Skocz do zawartości

Czytnik

dvc

Rekomendowane odpowiedzi

mam w laptopie wbudowany czytnik kart ale nie wiem jak go uruchomić, to jest to co mam. część z tego co wypisał lspci:

05:09.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
05:09.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
05:09.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller
05:09.4 Class 0805: Texas Instruments PCI6411, PCI6421, PCI6611, PCI6621, PCI7411, PCI7421, PCI7611, PCI7621 Secure Digital (SD) Controller

ma ktoś jakieś informacje na ten temat?

• 4 weeks later...

no szczerze mówiąc nie sprawdzałem w taki sposób, pomyślałem, że skoro nie zapala sie lampka no i dysk nie pojawia się sam po włożeniu to coś musi być nie tak lamo.gif

muszę jednak poczekać na sąsiada, w moim aparacie mam akurat taką kartę której nie obsługuje czytnik. Dam znać

Można dograć za pomocą yuma

yum install MAKEDEV

Z reposa base, czyli dokładnie to samo znajduje się też na płycie Fedory.

Polecenie trzeba uruchamiać z roota oczywiście i nazwę pisać zawsze dużymi literami

Edytowane przez ecik__

ale będe miał burdel w /dev dry.gif

Przy restarcie wszystko zniknie.

Ja kiedyś mogłem rozwiązać mój problem przy pomocy MAKEDEV dlatego go poleciłem. Wygląda na to, że u Ciebie problem jest bardziej skomplikowany. On ten czytnik traktuje jako USB? Co wypisuje lsusb?

05:09.0 CardBus bridge: Texas Instruments PCIxx21/x515 Cardbus Controller
05:09.2 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
05:09.3 Mass storage controller: Texas Instruments PCIxx21 Integrated FlashMedia Controller
05:09.4 Class 0805: Texas Instruments PCI6411, PCI6421, PCI6611, PCI6621, PCI7411, PCI7421, PCI7611, PCI7621 Secure Digital (SD) Controller

nie, tutaj masz wynik lspci.

znalazłem pdobny wątek na głównym forum fedory i rozwiązania też tam nie ma. Koleś obiecał z tym powalczyć i dać znać.