Skocz do zawartości




Zdjęcie

Bumblebee - Failed To Load Module "Mouse"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 l0ud

l0ud

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 11 kwiecień 12
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 21 czerwiec 2012 - 22:21

Czesc.
Od dwóch dni mecze sie z dodaniem obslugi 2 kart graficznych na moim asusie UL30-vt poprzez Bumblebee. Wylaczanie i wlaczanie drugiej karty juz dziala, problem jest z samym uruchamianiem aplikacji pod Bumblebee.

Próba uruchomienia czegos na 2 karcie graficznej:

[l0ud@FxHost bumblebee]$ optirun glxgears
[ERROR]Cannot access secondary GPU - error: [XORG] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[ERROR]Aborting because fallback start is disabled.

I powiazany z tym log xorg:


[ 9405.724]
X.Org X Server 1.12.2
Release Date: 2012-05-29
[ 9405.724] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 9405.724] Build Operating System: x86-15 2.6.32-220.4.1.el6.x86_64
[ 9405.724] Current Operating System: Linux FxHost 3.4.2-4.fc17.x86_64 #1 SMP Thu Jun 14 22:22:05 UTC 2012 x86_64
[ 9405.724] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-3.4.2-4.fc17.x86_64 root=UUID=27ba595a-c47d-416d-8468-c1f2c5f242b3 ro rd.md=0 rd.lvm=0 rd.dm=0 SYSFONT=True KEYTABLE=pl2 rd.luks=0 LANG=en_US.UTF-8 rhgb quiet
[ 9405.725] Build Date: 04 June 2012 08:44:22AM
[ 9405.725] Build ID: xorg-x11-server 1.12.2-1.fc17
[ 9405.725] Current version of pixman: 0.24.4
[ 9405.725] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 9405.725] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 9405.725] (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Thu Jun 21 23:02:03 2012
[ 9405.725] (++) Using config file: "/etc/bumblebee/xorg.conf.nouveau"
[ 9405.725] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[ 9405.725] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 9405.726] (==) ServerLayout "Layout0"
[ 9405.726] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[ 9405.726] (**) | |-->Monitor "<default monitor>"
[ 9405.726] (**) | |-->Device "Device0"
[ 9405.726] (==) No monitor specified for screen "Screen0".
Using a default monitor configuration.
[ 9405.726] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[ 9405.726] (**) Not automatically adding devices
[ 9405.726] (==) Automatically enabling devices
[ 9405.726] (==) FontPath set to:
catalogue:/etc/X11/fontpath.d,
built-ins
[ 9405.726] (++) ModulePath set to "/usr/lib64/nvidia,/usr/lib64/xorg/modules"
[ 9405.726] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[ 9405.726] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[ 9405.726] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
Using the default mouse configuration.
[ 9405.726] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
Using the default keyboard configuration.
[ 9405.726] (II) Loader magic: 0x7c6ac0
[ 9405.726] (II) Module ABI versions:
[ 9405.726] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 9405.726] X.Org Video Driver: 12.0
[ 9405.726] X.Org XInput driver : 16.0
[ 9405.726] X.Org Server Extension : 6.0
[ 9405.728] (--) PCI:*(0:1:0:0) 10de:0a74:1043:1af2 rev 162, Mem @ 0xfd000000/16777216, 0xe0000000/268435456, 0xfa000000/33554432, I/O @ 0x0000dc00/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 9405.728] (II) LoadModule: "extmod"
[ 9405.729] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[ 9405.729] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.729] compiled for 1.12.2, module version = 1.0.0
[ 9405.729] Module class: X.Org Server Extension
[ 9405.729] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.729] (II) Loading extension SELinux
[ 9405.729] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 9405.729] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[ 9405.729] (II) Loading extension XFree86-DGA
[ 9405.729] (II) Loading extension DPMS
[ 9405.729] (II) Loading extension XVideo
[ 9405.729] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[ 9405.729] (II) Loading extension X-Resource
[ 9405.729] (II) LoadModule: "dbe"
[ 9405.730] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[ 9405.730] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.730] compiled for 1.12.2, module version = 1.0.0
[ 9405.730] Module class: X.Org Server Extension
[ 9405.730] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.730] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[ 9405.730] (II) LoadModule: "glx"
[ 9405.730] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 9405.730] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.730] compiled for 1.12.2, module version = 1.0.0
[ 9405.730] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.730] (==) AIGLX enabled
[ 9405.730] (II) Loading extension GLX
[ 9405.730] (II) LoadModule: "record"
[ 9405.731] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/librecord.so
[ 9405.731] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.731] compiled for 1.12.2, module version = 1.13.0
[ 9405.731] Module class: X.Org Server Extension
[ 9405.731] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.731] (II) Loading extension RECORD
[ 9405.731] (II) LoadModule: "dri"
[ 9405.731] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri.so
[ 9405.731] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.731] compiled for 1.12.2, module version = 1.0.0
[ 9405.731] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.731] (II) Loading extension XFree86-DRI
[ 9405.731] (II) LoadModule: "dri2"
[ 9405.732] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[ 9405.732] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.732] compiled for 1.12.2, module version = 1.2.0
[ 9405.732] ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 9405.732] (II) Loading extension DRI2
[ 9405.732] (II) LoadModule: "nouveau"
[ 9405.732] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nouveau_drv.so
[ 9405.732] (II) Module nouveau: vendor="X.Org Foundation"
[ 9405.732] compiled for 1.11.99.901, module version = 0.0.16
[ 9405.732] Module class: X.Org Video Driver
[ 9405.732] ABI class: X.Org Video Driver, version 12.0
[ 9405.732] (II) LoadModule: "mouse"
[ 9405.733] (WW) Warning, couldn't open module mouse
[ 9405.733] (II) UnloadModule: "mouse"
[ 9405.733] (II) Unloading mouse
[ 9405.733] (EE) Failed to load module "mouse" (module does not exist, 0)
[ 9405.733] (II) LoadModule: "kbd"
[ 9405.733] (WW) Warning, couldn't open module kbd
[ 9405.733] (II) UnloadModule: "kbd"
[ 9405.733] (II) Unloading kbd
[ 9405.733] (EE) Failed to load module "kbd" (module does not exist, 0)
[ 9405.733] (II) NOUVEAU driver
[ 9405.733] (II) NOUVEAU driver for NVIDIA chipset families :
[ 9405.733] RIVA TNT (NV04)
[ 9405.733] RIVA TNT2 (NV05)
[ 9405.733] GeForce 256 (NV10)
[ 9405.734] GeForce 2 (NV11, NV15)
[ 9405.734] GeForce 4MX (NV17, NV18)
[ 9405.734] GeForce 3 (NV20)
[ 9405.734] GeForce 4Ti (NV25, NV28)
[ 9405.734] GeForce FX (NV3x)
[ 9405.734] GeForce 6 (NV4x)
[ 9405.734] GeForce 7 (G7x)
[ 9405.734] GeForce 8 (G8x)
[ 9405.734] GeForce GTX 200 (NVA0)
[ 9405.734] GeForce GTX 400 (NVC0)
[ 9405.734] (--) using VT number 1
[ 9405.736] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[ 9405.736] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[ 9405.736] drmOpenByBusid: Searching for BusID pci:0000:01:00.0
[ 9405.736] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[ 9405.736] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[ 9405.736] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 11
[ 9405.736] drmOpenByBusid: Interface 1.4 failed, trying 1.1
[ 9405.736] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:00:02.0
[ 9405.737] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
[ 9405.741] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.741] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
[ 9405.746] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.746] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
[ 9405.751] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.751] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
[ 9405.756] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.756] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
[ 9405.761] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.761] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
[ 9405.766] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.766] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
[ 9405.770] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.771] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
[ 9405.775] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.775] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
[ 9405.781] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.781] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
[ 9405.785] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.785] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
[ 9405.790] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.790] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
[ 9405.795] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.795] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
[ 9405.800] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.800] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
[ 9405.805] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.805] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
[ 9405.810] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1
[ 9405.810] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[ 9405.810] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[ 9405.810] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
[ 9405.810] drmOpenDevice: open result is 11, (OK)
[ 9405.810] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
[ 9405.816] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card2
[ 9405.821] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card3
[ 9405.826] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card4
[ 9405.831] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card5
[ 9405.836] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card6
[ 9405.841] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card7
[ 9405.846] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card8
[ 9405.851] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card9
[ 9405.856] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card10
[ 9405.861] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card11
[ 9405.866] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card12
[ 9405.871] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card13
[ 9405.876] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card14
[ 9405.881] drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card15
[ 9405.886] (EE) [drm] failed to open device
[ 9405.886] (EE) No devices detected.
[ 9405.886]
Fatal server error:
[ 9405.886] no screens found
[ 9405.886]
Please consult the Fedora Project support
at http://wiki.x.org
for help.
[ 9405.886] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.8.log" for additional information.
[ 9405.886]

Nie mam pojecia, skad sie bierze np. ten modul "mouse". Fakt faktem, nie ma go w katalogu /usr/lib64/xorg/modules/, który dopisalem do xorg.conf.noveau (wyglada tak):

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/input"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Layout0"
Screen "Screen0"
Option "AutoAddDevices" "false"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Device0"
Driver "nouveau"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Device0"
EndSection

System to Fedora 17.

Z tego co szukalem na google ktos mial juz identyczny problem i go rozwiazal, niestety nie podzielil sie odpowiedzia :(

Z góry dzieki za pomoc

Pozdrawiam
  • 0

#2 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 22 czerwiec 2012 - 10:03

Podobnie do mouse ladujesz kbd, a nie powinienes, bo takimi rzeczami zajmuje sie evdev. Cos namieszales w plikach konfiguracyjnych w /etc/X11.
  • 0

#3 l0ud

l0ud

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 11 kwiecień 12
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 czerwiec 2012 - 10:47

Faktycznie mialem tam plik xorg.conf , ale wygenerowany automatycznie i nic w nim nie zmienialem. Po wywaleniu tego pliku (zebym nie mógl jakkolwiek namieszac) rezultat/log jest ten sam.
  • 0

#4 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 22 czerwiec 2012 - 12:10

Jesli rezultat jest ten sam i w logach dalej pojawiaja sie informacje o brakujacych modulach mouse czy kbd to znaczy, ze dalej masz namieszane w systemie, wiec musisz szukac. W ogóle nie wiem po co plik xorg.conf.noveau, czy jakikolwiek inny plik.
  • 0

#5 l0ud

l0ud

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 11 kwiecień 12
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 czerwiec 2012 - 12:34

Jesli rezultat jest ten sam i w logach dalej pojawiaja sie informacje o brakujacych modulach mouse czy kbd to znaczy, ze dalej masz namieszane w systemie, wiec musisz szukac. W ogóle nie wiem po co plik xorg.conf.noveau, czy jakikolwiek inny plik.


To plik domyslnie dolaczany przez Bumblebee - zakladam, ze jest w jakis sposób potrzebny. Zreszta nie sadze, zeby te pare linii moglo namieszac w taki sposób.
Nie sadze tez zebym mial wiecej namieszane od przecietnego uzytkownika Fedory swiezo po instalacji ;) Po prostu skompilowalem i zainstalowalem najnowsza wersje Bumblebee i bbswitch z gita. Sam system wraz z efektami startuje bez zarzutu. Jedynie nie da sie uruchomic niczego na 2 karcie graficznej (wtedy x'y startuja drugi raz z juz bledna konfiguracja?).
  • 0

#6 thof

thof

  • Użytkownicy
  • 4053 postów

  • Rejestracja: 16 listopad 06
  • Płeć:Mężczyzna
  • Skąd:Wrocław

Napisano 22 czerwiec 2012 - 12:53

Ja jestem prawie pewien, ze po instalacji czystego systemu ladowany jest modul evdev, a nie kbd czy mouse. Zreszta mozesz to sprawdzic nawet odpalajac system Live z usb czy plyty. Dlatego jakies pliki w /etc/X11/xorg.conf.d/ cos namieszaly. Poza tym juz na forum byl temat, w którym ktos wspominal, ze mial problemy z Bumblebee pod Fedora.
  • 0

#7 kordirko

kordirko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 09 czerwiec 12

Napisano 22 czerwiec 2012 - 17:17

Spróbuj odinstalować wszystko do zera, i zainstalować wg tego przepisu:
http://duxyng.wordpr...s-on-fedora-16/

U mnie jedynie to zadziałało.
Istotny jest komentarz do punktu 7 - Nvidia modules path fix - rozdzielenie bibliotek intela i nvidia, bo ze sobą kolidują
  • 1

#8 l0ud

l0ud

    Młodszy Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 14 postów

  • Rejestracja: 11 kwiecień 12
  • Płeć:Mężczyzna

Napisano 22 czerwiec 2012 - 21:51

Hej,
A próbowales go zastosowac na Fedorze 17? U mnie pierwszy zgrzyt byl przy instalacji akmod-nvidia (brak pakietu). Dodalem jakies repo i sie zainstalowal, niestety nawet po usunieciu plików wskazanych pod koniec punktu 3 iksy nie chcialy juz wstac :P

Spróbuje tego poradnika jeszcze raz, przy nowo zainstalowanej fedorze. Moze sie uda...

Dzieki!
  • 0

#9 kordirko

kordirko

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 4 postów

  • Rejestracja: 09 czerwiec 12

Napisano 27 czerwiec 2012 - 00:53

Tak, dziala mi na fedorze 17
pakietu akmod-nvidia faktycznie nie ma w standardowych repo,
paczka jest do pobrania z http://rpmfusion.org/
aby aktywowac te repozytorium trzeba wejsc na ich strone ---&gt; http://rpmfusion.org/Configuration
i kliknac odpowiednie linki w punktach 1 i 2, a potem po odswiezeniu
standardowo instaluje sie przez yum albo menedzerem pakietów.

X-y nie wstaja, po po zainstalowaniu drivera nvidia trzeba pokasowac pliki xorg*.conf z /etc/X11,
bo instalator z nvidi tam wrzuca te pliki i X-y z nimi glupieja

After installing akmod-nvidia, remove /etc/X11/xorg.conf, /etc/X11/xorg.conf.d/00-nvidia.conf and /etc/modprobe.d/blacklist-nouveau to continue using nouveau driver by default.

I also removed “nouveau.modeset=0 rd.driver.blacklist=nouveau” kernel parameters from /etc/grub2.cfg for current kernel.


i rozdzielic biblioteki zgodnie z tym

This completely separates intel and nvidia stuff for main and bumblebee screens respectively. Note that it moves files originating from RPMs around, so repeating the fix will likely be required after next yum update. Here’s how it goes (under sudo):

1 “rm /etc/ld.so.conf.d/nvidia-lib64.conf; ldconfig” so that programs stop linking with nvidia libGL

2 “mv /usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia /usr/lib64/xorg” so that Xorg on intel stops finding nvidia modules

3 in /etc/bumblebee/bumblebee.conf set “LibraryPath=/usr/lib64/nvidia” so that programs under optirun will link with nvidia libGL

4 in /etc/bumblebee/xorg.conf.nvidia change ModulePath from “/usr/lib64/xorg/modules/extensions/nvidia” (set per instructions above) to “/usr/lib64/xorg/nvidia” so that X on nvidia will find nvidia modules

5 reboot



Mozna tez nie uzywac natywnego drivera nvidia, ale noueveau,
w ustawieniach w pliku /etc/bumbebee/bumblebee,conf w sekcji [bumblebeed]
podajemy jakiego drivera chcemy uzywac, u mnie jest tak:

# The Driver used by Bumblebee server. If this value is not set (or empty),
# auto-detection is performed. The available drivers are nvidia and nouveau
# (See also the driver-specific sections below)
Driver=nvidia
#Driver=nouveau

przy czym róznica w predkosci jest ok. 3-4 krotna,
ja odczuwam te róznice w programach.

Tutaj wynik dla drivera nouveau:

[irko@gryzak bumblebee]$ optirun glxgears
935 frames in 5.0 seconds = 186.899 FPS
920 frames in 5.0 seconds = 183.960 FPS
933 frames in 5.0 seconds = 186.540 FPS

a tutaj po wyedytowaniu w bumblebee.conf i zmianie drivera na nvidia


[irko@gryzak bumblebee]$ sudo vim /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[irko@gryzak bumblebee]$ sudo systemctl restart bumblebeed.service
[irko@gryzak bumblebee]$ optirun glxgears
3453 frames in 5.0 seconds = 690.580 FPS
3598 frames in 5.0 seconds = 719.596 FPS

widac ze 4 razy szybciej to dziala
  • 1




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników