kiewball Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Pytanie jak w temacie : Jak podpiąć Win XP Home do serwera SAMBA Windowsa XP Home nie można podłączyć do domeny, ale jest możliwość dostępu do zasobów domeny - tyle zdążyłem wyczytać. Czy to wystarczy, żeby podłączyć go do SAMBY? Ma ktoś jakiś pomysł jak to zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Czy to wystarczy, żeby podłączyć go do SAMBY? Ma ktoś jakiś pomysł jak to robić?Udostępnić dysk/katalog na windzie a potem zrobić tak jak już wiele razy było pisane na forum - skonfigurować i uruchomić sambę na linuksie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Kwiecień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Udostępnić dysk/katalog na windzie a potem zrobić tak jak już wiele razy było pisane na forum - skonfigurować i uruchomić sambę na linuksie. Przeszukałem forum i nigdzie nie znalazłem infa o Win. XP HOME. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa, dlaczego mam udostępniać folder na windowsie???? Czegoś tu nie rozumiem. Mam w domu serwer z FEDORĄ, a na nim postawiony serwer SAMBA. Chcę go traktować jako serwer plików - komputer i notebook z Windowsem (HOME Edition) mają mieć automatycznie montowany zasób Samby jako dysk sieciowy. Po co więc udostępniać folder na Windowsowej maszynie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2007 Po co więc udostępniać folder na Windowsowej maszynie?Oczywiście bez sensu, pokręciło mi się. Żeby zasób z linuksa był widziany pod windą wystarczy skonfigurować sambę. odpowiedni katalog spod linuksa będzie pod WinXP widziany jako udostępniony katalog. Ta część o konfiguracji samby aktualna, sam pisałem chyba ze dwa razy. Poszukaj, bo nie chcę się już powtarzać Oczywiście zakładam, że i Linux i WinXP są w tym samym LANie (np. sieć domowa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Kwiecień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2007 Nie kumam. Czytam, szukam i konfiguruje..... i nic. etc/samba/smb.conf [global] workgroup = DOM netbios name = SAMBA server string = Komputer z Linuxem security = SHARE password level = 8 username level = 8 [udostepniony] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba read only = No guest ok = Yes Z windowsa widzę udostępniony katalog, ale dostaje komunikat, że nie mam do niego praw. Dla /home/samba zastosowałem: chmod 777 /home/samba Mało tego, w zdalnych miejscach sieciowych (na linuksie) widzę: - Sieć lokalna - Usługi sieciowe - Zasoby Samby Niestety w żadnym z tych zasobów nie ma niczego. Wydaje mi się że pod Zasoby Samby, albo pod Sieć lokalna, powinienem widzieć grupę roboczą DOM. Może ktoś mi dać jakąś wskazówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Kwiecień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2007 http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=10600 od strony XP przeczytaj to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Maj 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 Czy może jeszcze raz się ktoś temu przyglądnąć?? [global] #Workgroup oznacza przynależność do grupy roboczej workgroup = Dom #Server string stanowi opis serwera server string = Komputer z Linuxem #nazwa NetBios pod którą serwer Samby będzie rozpoznawany przez komputery z Windows netbios name = samba password level = 8 username level = 8 smb password file = /etc/samba/smbpasswd restrict anonymous = no domain master = no preferred master = no max protocol = NT acl compatibility = winnt ldap ssl = No server signing = Auto case sensitive = no strict locking = no msdfs proxy = no read only = no [public] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba/udostepniony guest ok = yes Z windy widzę komputer z linuksem, ale nie mogę się na niego dostać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2007 [public] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba/udostepniony guest ok = yes Z windy widzę komputer z linuksem, ale nie mogę się na niego dostać. Ja mam tak i żona się łączy bez problemów:[wspolny] comment = Wspolny path = /wspolny writable = yes public = yes Działa, być może jakoś Ci się przyda, ale jak to zrobić z uwierzytelnianiem userów to nie wiem, a widzę, że masz tam smbpasswd i inne takie. Warto też odpalic takie polecenie testparm /etc/samba/smb.conf powinno wskazać problemy w konfigu. Chociaż jeśli samba się odpala, to pewnie dużo Ci nie pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koral_wz Napisano Maj 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 24, 2007 Wszystko jest pieknie tu opisane banita.pl naprawde jest wszystko i lopatologicznie opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Maj 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2007 Wszystko jest pięknie tu opisane banita.pl naprawdę jest wszystko i łopatologicznie opisane Usunąłem wszystkie wpisy dotyczące userów i wprowadziłem najprostszą konfigurację z banita.pl Nadal nie działa, jak próbuję połączyć się z notebooka z Windowsem to otrzymuję wiadomość, żeby skontaktować się z administratorem bo nie można znaleźć ścieżki do tego zasobu. Brakuje mi pomysłów..... Mam na routerze ustawiony DMZ na serwer z linuksem, czy to może mieć jakiś wpływ? Wydaje mi się że nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Maj 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2007 [global] #Workgroup oznacza przynależność do grupy roboczej workgroup = Dom #Server string stanowi opis serwera server string = Komputer z Linuxem #nazwa NetBios pod którą serwer Samby będzie rozpoznawany przez komputery z Windows netbios name = samba smb password file = /etc/samba/smbpasswd security = user encrypt passwords = yes username map = /etc/samba/smbusers interface = ethX # wpisz odpowiedni interfejs bind interfaces only = yes master = yes preferred master = yes [public] comment = przykladowy katalog udostepniony path = /home/samba/udostepniony guest ok = yes #bledny wpis po tym należy dodac usera ; musi istniec w systemie smbpasswd -a uzyszkodnik wpisac haslo 2x i gotowe mozna sprawdzic, czy sie wpisal do odpowiednich plikow sprawdzic uprawnienia do katalogu udostepnionego i powinno dzialac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Maj 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2007 Samba działa, ale jest jeszcze problem z Windom. /etc/samba/smb.conf [global] workgroup = Dom server string = ECONEL-SMB netbios name = SAMBA smb password file = /etc/samba/smbpasswd security = user encrypt passwords = yes username map = /etc/samba/smbusers interface = eth0 # wpisz odpowiedni interfejs bind interfaces only = yes master = yes preferred master = yes [wspolny] comment = Wspolny path = /home/samba/Wspolny [Tomek] comment = Tomek path = /home/samba/Tomek [basia] comment = Basia path = /home/samba/Basia Na komputerze z Linuksem mam 2 użytkówników "A" i "B", w sambie zrobiłem 3 foldery A, B, Wspólny. Poszczególni użytkownicy mają pełen dostęp do swojego folderu i ograniczony do folderu innego użytkownika. Do folderu "Wspolny" wszyscy mają pełne prawa. Z poziomu Linuksa to rozwiązanie działa. W windowsie natomiast w "Moje miejsce sieciowe" widzę te 3 foldery jako " nazwa na ECONEL-SMB(Samba)", ale po podaniu loginu i hasła nie mogę do żadnego z nich wejść. Dostaję komunikat" \\Samba\Wspolny nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego[...] Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej. /etc/samba/smbusers: # Unix_name = SMB_name1 SMB_name2 ... root = administrator admin nobody = guest pcguest smbguest A= A B = B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 Dostaje komunikat" \\Samba\Wspolny nie jest dostepny. Mozesz nie miec uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego[...] Nie mozna odnalezc sciezki sieciowej.A jakby zamiast \\Samba podac adres IP to tez to samo? Tzn. jakies tam np. \\10.10.10.10\Wspolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Maj 30, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 A jakby zamiast \\Samba podać adres IP to też to samo? Tzn. jakieś tam np. \\10.10.10.10\Wspolny. No mogę próbować napisać skrypt automatycznie montujący w pliku .bat, ale nie jestem pewny czy to zadziała. W tej chwili Winda sama wykryła mi te zasoby jako komputery w pobliżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cineks Napisano Maj 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2007 katalogu C:\WINDOWS\system32\drivers\etc jest plik hosts tam sie wpisuje nazwy komputerow i ich IP wtedy nie na problemu, czy pisac po nazwie, czy po ip do automatycznego montowania pod winxp skrypt wyglada tak: net use h: \\samba\wspolny /user:uzyszkodnik co do samby to wpisy typu browseable = yes public = yes w sekcji gzie są udostępnione katalogi nie działają, sprawdzałeś? zakładam, ze po zmianach w konfiguracji restartujesz server (service smb restart dla fc6) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi