jjj Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 Dzień dobry, To jest mój pierwszy post. RedHata znam od wersji 5. Potem była siódemka, dziewiątkę mam do dziś, no i dwie Fedory 3. Próbuję właśnie usilnie zainstalować Corel Draw 11 z płytki Essentials2 za pomocą wine 0.9.x -- aktualnie jest to x=23. Ciężko idzie -- instalka się sypie na starcie, a przeniesiona z Windy włącznie z rejestrami instalacja kładzie się na etapie wczesnego splasha. Wine App DB daje bardzo duży rozrzut opinii w tej sprawie. Zaś zapytany wprost serwis Corela odrzekł: nie posiadam żadnych informacji na temat działania jakiejkolwiek wersji Corel-a w środowisku Wine. Corel ogólnie broni sie rękoma i nogami przed takimi eksperymentami, ma dość kłopotów z pracą pod "gołą" Wingrozą. Przykro mia ale nie potrafię pomóc. No ja nie wiem, czy to jest eksperyment -- jakby nie było nigdy Corel Linux i Corel Draw for Linux... ale niech im będzie... Czy komuś z dyskutantów się udało toto odpalić na Fedorze? Pozdrawiam jj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 27, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2006 A nie wystarczy ci CorelDraw 9?. Instalowałem pod Wine i można było w na tym pracować. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 28, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 Nie potrzebuję żadnej _konkretnej_ wersji, ale nie lubię downgrade'u. No licencję na Essentials mam ze skanerem, a dziewiątkę trza by od kogoś odkupić, pewnie za grosze. W każdym razie dzięki za pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tex_ass Napisano Październik 28, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 28, 2006 Spróbuj zainstalować ie4linux, zanim zainstalujesz Corela 11 pod wine. A programy natywne? Inkscape i XaraXtreme są juz na bardzo przyzwoitym poziomie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 30, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 Z tym IE to nie jest najgorszy pomysł, choć od lat się wzbraniałem. $ mv ~/.wine ~/.wine-stable $ wine cmd > exit $ ~/.wine/drive_c/windows $ rm system; ln -s system32 system $ ln ~/.ies4/drive_c/windows/system32/*.dll ~/.wine/drive_c/windows/system32/ /media/cdrom $ ./setup.exe fixme:msi:ACTION_CustomAction msidbCustomActionTypeNoImpersonate not handled fixme:msi:ACTION_CustomAction msidbCustomActionTypeNoImpersonate not handled fixme:ole:ITypeInfo_fnRelease destroy child objects fixme:ole:ITypeInfo_fnRelease destroy child objects fixme:msi:ACTION_HandleStandardAction unhandled standard action L"RemoveRegistryValues" fixme:msi:ACTION_HandleStandardAction unhandled standard action L"RemoveFolders" err:msi:ITERATE_Actions Execution halted, action L"ISStartup" returned 1603 [Tu zgłasza się dialog instalatora z informacją o przerwaniu akcji, z jednym przyciskiem ,,finish''] fixme:msi:msi_dialog_set_control_condition Unhandled action L"Default" fixme:msi:msi_dialog_set_control_condition Unhandled action L"Default" A to mój wine: $ rpm -qa | grep wine wine-cms-0.9.23-1.fc3 wine-arts-0.9.23-1.fc3 wine-tools-0.9.23-1.fc3 wine-core-0.9.23-1.fc3 wine-jack-0.9.23-1.fc3 wine-twain-0.9.23-1.fc3 wine-docs-0.9.23-1.fc3 wine-capi-0.9.23-1.fc3 wine-ldap-0.9.23-1.fc3 wine-0.9.23-1.fc3 wine-nas-0.9.23-1.fc3 winetools-0.9-3jo wine-esd-0.9.23-1.fc3 wine-devel-0.9.23-1.fc3 I jeszcze cabextract-1.2-1.fc3.rf Na innej, starszej maszynie, z tym samym wine ale kompilowanym, a nie z rpm-a, doszedłem do dialogu informującego o niespełnieniu wymagań minimalnych, z propozycją dalszej instalacji. Faktycznie karta graficzna jest tam nie naj..., a wine miał w konfigu wpis w2k, bez SP. Tyle że dalej nie dało się pójść, bo przycisk pozostawał nieaktywny. A swoją drogą gdzie jest w wine 0.9.23 config użytkownika? nie wstawia się przy generowaniu ~/.wine, nie ma wzorca w /etc... A programy natywne? Inkscape i XaraXtreme są juz na bardzo przyzwoitym poziomie. O tak. Używać Inkscape to przyjemność. Ale zachciało się Corela. Wymiana danych przez SVG nie zawsze jest możliwa w praktyce. W każdym razie dziekuję za podpowiedzi. Nie będę intensywnie dłubać przy problemie, bo szkoda mi czasu. Godzinę raz na dwa tygodnie mogę próbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamillys Napisano Październik 30, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Październik 30, 2006 ies4linux instaluje sie w ~/.ies4linux/ . Bedzie trzeba co nie co kombinowac, jak chcesz miec w ~/.wine/ IE. Config wine: ~/.wine/***.reg, gdzie *** to: system, user... a winecfg sie nie zna? Taki stosunkowo w miare przyjazny programik... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 31, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 31, 2006 Z ies4linux sie pokombinowalo i sie ma w ~/.wine. Nie jest to najrozsadniejsze ze wzgledu na stabilnosc testów instalacyjnych, ale przynajmniej biblioteki i rejestry sa bogatsze niz w golym wine. Co do configu, to w starszych wine oprócz rejestrów byl /etc/wine/config i ~/.wine/config. Ten drugi u mnie przelezal bez zmian kilka kolejnych wydan. Nie bylo klopotów, wiec nawet nie zauwazylem, ze w nowych wydaniach juz go nie ma. I faktycznie, istnieja odpowiednie wpisy w rejestrach system.reg. A winecfg -- nie uzywalem nigdy. Faktycznie, moze sie przydac, chociaz staram sie rozumiec rzeczywistosc na poziomie systemu plików, bez obowiazkowych interfejsów graficznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi