MC' Napisano Październik 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2006 Witam Miałem problem z prędkością ładowania się stron a resolv.conf wyglądał tak: generated by /sbin/dhclient-script search lan nameserver 10.0.0.148 Dla przyspieszenia postanowiłem wywalić ten wpis i dodać dwa nameserwer ze swojego speedtoucha primary i secondary i działa szybciej. Moje pytanie brzmi co należy zrobić by system wczytywał przy starcie te dwa konkretne dns'y a nie by skrypt go tworzył na nowo przy restarcie ten badziewny wpis? pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Październik 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 11, 2006 Moje pytanie brzmi co należy zrobić by system wczytywał przy starcie te dwa konkretne dns'y a nie by skrypt go tworzył na nowo przy restarcie ten badziewny wpis?Jak na moj gust, to nalezy wylaczyc autokonfiguracje interfejsow sieciowych (czyli dhcp). Zanim to zrobisz spisz sobie gdzies na boku poprawne IP i maske i skonfiguruj je na stale. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 (...)spisz sobie gdzies na boku poprawne IP i maske i skonfiguruj je na stale Nie wiem jak gdzie indziej, ale np. w w-wskim Aster taki numer nie przechodzi. Nie znam się na DHCP za bardzo, ale wg mnie przy każdym połączeniu przydzielana jest konfiguracja (sprawdzana dzierżawa IP, ustawiana bramka, NS itp) i jeśli interfejsy nie są nastawione na DHCP tylko na stały adres, to serwer DHCP providera otrzymuje zwrotnie błąd i zawiesza połączenia z daną stacją. Bez restartu sieci nowe NS raczej nie będa widziane, a po restarcie sieci DHCP przydzieli znowu swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 ustaw sobie w konfiguracji klienta dhcp aby nie pobieral adresów IP serwerów nazw, wtedy resolv.conf pozostanie nie zmieniony, natomaist dalej bedziesz otrzymwal dynamiczny adres IP podpowiedz: man dhclient.conf cat /etc/dhclient.conf (linijka option domain-name-servers ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 12, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 /etc/dhclient.conf Ja tu nie mam tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 12, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 12, 2006 jako root: touch /etc/dhclient.conf chmod 644 /etc/dhclient.conf vi /etc/dhclient.conf i wystarczy wpisać coś takiego: (uzupełnij odpowiednimy wartościami) supersede domain-name "domenka.do.przeszukiwania.lan"; prepend domain-name-servers 127.0.0.1,192.168.1.1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 14, 2006 Rozumiem że ''domenka.do.przeszukiwania '' to w moim przypadku wystarczy lan; a te adresy mogę zamienić na swoje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 16, 2006 domenka.do.przeszukiwania.lan - tutaj możesz sobie wpisać domene w ktorej jestes, może być lokalna (jeśli jest), jeśli w Twojeje sieci nie jest stosowana, to możesz to pominąć. 127.0.0.1,192.168.1.1; - to serwery DNS, wpisz własne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 17, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 17, 2006 O działa thx W tej domence trzeba podać ip routera na którym jest id danego pc jeśli się nie ma domeny publicznej bo jak podasz lokalną to nie zadziała bo w necie będzie szukał Twojej domeny prywatnej a nie w lokalnej sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Październik 18, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 O działa thx W tej domence trzeba podać ip routera na którym jest id danego pc jeśli się nie ma domeny publicznej bo jak podasz lokalną to nie zadziała bo w necie będzie szukał Twojej domeny prywatnej a nie w lokalnej sieci ja mam lokalna domene o nazwie siec.lan a lokalny serwer dns ma zainstalowanego bind9 i zrobione tzw widoki, siec.lan jest widoczna tylko dla komputerow z sieci lokalnej, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 18, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 18, 2006 ja mam lokalna domene o nazwie siec.lan a lokalny serwer dns ma zainstalowanego bind9 i zrobione tzw widoki, siec.lan jest widoczna tylko dla komputerow z sieci lokalnej, Ja mam dns prywatnej sieci "lan" na SpeedTouch'u i na nim taki numer nie przechodzi możę bind9 lepiej to rozwiązuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 20, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 20, 2006 OK nie wiem dlaczego ale przstało mi działać wpisywanie ip speedtouch'a w pierwszej linii /etc/dhclient.conf i faktycznie muszę tam wpisać" supersede domain-name "domenka.do.przeszukiwania.lan";. Niby działa ale komputer nie zciąga z routerka nazwy komputera "Mypc1" tzn mam np root@loclhost... Co powinienem poprawić by tak nie było tzn by było root@Mypc1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi