ebnowak Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 Dodano 23.09.2006: Opis INSTALCJI / KONFIGURACJI LIVEBOX + ADAPTER USB Wi-Fi znajduje się w kolejnym moim poście w tym wątku (22 Aug 2006, 21:27). W dniu wczorajszym zakupiłem od Telekomunikacji Polskiej S.A. sprzęt enigmatycznie nazywany: "Livebox". W związku z tym, że wykorzystuję w domu wyłącznie FC, chciałem przekazać wszystkich "Fedorowiczom" informacje na ten temat. Sam Livebox konfiguruję się w sposób banalny przy użyciu przeglądarki. Co ciekawe, z obserwacji wyników polecenia ps wykonywanych poprzez telnet wykazywała,że jest to "pokrojony linux" . Wstępną konfigurację przeprowadziłem z wykorzystaniem ethernet - i tak też wszystkim proponuję. Następnie skonfigurowałem Wi-Fi (adapter USB Wi-Fi (XG-760N) firmy Sagem) - zaznaczyć chcę, że obecnie istnieją już sterowniki dla adapterów WIFI dołączanych przez TP S.A. i "nie należy" wykorzystywać np. ndiswrappera (wyłącznie moja subiektywna ocena . Na razie wprowadziłem drobne popraki w firewall (przekierowanie portów) dla p2p - co też sprowadzało się do kilku kliknięć. Łącznie konfiguracja zajeła mi ok 1 godziny. Odległość Livebox od adaptera Wi-Fi w moim domu wynosi 10M (w tym 1 gipsowa ścianka) a wynikpolecenia iwconfig wlan0: Link Quality=88/100 Signal level=46/100 Noise level=0/100 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:11830 Tx excessive retries:853547 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Kiedyś napisałem instrukcję: Instalacja modemu Thompson Speedtouch na USB (Fedora Core 3: kernel 2.6.10) http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...8&Itemid=34 Na chwilę obecną nie wykorzystuję już tego modemu, zle zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX. Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję Pozdrawiam. Błażej Nowak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 Jezeli bedzie kilka osób chetnych to na pewno ja przygotuje Oj przygotuj, przygotuj Livebox bedzie coraz powszechniejszy i mysle ze pytania o instalacje i konfiguracje beda sie pojawiac na forum. Watek sie podepnie, wklei do wiki i bedzie z bani Ja na szczescie z TPSA nie mam i nie bede mial do czynienia, ale wiele zblakanych duszyczek moze w ten sposob dostapic tego nieopisanego szczescia i smigac po sieci. Bog zaplac dobry czlowieku Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uosiu Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 pisz ta instrukcje, ja daje zniosek do przypiecia - a co mi tam- uznaje ze temat do przypiecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppertop Napisano Sierpień 20, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 20, 2006 zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX. Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję Ja jestem bardzo zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Sierpień 22, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2006 Na wstępie zaznaczam, że tekst jest "bardzo roboczy" i pisany po wykonaniu instalacji więc z góry przepraszam za ewentualne błędy. Konfigurację przeprowadziłem na: LINUX: Fedora Core 5 KERNEL: 2.6.17-1.2174_FC5 Na pytania odpowiem na forum lub poprzez mail: [email protected] Wszystkie polecenia np: # echo "ok" wykonywać należy na "root-a". Jeżeli wykorzystujemy switch pomiędzy użytkownikami to wg poniższego przykładu: $ su - KONFIGURACJA LIVEBOX (f@st 3202 Firmy Sagem): Wstępną konfigurację zalecam przeprowadzić z wykorzystaniem kabala z RJ-45 (kabel Ethernet dołączony przez TP S.A.): Dane podstawowe LIVEBOX: Standardowy dostęp poprze przeglądarke www: Adres IP: 192.168.1.1 User: admin Hasło: admin Dostep poprzez telnet: Adres IP: 192.168.1.1 User: root Hasło: 1234 Dostep poprzez FTP posiadaja obaj uzytkownicy: "admin" oraz "root". 1. Włączyć Livebox (należy odczekać ok. 1-2 minut ze względu na "self test" urządzenia) 2. Po podłączeniu Kabla Ethernet do Livebox (port oznaczony czerwoną naklejką) oraz do karty sieciowej komputera przygotowujemy plik: ifcfg-eth0: # cd /etc/sysconfig/network-scripts a następnie edytujemy plik ifcfg-eth0: DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=no USERCTL=no IPV6INIT=no PEERDNS=yes TYPE=Ethernet # ifup eth0 A nastepnie po otrzymaniu adresy z serwera DHCP (adresy przydzielane sa dla podsieci 192.168.10/24 z puli: 192.168.1.10 - 192.168.1.50) "Ustalanie informacji IP dla eth0..." sprawdzamy konfiguracje katy sieciowej poleceniem: (najprawdopodobniej otrzymamy adres: 192.168.1.10) # ifconfig eth0 oraz poprawność routingu: # netstat -r | grep default default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 # ping -c3 192.168.1.1 ... 3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 1999ms ... 3. W tym momencie należy dokonać połączenia przy użyciu dowolnej przeglądarki z wykorzystaniem danych ze wstępu: Adres IP: 192.168.1.1 User: admin Hasło: admin W MENU ("Moje Uslugi" - lewa część strony www) wybieramy opcje: "Dostep do Internetu", a następnie wprowadzamy "Parametry dostępu do Internetu" otrzymane od providera: Nazwa użytkownika Hasło a następnie zatwierdzamy je: "ZASTOSUJ" Po przeprowadzeniu przez Livebox: Urządzenie Livebox próbuje połączyć się z Internetem. Czekaj. Stan linii ADSL : Negocjowanie "NASTEPNY"; "ZAPISZ"; "WSTECZ" 4. W tym momencie sprawdzamy prawidłowość funkcjonowania www KONFIGURACJA Adaptera: Usb Wi-fi (xg-760n) Firmy Sagem ("dongle sagem") 1. Spisać następujące parametry - z etykiety LIVEBOX-a (naklejka na spodzie urządzenia): SSID Klucz WEP - z etykiety "naklejonej" bezpośrednio na adapterze: Mac Adres Adaptera Wi-Fi 1. W opcjach dostepnych przez www dla Livebox: wybieramy: "Sieć bezprzewodowa"; "Edytuj listę filtrów MAC" a następnie w części: "Adres MAC :" wprowadzamy Mac Adres Adaptera Wi-Fi (format: xx:xx:xx:xx:xx:xx) zatwierdzając poprzez "DODAJ" 2. Zaktualizować system: # yum -y update # yum install wireless-tools 3. Pobrać driver: http://zd1211.ath.cx/download/zd1211-driver-r83.tgz Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować: # tar xvf zd1211-driver-r83.tgz Powstanie katalog: zd1211-driver-r83 # yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils module-init-tools # which tar ld /bin/tar /usr/bin/ld Sprawdzić wg poniższego zestawienia jaką wersję modułu należy stworzyć (w przypadku xg-760n: zd1211b): ADAPTER: Sagem XG76NA MODUŁ: zd1211b WYNIK POLECENIA: 079b:0062 ADAPTER: Sagem XG760A MODUŁ: zd1211 WYNIK POLECENIA: 079b:004a # lsusb | grep Sagem | awk '{print $6}' 079b:0062 # cd zd1211-driver-r83 Zmieniamy wymienione poniżej linie pliku Makefile Linie KERNEL_SOURCE zmodyfikować w zależności od wykorzystywanego kernel-a (na dzień dzisiejszy: 2.6.17-1.2174): KERNEL_SOURCE=/usr/src/kernels/2.6.17-1.2174_FC5-i686 oraz jeszcze jedną linię dla xg-760n: zd1211b (czyli przypadek mojego zestawu ZD1211REV_B=1 oraz na samym koniecu pliku (linie 225-228 powinny wyglądać następująco): ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- install: all # mkdir -p $(MODPATH)/net # mkdir -p /etc/zd1211 cp $(MODULE) $(MODPATH)/kernel/net depmod -a $(VERSION) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Linie: MODPATH := /lib/modules/$(VERSION) pozostawiamy bez zmian ! # make # make install # ls /lib/modules/2.6.17-1.2174_FC5/kernel/net/zd1211*.ko # modprobe zd1211b # lsmod | grep zd1211 zd1211b 281756 0 Przegladamy poprawność wyjścia polecenia: # dmesg Dodać wpis do pliku: /etc/modprobe.conf: alias wlan0 zd1211b UWAGA: Od wersji 2.6.18 kernel-a moduł (w moim przypadku: zd1211b) będzie dostępny w jądrze - więc prawdopodobnie punkt będzie można pominąć. 4. Uruchomienie wlan0: # cd /etc/sysconfig/network-scripts a następnie edytujemy plik ifcfg-wlan0 (w tym przypadku zdecydowałem się na adresację statyczną - nie czekam podczas boot FC na adres od serwera DHCP): UWAGA: Wprowadzić SSID -> ESSID oraz HWADDR -> Mac Adres Adaptera Wi-Fi w poniższym pliku ! ONBOOT=yes USERCTL=no IPV6INIT=no PEERDNS=yes TYPE=Wireless DEVICE=wlan0 HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX NETMASK=255.255.255.0 DHCP_HOSTNAME= IPADDR=192.168.1.100 DOMAIN= ESSID=neostrada_AAAA CHANNEL=10 MODE=Managed RATE='1 Mb/s' BOOTPROTO=none GATEWAY=192.168.1.1 Wprowadzamy klucz WEP (klucz wprowadzamy bez odstępów, wykorzystując małe litery): # echo "KEY=XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX" >> ifcfg-wlan0 # ifdown eth0 Teraz może nastąpić wypięcie kabla Ethernet oraz test Wi-Fi. # ifup wlan0 # ifconfig wlan0 wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr XX:XX:XX:XX:XX:XX inet addr:192.168.1.100 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 ... # iwconfig wlan0 wlan0 802.11b/g NIC ESSID:"neostrada_XXXX" Mode:Managed Frequency=2.457 GHz Access Point: xx:xx:xx:xx:xx:xx Bit Rate:54 Mb/s Retry:off RTS thr=2432 B Fragment thr:off Encryption key:****-****-****-****-****-****-** Security mode:open Power Management:off Link Quality=24/100 Signal level=47/100 Noise level=0/100 ... Wykonujemy "scanning": # iwlist wlan0 scan wlan0 Scan completed : Cell 01 - Address: XX:XX:XX:XX:XX:XX ESSID:"neostrada_XXXX" Mode:Master Frequency:2.457 GHz (Channel 10) Extra:SignalStrength=56%,LinkQuality:20% Encryption key:on Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s 48 Mb/s; 54 Mb/s Extra:bcn_int=100 # netstat -r | grep default # ping 192.168.1.1 i to chyba wszystko z wstępnej konfiguracji BEZPIECZEŃSTWO Zaznaczam, że ta sekcja będzie się zmieniała - hmmm ... dopiero zaczynam przygodę z WiFi 1. ZMIANY NA LIVEBOX: Zmiana haseł dla użytkowników admin oraz root (hasła default-owe podane na początku postu): KONFIGURACJA ZAAWANSOWANA\ ZAPORA SIECIOWA\ KONTROLA DOSTĘPU\ ZMIEŃ HASŁO 2. ZMIANA WEP NA WPA Nie będę się rozpisywał na temat różnic pomiędzy: WEP: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wired_Equivalent_Privacy WPA: http://pl.wikipedia.org/wiki/WPA ale oczywiste są korzyści z wykorzystywania tego drugiego. Podczas konfiguracji WPA powróciłem do połączenia poprzez Ethernet: # ifdown wlan0 Kaujemy załadowany moduł: # rmmod zd1211b # ifup eth0 # ifconfig eth0 # route -n | grep '^0.0.0.0' 0.0.0.0 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 # yum -y install wpa_supplicant wpa_supplicant-gui # chkconfig --add wpa_supplicant # chkonfig wpa_supplicant on Dokonujemy zmian w pliku: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant ctrl_interface_group=wheel network={ ssid="neostrada_XXXX" scan_ssid=1 pairwise=TKIP psk="XXXXXXXXXX" group=TKIP key_mgmt=WPA-PSK proto=WPA } Plik powinien po zmianach mieć powyższą postać - szczególną uwagę zwracamy na wartości dla: SSID oraz PSK (wymyślamy hasło - wg specyfikacji do 64 znaków) Dokonujemy zmian w pliku: /etc/sysconfig/wpa_supplicant # wlan0 and wifi0 # INTERFACES="-iwlan0 -iwifi0" INTERFACES="-iwlan0" # ndiswrapper and prism # DRIVERS="-Dndiswrapper -Dprism" DRIVERS="-Dwext" ZMIANY NA LIVEBOX: SIEĆ BEZPRZEWODOWA Zabezpieczenia: WPA KONFIGURACJA WPA: Hasło : (PROWADZAMY HASŁO ZGODNE Z WARTOŚCIĄ PSK W PLIKU: /etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf) Szyfrowanie : TKIP (Link do informacji o szyfrowaniu TKIP: http://pl.wikipedia.org/wiki/TKIP) WSZYSTKIE ZMIANY ZATWIERDZAMY ORAZ ZAPISUJEMY Wracamy do FC: # modprobe zd1211b # ifdown eth0 (możemy "odpiąć" Ethernet) # ifup wlan0 Zmiany na livebox natychmiast powinny być widoczne na FC: # iwlist wlan0 scan Pojawi się ostatnia linia dla naszego SID-a: Extra:wpa_ie=............. # cd /etc/init.d # ./wpa_supplicant start # ping www.wp.pl Sprawdzenie WPA dokonujemy: # wpa_cli > status > list_networks > scan > scan_results > quit lub poprzez: # wpa_gui Dodatkowe "zabawki" to np.: # yum -y install wifi-radar # wifi-radar lub jeżeli ktoś używa GKRELLM: # yum -y install gkrellm-wireless 3. Wyłączenie DHCP: (indywidualna decyzja - ja preferuję adresację statyczną) KONFIGURACJA LAN I DHCP\ ZATRZYMAJ LIVEBOX P2P Problemy (PONIŻEJ PRZYKŁAD DLA TORRENTÓW) z sieciami P2P likwdujemy poprzez wprowadzenie na LIVEBOX: SERWERY LAN\ DODAJ Nazwa serwera: Torrent Dostęp włączony : Tak Protokół : TCP Port od : (numer portu) Port do: (numer portu) Lokalny adres IP : 192.168.1.100 (w moim przypadku dla interfejsu wlan0 adres: 192.168.1.100) Analogicznie czynność powtarzamy dla UDP. DODATKOWE UWAGI 1. Aktualizacja "firmware" odbywa się "automatycznie" (livebox łączy się poprzez ftp i sam dokonuje aktualizacji). W momencie aktualizacji LIVEBOX "diody" livebox zaczynają się wszystkie świecić. Jedyną ważną uwagą jest fakt: NIE WYŁĄCZAĆ OK. 10-15 MINUT W trakcie aktualizacji nie będziemy mieli "dostępu do internetu". Zmiany firmware można obserwować na LIVEBOX w opcji: INFORMACJE\ OPROGRAMOWANIE 2. Wprowadziłem jeszcze jedną modyfikację. Przypuszczam, że na chwilę obecną statystycznie więcej osób wykorzystuje standard 802.11b. Postanowiłem więc go zablokować - sam wykorzystując 802.11g (może to jest mylne stwierdzenie, ale zmiejszam w jakiś sposób ryzyko ataku). Ma to też taką zaletę - Neostrada TP S.A. jest już w opcji 6 Mb/s, więc parametr początkowy: 1 Mb/s byłby niewystarczający: ZMIANY NA LIVEBOX: SIEĆ BEZPRZEWODOWA Tryb: 802.11g # ifdown wlan0 A następnie jedna zmiana na FC5 w pliku: :/etc/sysconfig/network-scripts/wlan0 RATE='54 Mb/s' # ifup wlan0 Błażej Nowak P.S. Następnym razem - za około 2 tygodznie napiszę coś o działaniach w telnet (podstawowe polecenia i jakieś podstawowe modyfikacje - sam dopiero ćwiczę -> w końcu LIVEBOX to też LINUX); postaram się zmienić u siebie maskę 255.255.255.0 na jakąś mniejszą zdecydowanie ; router ma też poukrywane możliwości np. VLAN-y - ale wszystko wymaga czasu Mo ze ktoś z posiadaczy/użytkowników TP LIVEBOX pokusi si e o opisanie funkcjonowania firewall poprzez www (nie myślę wyłącznie o użytkownikach LINUX-ów) ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mpiotr39 Napisano Wrzesień 11, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2006 Dodano 23.09.2006: Opis INSTALCJI / KONFIGURACJI LIVEBOX + ADAPTER USB Wi-Fi znajduje się w kolejnym moim poście w tym wątku (22 Aug 2006, 21:27). W dniu wczorajszym zakupiłem od Telekomunikacji Polskiej S.A. sprzęt enigmatycznie nazywany: "Livebox". W związku z tym, że wykorzystuję w domu wyłącznie FC, chciałem przekazać wszystkich "Fedorowiczom" informacje na ten temat. Sam Livebox konfiguruję się w sposób banalny przy użyciu przeglądarki. Co ciekawe, z obserwacji wyników polecenia ps wykonywanych poprzez telnet wykazywała,że jest to "pokrojony linux" . Wstępną konfigurację przeprowadziłem z wykorzystaniem ethernet - i tak też wszystkim proponuję. Następnie skonfigurowałem Wi-Fi (adapter USB Wi-Fi (XG-760N) firmy Sagem) - zaznaczyć chcę, że obecnie istnieją już sterowniki dla adapterów WIFI dołączanych przez TP S.A. i "nie należy" wykorzystywać np. ndiswrappera (wyłącznie moja subiektywna ocena . Na razie wprowadziłem drobne popraki w firewall (przekierowanie portów) dla p2p - co też sprowadzało się do kilku kliknięć. Łącznie konfiguracja zajeła mi ok 1 godziny. Odległość Livebox od adaptera Wi-Fi w moim domu wynosi 10M (w tym 1 gipsowa ścianka) a wynikpolecenia iwconfig wlan0: Link Quality=88/100 Signal level=46/100 Noise level=0/100 Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:11830 Tx excessive retries:853547 Invalid misc:0 Missed beacon:0 Kiedyś napisałem instrukcję: Instalacja modemu Thompson Speedtouch na USB (Fedora Core 3: kernel 2.6.10) http://www.fedora.pl/index.php?option=cont...8&Itemid=34 Na chwilę obecną nie wykorzystuję już tego modemu, zle zastanawiałem się czy były by osoby zainteresowane taką instrukcją dla LIVEBOX. Jeżeli będzie kilka osób chętnych to na pewno ją przygotuję Pozdrawiam. Błażej Nowak Witam i pozdrawiam i chciałbym powiedzieć że jestem zainteresowany instrukcją od livebox-a , proszę o kontakt i propozycje. Z góry dziękuję i pozdrawiam PS. Głównie chodzi mi o przekierowanie portów. Piotr Mizera -------------------------- Witam i pozdrawiam i chciałbym powiedzieć że jestem zainteresowany instrukcją od livebox-a , proszę o kontakt i propozycje. Z góry dziękuję i pozdrawiam PS. Głównie chodzi mi o przekierowanie portów. Piotr Mizera Najmocniej przepraszam i dziękuję, ale już sobie poradziłem. Pozdrowienie Piotr Mizera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pichus Napisano Wrzesień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2006 Ja mam taki problem... Jak wpisuje yum install wireless-tools to po chwili pokazuje Nothing to do czy coś w tym stylu, czyli (_niema_ → nie ma) ORT takiego składnika... Jak robię make w sterowniku to: make: *** /lib/modules/2.6.17-1.2157_FC5/kernel/net/build: Nie ma takiego pliku ani katalogu. Stop. Zmieniłem tam w configu sterownika to co napisane było w poście. Dodatkowo: bash: lsusb: command not found Ale nie podłączyłem adaptera WiFi Aha, nie robiłem nic z kablem Enthernet bo mam eagle-usb póki co, ale wolałbym mieć bezprzewodowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2006 yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils Hmmmm ..... chyba nie wykonwyałeś intrukcji "po kolei" - to polecenie znajduje powyżej. Przejrzyj ją bardziej dokładnie - zastanów się czy wszystko zrobiłeś .... potem zadaj pytanie Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pichus Napisano Wrzesień 14, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2006 Hmm... 2. Zaktualizować system: # yum -y update # yum install wireless-tools 3. Pobrać driver: http://zd1211.ath.cx/download/zd1211-driver-r83.tgz Wejść do lokalizacji z pobranym plikiem i rozpakować: # tar xvf zd1211-driver-r83.tgz Powstanie katalog: zd1211-driver-r83 # yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils Ja widzę napoczątku install wireless-tools. A to yum install kernel-devel make gcc g++ usbutils zrobiłem też... + lsusb działa, ale nadal mam problem z make i z yum install wireless-tools. Gdyby co proszę o pomoc w jakiś "prosty sposób" jestem w Linuksie więcej niż początkujący, ale raczej zaawansowany nie jestem... Edit: Teraz dałem to yum install kernel-devel... to: Added 430 new packages, deleted 535 old in 23.81 seconds Parsing package install arguments No Match for argument: g++ Nothing to do Raczej więc już to mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 14, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2006 Był błąd. Naniosłem zmiany w instrukcji (modyfikacje pliku Makefile) powyżej - proszę o testy Przepraszam i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pichus Napisano Wrzesień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 [root@localhost zd1211-driver-r83]# make Makefile:226: *** missing separator. Stop. Linia 226: cp $(MODULE) $(MODPATH)/kernel/net Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 Chyba troszkę za dużo "poprawiłeś" ..... ja nauczony poprzednim błędem jeszcze raz sprawdziłem make; make install - i jest OK. Wklej na forum (jeżeli możesz Twoją sekcję z lini 224-230 np. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pichus Napisano Wrzesień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 To już ok jest, zrobiłem make, potem make install i przy make install: depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 make: depmod: Polecenie nie znalezione make: *** [install] Błąd 127 [root@localhost zd1211-driver-r83]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebnowak Napisano Wrzesień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 # yum install module-init-tools Hmmm .... wsystkiego nie przewidzialem sorry .... Pozdrawiam. P.S. WSZYSTKO DZIALA NA NOWYM KERNELU: 2.6.17-1.2187_FC5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pichus Napisano Wrzesień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2006 Ja już to miałem, yum zrobił update, ale niestety przy make install nadal: depmod -a 2.6.17-1.2157_FC5 make: depmod: Polecenie nie znalezione make: *** [install] Błąd 127 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi