xide Napisano Maj 1, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2006 Witam Poniewaz jestem tutaj nowy to najpierw sie przywitam, ze wszystkimi Hi All A teraz mam pytanko odnosnie tego co w temacie Sa moze jakies gotowe paczki dla FC5 z Xgl`em?, bo szczerze mam sie zamiar juz na stale przesiasc na FC5 a ze drukarke mam skopana wiec nie mam sobie za bardzo jak wydrukowac Xgl Guide . Z tego co sie orientuje to AiGlx cos nie bardzo smiga z kartami nVidii a przynajmniej z zamknietymi sterownikami, ktorych w sumie potrzebuje. Pozdrawiam wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
excelsior Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 popatrz na http://www.fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=53335 jakoś mi działa, tylko przy starcie sytemu nie chce mi narazie odpowiednio wystartować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Lipiec 26, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 26, 2006 http://illawarra.org/linux/ Ja kożystałem z tego opisu i z tych paczek. Działa pięknie - a używam non stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 http://illawarra.org/linux/ Ja kożystałem z tego opisu i z tych paczek. Działa pięknie - a używam non stop. zachęcony prostotą instalacji z powyższego howto, wykonałem kroki, jednak xgl nie włącza mi sie automatycznie, mogę uruchomić go tylko jako root wydając polecenie 'sam-switch xgl' - wtedy otwiera mi sie jako okno juz w istniejacym menadzerze pozatym zauwazylem ze dziwnie chodza mi klawisze - po nacisnieciu i trzymaniu jakiegos klawisza wyskakuje mi jeden znak zamiast wielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 dziwne... chyba nie pomogę.... może powodem jest Radeon. Ja mam GF FX5700 i... no cóż, u mnie działa... Masz zainstalowane stery do grafy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Masz zainstalowane stery do grafy? oczywiscie jak znajde chwilke to z tym powalcze ...ehh a juz myslalem ze bedzie tak pieknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 hehe, powodzenia Warto Eh... Dlatego właśnie wybrałem nVidię zamiast Ati. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 Ja znalazłem coś takiego: http://www.fedoraproject.org/wiki/Renderin...t/AiglxOnFedora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 29, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 29, 2006 hehe, powodzenia Warto Eh... Dlatego wlasnie wybralem nVidie zamiast Ati. zaskocze Cie bo to nie wina sprzetu w KDE wszystko chodzi super, natomiast duze problemy mam w Gnome mam do Ciebie pytanie, czy po uruchomieniu linuksa od razu masz Xgl wgrane czy je musisz wlaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 U mnie też trzeba ręcznie odpalać, nie działają polskie znaki i niektóre skróty klawiszowe choć są tam zapisane. Mam KDE. Od razu działało w KDE czy musiałeś coś pozmieniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 Od razu działało w KDE czy musiałeś coś pozmieniać? ja zaczalem konfigurowac w Gnomie i jak przelaczylem do KDE i wydalem polecenie "sam-swirch xgl" to poszlo, w Gnomie jak mowilem poszlo rowniez ale w okienku, i teraz kilka dziwnych spostrzezen na temat wlaczonego Xgl: - w KDE nie mam polskich znakow, w Gnomie mam polskie znaki - w KDE dziala mi klawiatura czyli np. wcisniety znak na klawiaturze generuje na ekranie wiele znakow, w Gnomie tylko jeden znak na ekranie - w KDE Xgl uruchamia sie pelnoekranowo, w Gnomie w okienku - w KDE jezeli mam cos wlaczonego (np.Firefox) w normalnej sesji Xow i wlacze to w Xgl to wywali mi Xgl, w Gnomie nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 mam do Ciebie pytanie, czy po uruchomieniu linuksa od razu masz Xgl wgrane czy je musisz wlaczyc? Uruchamia się automatycznie. Po zalogowaniu przez GDM od razu mam Compiza i XGL. w KDE nie mam polskich znakow, w Gnomie mam polskie znaki Ja miałem z pliterkami problem pod Gnome'em - rozwiązałem to prostą edycją rejestru Gnome i spisaniem klawy na sztywno. Nie wiem czy w KDE też jest coś takiego, ale jeśli tak, to może wypróbuj to rozwiązanie. w KDE dziala mi klawiatura czyli np. wcisniety znak na klawiaturze generuje na ekranie wiele znakow, w Gnomie tylko jeden znak na ekranie To może być wina Compiza. W Compizie wszystko można powyłączać (nawet możliwość przesówania okienek po ekranie) więc i to mógł wyłączyć. Może spróbuj pogrzebać w gset-compiz albo jakichś plikach konfiguracyjnych Compiza. Ew. w rejestrze Gnome'a - to jest dobre lekarstwo na problemy z Compizem. w KDE Xgl uruchamia sie pelnoekranowo, w Gnomie w okienku Cholera... Wiesz... Nawet nie do końca potrafię to sobie wyobrazić... :/ Możesz zrobić screena? w KDE jezeli mam cos wlaczonego (np.Firefox) w normalnej sesji Xow i wlacze to w Xgl to wywali mi Xgl, w Gnomie nie Nie czaję... (Może dlatego, że jeszcze się nie dobudziłem ) Chodzi Ci o to, że masz włączonego FF w X.org i dajesz sam-switch xgl i wywala Ci się Xgl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 Uruchamia się automatycznie. Po zalogowaniu przez GDM od razu mam Compiza i XGL. mozesz udostepnic swojego xorg.conf ? (najlepiej wkleic do pastebin) Cholera... Wiesz... Nawet nie do końca potrafię to sobie wyobrazić... :/ Możesz zrobić screena? umieszcze screena jak ponownie uruchomie Gnome bo cos przekombinowalem z ustawieniami i mi nie startuje Nie czaję... (Może dlatego, że jeszcze się nie dobudziłem tongue.gif) Chodzi Ci o to, że masz włączonego FF w X.org i dajesz sam-switch xgl i wywala Ci się Xgl? wywala mi sie po ponownym uruchomieniu FF w Xgl kiedy byl rowniez uruchomiony juz w X11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 wywala mi sie po ponownym uruchomieniu FF w Xgl kiedy byl rowniez uruchomiony juz w X11 Aha, czaje. Tylko cholera nie mam zielonego pojecia (bladego i pozostalych kolorów tez nie) czym to moze byc spowodowane... :/ xorg.conf? nie ma sprawy, ale nie wydaje mi sie, zeby sprawa lezala po stronie xorg.confa, bo nic w nim nie ruszalem - caly ten plik jest wylacznie dzielem systemu # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Mouse0" "CorePointer" InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" # Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together) # By default, a font server independent of the X server is # used to render fonts. ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" FontPath "unix/:7100" EndSection Section "Module" Load "dbe" Load "extmod" Load "fbdevhw" Load "record" Load "freetype" Load "type1" Load "glx" EndSection Section "InputDevice" # Specify which keyboard LEDs can be user-controlled (eg, with xset(1)) # Option "Xleds" "1 2 3" # To disable the XKEYBOARD extension, uncomment XkbDisable. # Option "XkbDisable" # To customise the XKB settings to suit your keyboard, modify the # lines below (which are the defaults). For example, for a non-U.S. # keyboard, you will probably want to use: # Option "XkbModel" "pc102" # If you have a US Microsoft Natural keyboard, you can use: # Option "XkbModel" "microsoft" # # Then to change the language, change the Layout setting. # For example, a german layout can be obtained with: # Option "XkbLayout" "de" # or: # Option "XkbLayout" "de" # Option "XkbVariant" "nodeadkeys" # # If you'd like to switch the positions of your capslock and # control keys, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:swapcaps" # Or if you just want both to be control, use: # Option "XkbOptions" "ctrl:nocaps" # Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Protocol" "IMPS/2" Option "Device" "/dev/input/mice" Option "ZAxisMapping" "4 5" Option "Emulate3Buttons" "yes" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Daewoo CMC-1423B1" ### Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC: HorizSync 30.0 - 64.0 VertRefresh 50.0 - 60.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "Videocard vendor" BoardName "nVidia Corporation NV36.2 [GeForce FX 5700]" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 16 Modes "800x600" "640x480" EndSubSection SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Section "DRI" Group 0 Mode 0666 EndSection Na pastebin nie chcialo wejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siekiera Napisano Lipiec 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 30, 2006 Miałem taki sam problem jak Perl. Mam kartę Radeon 9550. Nie udało mi się prawidłowo odpalić pod Gnome ani XGL ani AIGLX... Pod XGL w oknie chodziły nawet pięknie, a pod AIGLX X-y się nie odpaliły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi