko to odpowiedniego katalogu nadal wyskakuje mi FATAL: Module r8168 not found
  • 0

#7 shino

shino

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 08

Napisano 13 maj 2011 - 13:07

dzieki za odpowiedzi i sorry ze sam odpowiadam tak pozno.
LenoX: zainstalowany w fedorze firmware najwyrazniej nie ma programiku 'extract_hdr', bez ktorego nie moge update'owac biosu (albo nie wiem jak)
thof: probowalem po mnostwo razy. co do instalacji r6168 to po wrzuceniu pliku .ko to odpowiedniego katalogu nadal wyskakuje mi FATAL: Module r8168 not found

chodzi o firmware dell'owski
  • 0

#8 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 13 maj 2011 - 13:44

Pewnie coś źle robisz, ale możesz zawsze użyć insmod /sciezka/modul.ko
  • 0

#9 shino

shino

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 9 postów

  • Rejestracja: 12 lipiec 08

Napisano 13 maj 2011 - 13:54

najwyrazniej tak:
#insmod /lib/modules/2.6.35.11-83.fc14.x86_64/kernel/drivers/net/r8168.ko
#modprobe r8168 && ifconfig eth0 up && dmesg | grep eth0
FATAL: Module r8168 not found.
tylko nie bardzo wiem co
  • 0

#10 przemal

przemal

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów

  • Rejestracja: 26 listopad 07
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Olsztyn

Napisano 14 maj 2011 - 17:09

Mam identyczny chip na swojej płycie głównej tylko wcześniejszą rewizje, działa idealnie pod f14 (z aktualizacjami z *testing) na module r8169. Na Twoim miejscu sprawdziłbym:
- kabel sieciowy ;),
- konfigurację (/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg*, /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg*, /etc/sysconfig/networking/profiles/default/ifcfg*),
- network manager-a i może spróbował uruchomić sieć bez jego pomocy...
  • 0

#11 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 14 maj 2011 - 18:35

tylko nie bardzo wiem co

No to poczytaj man modprobe i man insmod to może dowiesz się co robisz źle.
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników