ecik__ Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 Myślę, że wszyscy zainteresowani potencjalną aktualizacją swojego systemu ze starszej wersji Fedory na aktualną (siódemkę) powinni zapoznać się z poniższym postem. Uwaga: Post dotyczy tylko tych ludzi, którzy pragną dokonać aktualizacji przy pomocy yuma - anaconda problemów nie stwarza. Dave Jones na swoim blogu napisał notkę dotyczącą problemów związanych z aktualizacją systemu na najnowszą wersję przy pomocy yuma. Dla nieznających angielskie pobieżne wyjaśnienie problemu: Dzieje się tak głównie z powodu użycia nowych sterowników PATA przez co sterowniki zmieniły swoje nazwy. Teoretycznie nie wygląda to na problem, ale przy okazji postanowiono jeszcze wybrać inną metodę budowania sterowników IDE. Wcześniej - wszystkie ładowano do vmlinuz i wykrywanie poprawnych modułów nastąpiło w trakcie działania systemu. Uznano to za marnotrastwo i teraz wszystko jest budowane jako moduły. Powyższe czynniki powodują wykrzaczanie upgrade'ów z tego powodu iż jądro Fedory 6 wciąż zbudowane jest ze starymi sterownikami IDE. Zatem w pliku /etc/modprobe.conf nie ma żadnych informacji o nowych sterownikach libata. To wszystko sprawia, że po instalacji nowego jądra, gdy budowany jest plik initrd, budowany jest on wciąż ze starymi ustawieniami. Brakuje więc jakichkolwiek kontrolerów dysków twardych. Problem można obejść wywołując mkinitrd z parametrem --with=nazwa_modułu, by stworzyć odpowiedni plik z modułami. Wcześniej musisz jednak dojść do tego, który moduł pasuje do sprzętu. Znacznie prostszym rozwiązaniem jest włączenie anacondy i kazanie jej zrobienie aktualizacji. Wtedy wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Maj 31, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2007 Mam pytanie mozna instalator odpalic po zamontowaniu ISO? W dzialajacym systemie? Ok wiem z rescue CD odpalic i wedle numerka 6 z release notes ;-) podac recznie gdzie sie obraz znajduje. http://docs.fedoraproject.org/install-guid...-harddrive.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 4, 2007 hmmm... sądziłem, że update za pomocą yuma będzie trudniejszy W zasadzie to, że mogłem aktualizować za pomocą yuma chyba znacznie mi uprościło życie (dopiero teraz na spokojnie sobię ściągam obraz z Fedorką). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Renegade Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Próbuje aktualizacji Yumem ale przy wykonaniu polecenia yum update yum dostaje: Error: Missing Dependency: python(abi) = 2.4 is needed by package Numeric Error: Missing Dependency: db4 = 4.3.29-9.fc6 is needed by package db4-devel Co mam zrobić ? , żeby było OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 6, 2007 Jako, że nie wszyscy są na obu forach to tu też odpowiem. Z niewiadomych mi przyczyn yum wykrzacza sie w zależności od kolejności sprawdzania dependencies. Jak się wykrzaczy na yum update yum (a na pewno to zrobi) to najlepiej sprawdzić yum update perl, python, openoffice itp. (aż do skutku ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sorek Napisano Czerwiec 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 22, 2007 Jakoś kiepsko to wyjaśnione. No bo jakie moduły mamy sobie dodać? I jaką komende wpisać w yumie by wywołać aktualizacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Czerwiec 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 23, 2007 heh... tu trzeba trochę pokombinować. W skrócie to musisz zainstalować nowe fedora-release i fedora-release-notes. Możesz je ściągnąć z fedoraproject (np. z koji). Co do modułu to ja sprawdziłem jaki musi być załadowany przez odpalenie rescuecd i czytanie co ładuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mous3 Napisano Kwiecień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2008 witam mam problem z update'm jesli chce zrobic to przez normalną aktualziacje pisze że już jest uzywane przez inny program albo jak wchodze przez konsole i polecenie yum to mi wyskakuje : [root@localhost marco]# yum install kadu Loading "installonlyn" plugin Existing lock /var/run/yum.pid: another copy is running. Aborting. co moge zrobić pomocy !! nie ważne czy robie update czy chce cos zainstalować to , to mi wyskakuje licze na pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Kwiecień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2008 Ten problem powtarza się od baaaardzo dawna, wystarczy poszukać. Podpowiem: yum-updatesd (skilluj/wyłącz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi