YessMasster Napisano Styczeń 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 5, 2007 Witam, jestem początkującym użytkownikiem (_linuxa_ → Linuksa) ORT(fedory). Mam problem z montowaniem dysków NTFS. Zrobiłem (przynajmniej tak mi się wydaje) wszsytko co jest napisane w tutku Daniello, ale coś nie działa. Sysków nie widać, chyba, że źle wpiszę nazwę dysku. tak wygląda mój rc.local # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local chown Igor:users /dev/fuse chown Igor:users /dev/sda1 a tak fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 /dev/sda1 /mnt/win1 ntfs-3g user,noauto,succeed_chmod,silent,locale=pl_PL.utf8 0 0 plik fuse.conf oczywiście stworzyłem żadnych dysków nie widać ani w 'komputerze' anie w /mnt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 żadnych dysków nie widać ani w 'komputerze' anie w /mntNo to standardowo: 1. Zamontuj z terminala i zobacz czy i jakie błędy wyrzuca - wklej tutaj to co się pojawi, korzystaj ze znaczników 'code' ('codebox' stosuj przy listingach > 10-12 linijek) 2. wykonaj polecenie fdisk -l i również wklej wyjście. 3. Naprawdę masz login "Igor" pisany dużą literą? Pkt 1. i 2. wykonuj oczywiście jako root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 1. Zamontuj z terminala i zobacz czy i jakie bledy wyrzuca - wklej tutaj to co sie pojawi, korzystaj ze znaczników 'code' ('codebox' stosuj przy listingach > 10-12 linijek) Wpisalem: mount /dev/sda1 Pokazalo sie fusermount: failed to access mountpoint /mnt/win1: No such file or directory Retrying mount ... fusermount: failed to access mountpoint /mnt/win1: No such file or directory Failed to mount NTFSUnmounting /dev/sda1 () 2. wykonaj polecenie fdisk -l i równiez wklej wyjscie. Disk /dev/sda: 60.0 GB, 60011642880 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 7296 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 * 1 6643 53359866 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 6644 7296 5245222+ f W95 Ext'd (LBA) /dev/sda5 6644 7296 5245191 83 Linux 3. Naprawde masz login "Igor" pisany duza litera? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 fusermount: failed to access mountpoint /mnt/win1: No such file or directory No przecież masz odpowiedź podaną na widelcu Trzeba czytać komunikaty - "No such file or directory", czyli "Nie ma takiego pliku lub katalogu". Załóż punkt montowania. On musi istnieć. Polecenie mount go nie utworzy i nadaj do tego katalogu pełne uprawnienia dla wszystkich mkdir /mnt/win1 chmod 777 /mnt/win1 Jakby coś jeszcze było nie tak, to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 ooooo.....moja być pod wrażeniem teraz wszystko jest cacy, za wyjątkiem jednego szczegółu, po zrestartowaniu komputera trzeba montowac ponownie, da sie zrobic zeby sie montowalo automatycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 da sie zrobic zeby sie montowalo automatycznie?Poczytaj o mount. Maly hint: auto, noauto + zmiana w fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YessMasster Napisano Styczeń 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 6, 2007 zamienilem noauto na auto w fstab i nic , no chyba ze mam "user" tez wywalic, ale sie nie znam wiec wole zapytac zanim nazmieniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiepas Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 zamieniłem noauto na auto w fstab i nic , no chyba ze mam "user" tez wywalic, ale sie nie znam wiec wole zapytac zanim nazmieniam tez mam taki problem , poradziłes sobie z nim?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 A wiecie jak tego się pozbyć http://www.m2free.net/ftp/p1000239.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2007 A wiecie jak tego się pozbyć http://www.m2free.net/ftp/p1000239.jpg Zanczy chcesz monitor wywalić? bo niewyraźny jakiś Jeśli chodzi o "fuse", to trzeba zmienić usera i grupę -> http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=11623 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 WalDo O to moje logi. [root@m2free mysio]# cat /etc/rc.local #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local chown mysio:mysio /dev/fuse chown mysio:mysio /dev/hda1 chown mysio:mysio /dev/hda5 [root@m2free mysio]# cat /etc/fstab LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 LABEL=/pliki /pliki ext3 defaults 1 2 /dev/hda1 /windows/c ntfs-3g dmask=002,fmask=113,auto,locale=pl_PL.utf8,user 0 0 /dev/hda5 /windows/d ntfs-3g dmask=002,fmask=113,auto,locale=pl_PL.utf8,user 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hda8 [root@m2free mysio]# cat /etc/fuse.conf user_allow_other Masz nieco lepsza jakosc http://www.m2free.net/ftp/psssss.jpg Kombinowalem na rózne sposoby i nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 E, no z tym monitorem to tylko joke taki byl A co do samego tematu. "Recznie" daje sie podmonotwac? Sprawdz, moze jakies dodatkowe bledy wysypie. Jakos nic madrego mi do glowy nie przychodzi wiecej. No chyba, ze standardowo usunac i zainstalowac od nowa pakiet fuse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Styczeń 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2007 A co do samego tematu. "Ręcznie" daje się podmonotwać? Sprawdź, może jakieś dodatkowe błędy wysypie.Ręczne montowanie pięknie chodzi bez żadnych przeszkód. Jakoś nic mądrego mi do głowy nie przychodzi więcej. No chyba, że standardowo usunąć i zainstalować od nowa pakiet fuse To nic i tak nie da bo mam świeżą instalke FC a wcześniej też próbowałem i ten sam błąd wychodził. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mam w /etc/udev/rules.d/50-udev.rules zamiast "disk" powinno być "mysio" teraz chodzi:) SUBSYSTEM=="block", GROUP="disk", MODE="0640" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murcin Napisano Styczeń 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2007 No jak nazłość jestem z tym samym problemem, wcześniej działało jak należy zrobiłem update i padło, kombinowałem na różne sposoby, łącznie z usunięciem ntfs-3g i fusa.... teraz jedynie mogę montować ręcznie partycje.... fstab jest prawidłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastero Napisano Styczeń 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2007 Witam! Podobnie jak koledzy mam problem z zamontowanie partycji NTFS. Po zastosowaniu sie do zaleceń tutoriala oraz do spostrzeżeń użytkowników nie mogę na stałe zamontować partycji. Ręczne montowanie z poziomu (_root'a_ → roota) ORT montuje dysk z ostrzeżeniem: WARNING: Old FUSE kernel module detected. This means, some driver features are not available (swap file on NTFS, boot from NTFS by LILO), and unmount is not safe unless you make sure the ntfs-3g process naturally terminates after calling 'umount'. The safe FUSE kernel driver is included in the official Linux kernels since version 2.6.20-rc1, or in the FUSE 2.6 software package. Please see the next page for more help: http://www.ntfs-3g.org/support.html#fuse26 Po czym wydanie komendy: rpm -qa | grep fuse | sort Daje wynik: fuse-2.6.1-1.fc6 fuse-devel-2.6.1-1.fc6 fuse-libs-2.6.1-1.fc6 Fuse zainstalowałem za pomocą YUM. Mam pytanie: czy ktoś miał podobny problem lub wie jak go rozwiązać? PS:Utowrzyłem wszystkie niezbedne pliki,nadałem odpowiednie prawa,dopisalem odpowiednie zależności. Mimo to podczas ładowania systemu dostaje komunikat: "FUSE moint point creating error" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi