Skocz do zawartości

Acer Aspire 5613znwlmi

wyksztalcioch

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie może jak:

*Zainstalować kartę graficzną (żeby wspierało 3D) Mobile Intel® 945PM/GM Express chipset

*Zainstalować kartę WI-Fi Intel® PRO/Wireless 3945BG

*Zainstalować kamerę Acer OrbiCam

*Zainstalować mikrofon (nie mam pojęcia jaki)

*Zainstalować moduł Bluetooth 2.0+EDR

*Czytnik kart 5w1

Chodzi mi o konfigurację w Fedorze 7 na laptopie Acer Aspire 5613ZNWLMI. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, nie tylko obejmującą konfigurację wszystkich narzędzi.

*Zainstalować kartę graficzną (żeby wspierało 3D) Mobile Intel® 945PM/GM Express chipset

O 3D na razie możesz zapomnieć, niestety także się zawiodłem, miałem nadzieję że skoro sterownik jest otwarty to nie będzie problemów.

*Zainstalować kartę WI-Fi Intel® PRO/Wireless 3945BG

mam identyczną i nie miałem problemów

No cóż...karty graficznej szkoda...nie pogram sobie w tux racer :D. Co do karty Wi-FI to tutorial znalazłem na forum w tym miejscu: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12798. Cały czas zostaje reszta komponentów :)

Przede wszystkim wklej wynik lspci. Co do grafiki to mam identyczną i nie mam żadnych problemów - korzystam ze sterownika i810. Wystarczy to zmienić w pliku xorg.conf. Jeżeli chcesz korzystać z niestandardowych rozdziałek np. 1280x800 to zainstaluj 915resolution i go skonfiguruj. Wifka to moduł madwifi. Acer Orbicam - pod windowsem to się nazywa bisoncam i nie ma do tego wynalazku modułu dla Linuksa (jest jeden , ale w bardzo wczesnej fazie rozwoju).Czytnik kart najprawdopodobniej jest firmy ENE, ale to dopiero jak wkleisz wynik lspci. Mikrofonu się nie instaluje tylko konfiguruje na mikserze alsy. Moduł Bluetooth - patrz wynik lspci, ewentualnie jeżeli go dopinasz przez USB to wynik lsusb. Cała konfiguracja sprowadza się do zainstalowania FC7, updatu systemu, zmiany sterownika do grafy, instalacji 915resolution i dograniu modułów. Wracając jeszcze do czytnika kart - czytniki ENE są upośledzone i będą Ci czytały pod Linuksem tylko karty MMC/microMMC/SD/miniSD. Ot taki śmieszny wynalazek.

[root@localhost ~]# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS, 943/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications, Inc. AR5006EG 802.11 b/g Wireless PCI Express Adapter (rev 01)
06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
06:04.2 Generic system peripheral [0805]: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc SD/MMC Card Reader Controller (rev 01)

W specyfikacji laptopa jest podane: Bluetooth (w zależności od modelu). na obudowie jest dioda od Bluetooth, więc myślałem, że jest, ale skoro mówisz, że nie ma to całkiem możliwe. A co do tej karty sieciowej. Wystarczy zainstalować yum-em ten pakiet, który podałeś i będzie działać?

No i sobie dopisać klucz (o ile się ma) i parametry karty. I powinno wystarczyć. Z resztą konfiguracja tej sieciówki jest na forum. Ja u siebie też mam przełącznik Blue. Ale to tylko atrapa, a raczej miejsce na moduł Acera, który bagatela 400 zeta kosztuje z montażem. Lepiej małego jingla na usb sobie kupić.

No i sobie dopisać klucz (o ile się ma) i parametry karty. I powinno wystarczyć. Z resztą konfiguracja tej sieciówki jest na forum. Ja u siebie też mam przełącznik Blue. Ale to tylko atrapa, a raczej miejsce na moduł Acera, który bagatela 400 zeta kosztuje z montażem. Lepiej małego jingla na usb sobie kupić.

No niestety nie tej sieciówki, tylko identycznej obsługującej jeszcze standard 802.11a, a to niestety nie to samo :( W każdym bądź razie dzięki za pomoc :)

Ma identyczną kartę graficzną, używam domyślnego sterownika intela i takie gry jak ppracer, quake czy et chodzą płynnie i nie muszę korzystać z takich wynalazków jak 915resolution, aby ustawić rozdzielczość 1280x800.

Jakiego środowiska graficznego używasz (Gnome)? Działało Ci od razu po instalacji?