Skocz do zawartości

Problem Z Diodą Led Od Wifi - Asus K50in

Takedowner

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Jestem posiadaczem laptopa firmy ASUS, model K50IN: K50IN

Ma on na pokładzie kartę WiFi: Atheros AR9285. Trzy dni temu zainstalowałem na nim Fedorę, wersję 12 z jądrem 2.6.31.5. Niestety, wszystko działa pięknie, za wyjątkiem możliwości używania kombinacji klawiszy: Fn+F2 - odpowiedzialnych za włączenie i wyłączenie WiFi. Precyzując mój problem, chodzi mi głównie o przynajmniej wyłączenie diody sygnalizującej pracę WiFi ponieważ wogólę nie mogę jej wyłączyć poprzez tą kombinację klawiszy. Próbowałem usunąć moduł ath9k odpowiedzialny za jej działanie i owszem nie można już było połączyć się przez WiFi, ale dioda nadal świeci, co jest bardzo irytujące. Niestety na Windowsie wszystko gra. Mam jeszcze Debiana z jądrem 2.6.30.2, gdzie mogę na sztywno wyłączyć przynajmniej diodę poprzez wpisanie do pliku

[code]/sys/devices/platform/asus_laptop

/wlan[/code] wartość 0 i taka wartość cały czas jest. Próbowałem i tego samego sposobu, poprzez komendę:

echo 0 >/sys/devices/platform/asus_laptop/wlan

na fedorze, jako root, ale niestety po restarcie, znów mam ustawioną wartość 1 w tym pliku i dioda nadal świeci. Może pomoże to komuś taka informacja, że dioda rozpoczyna się świecić, gdy system uruchamia udev. Bardzo proszę o jakieś rady. Pozdrawiam.

EDIT

Przepraszam bardzo, ale teraz dopiero udało mi się wyłączyć jednak diodę, ale musiałem zrobić polecenie jako root:

echo 0>wlan

bezpośrednio z folderu:

/sys/devices/platform/asus_laptop

. Ale to nadal mnie irytuję ponieważ po zrestartowaniu laptopa, znów zaczyna mi się świecić i wartość w pliku znów jest 1.

Jeżeli nie dało by się tego ustawić na stałe, mógłby mi ktoś pmóc napisać jakiś skrypt, aby mógł automatycznie wpisywać tam wartość 0, abym każdorazowo ręcznie nie musiał tego robić? Mam jeszcze pytanie, czy moduł ath9k odpowiedzialny jest tylko za WiFi, czy jeszcze czymś innym zarządza w laptopie? Pytam ponieważ nie chcę łączyć się wogólę przez WiFI, a nie wiem, czy wyłączając ten moduł, nie pozbywam się czegoś innego ważnego. Aha, jak sprawdzić, czy WiFI jest fizycznie wyłączone, tak aby nie jadło baterii? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Rzeczywiście pochlastać się idzie przez diodę :lol:

Stwórz sobie jakiś skrypt:

cd /sys/devices/platform/asus_laptop
echo 0>wlan

I dodaj go do /etc/rc.local . ath9k odpowiada tylko za wifi.

Pytam ponieważ nie chcę łączyć się wogólę przez WiFI.
A co nie masz hardwarowego przełącznika dla wifi (softwarowy Fn+F2 nie działa)?

Rzeczywiście pochlastać się idzie przez diodę :lol:

Stwórz sobie jakiś skrypt:

echo 0>wlan

I dodaj go do /etc/rc.local .

Witam i dziękujeę za odpowiedź. Bardzo bym prosił o pomoc w napisaniu takiego skryptu, ponieważ nie znam się na tym języku i nawet nie wiem jakiego narzędzia do tego użyć. A jeżeli coś udałoby mi się, to nie trzeba nadawać jakiś praw administratoskich w celu wykonania tego skryptu przez system??

ath9k odpowiada tylko za wifi.

A co nie masz hardwarowego przełącznika dla wifi (softwarowy Fn+F2 nie działa)?

Nie stety nie ma hardwerowego przełącznika, tylko jest softwerowe. Pytanie jeszcze, czy banując moduł ath9k wyłączam fizycznie WiFi??

Z góry jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Nie stety nie ma hardwerowego przełącznika, tylko jest softwerowe. Pytanie jeszcze, czy banując moduł ath9k wyłączam fizycznie WiFi??
To jest właśnie spore utrudnienie i to niezależnie od systemu.

Dobre pytanie, wyłączasz na pewno... Tylko w tym przypadku oczywiście chodzi o zużycie prądu. Nie mam pomysłu jakby to sprawdzić softwarowo, ale na razie przyjmij, że tak jest.

Co do tego skryptu to po prostu utwórz sobie pusty plik np. w /opt/dioda i wklej do niego:

#!/bin/bash
echo 0 > wlan

Następnie nadaj mu prawa wykonywania chmod +x /etc/dioda i do pliku /etc/rc.local dodaj linię /opt/dioda . Jakbyś chciał włączać/wyłączać te wifi (moduł ath9k) za pomocą np. hotkeya Fn+F2 to wklej tutaj co zwróci acpi_listen po zastosowaniu tej kombinacji klawiszy. Jak będę miał ten wydruk z konsoli to postaram się zmontować obsługę wifi za pomocą tych kodów.

EDIT: Tak mi się przypomniał jeden temat sprzed roku i tam postujący doszli do wniosku, że jednak lepszym rozwiązaniem niż ruszanie modułu jest wyłączanie wifi za pomocą iwconfig wlan0 txpower off i włączanie iwconfig wlan0 txpower auto .

man iwconfig

txpower
              For cards supporting multiple transmit powers, sets the transmit
              power in dBm. If W is the power in Watt, the power in dBm is P =
              30  +  10.log(W).   If  the value is postfixed by mW, it will be
              automatically converted to dBm.
              In addition, on and off enable and disable the radio,  and  auto
              and  fixed  enable  and disable power control (if those features
              are available).

To jest właśnie spore utrudnienie i to niezależnie od systemu.

Dobre pytanie, wyłączasz na pewno... Tylko w tym przypadku oczywiście chodzi o zużycie prądu. Nie mam pomysłu jakby to sprawdzić softwarowo, ale na razie przyjmij, że tak jest.

Co do tego skryptu to po prostu utwórz sobie pusty plik np. w /opt/dioda i wklej do niego:

#!/bin/bash
echo 0 > wlan

Następnie nadaj mu prawa wykonywania chmod +x /etc/dioda i do pliku /etc/rc.local dodaj linię /opt/dioda . Jakbyś chciał włączać/wyłączać te wifi (moduł ath9k) za pomocą np. hotkeya Fn+F2 to wklej tutaj co zwróci acpi_listen po zastosowaniu tej kombinacji klawiszy. Jak będę miał ten wydruk z konsoli to postaram się zmontować obsługę wifi za pomocą tych kodów.

EDIT: Tak mi się przypomniał jeden temat sprzed roku i tam postujący doszli do wniosku, że jednak lepszym rozwiązaniem niż ruszanie modułu jest wyłączanie wifi za pomocą iwconfig wlan0 txpower off i włączanie iwconfig wlan0 txpower auto .

man iwconfig

txpower
              For cards supporting multiple transmit powers, sets the transmit
              power in dBm. If W is the power in Watt, the power in dBm is P =
              30  +  10.log(W).   If  the value is postfixed by mW, it will be
              automatically converted to dBm.
              In addition, on and off enable and disable the radio,  and  auto
              and  fixed  enable  and disable power control (if those features
              are available).

Witam, bardzo Ci serdecznie dziękuję za to wszystko. Co do tego, co mi zwraca acpi_listen po nacisnieciu Fn+F2 podaje tutaj:

hotkey ATKD 0000005d 00000000

z tym, ze kolejne naciśnięcia zwracają to samo, tyle ze z wartościa o jeden większa. Np. drugie naciśnięcie tej samej kombinacji, zwraca mi:

hotkey ATKD 0000005d 00000001

Czy mógłbyś mi napisać całościowy skrypt, w którym właśnie jak napisałeś będzie wyłączać diodę (_odrazu_ → od razu) ORT po uruchomieniu, a po naciśnięciu kombinacji klawiszy Fn+F2 wykona się polecenie:

iwconfig wlan0 txpower off

?

Jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam

Czy mógłbyś mi napisać całościowy skrypt, w którym właśnie jak napisałeś będzie wyłączać diodę (_odrazu_ ? od razu) ORT po uruchomieniu
Przecież już to napisałem w poście wyżej wystarczy przekleić do konsoli (jako edytor polecam nano). Takie podstawy trzeba samemu opanować, jeśli ktoś chce żeby inni robili wszystko za niego to polecam system windows, bo tam w końcu za to płacisz.

Jeśli chodzi o wifi to utwórz sobie plik w folderze /etc/acpi/events/ o zawartości (nazwa dowolna):

event=hotkey.*
action=/etc/acpi/actions/hotkey.sh %e

Potem drugi plik o nazwie hotkey.sh w folderze /etc/acpi/actions/:

case "$2" in
    ATKD)
                case "$3" in
                        0000005d)
                        ZM=$(iwconfig wlan0 | grep Tx-Power | awk '{print $5}')
                        if [ -z $ZM ]
                        then $(iwconfig wlan0 txpower auto)
                        $(echo 1 > /sys/devices/platform/asus_laptop/wlan)
                        else $(iwconfig wlan0 txpower off)
                        $(echo 0 > /sys/devices/platform/asus_laptop/wlan)
                        fi
                     ;;
                esac
     ;;
esac

Potem /etc/init.d/acpid restart lub uruchom ponownie komputer i sterowanie wifi powinno odbywać się za pomocą Fn+F2. W razie problemów pisz, nie testowałem u siebie i mogą pojawić się jakieś literówki.

Bez przesady z tym "Pan" :D

Trzeba trochę potestować w takim razie. Zmień zawartość pliku /etc/acpi/actions/hotkey.sh na:

case "$2" in
    ATKD)
                case "$3" in
                        0000005d)
                        ZM=$(iwconfig wlan0 | grep Tx-Power | awk '{print $5}')
                        if [ -z $ZM ]
                        then $(iwconfig wlan0 txpower auto)
                        echo wlaczono
                        $(echo 1 > /sys/devices/platform/asus_laptop/wlan)
                        else $(iwconfig wlan0 txpower off)
                        echo wylaczono
                        $(echo 0 > /sys/devices/platform/asus_laptop/wlan)
                        fi
                    ;;
                esac
    ;;
esac

Potem w terminalu jako root wykonaj polecenia:

iwconfig wlan0 txpower off
/etc/acpi/actions/hotkey.sh hotkey ATKD 0000005d 00000005
iwconfig wlan0 txpower auto
/etc/acpi/actions/hotkey.sh hotkey ATKD 0000005d 00000006

I wklej tu wszystko co pojawi się w oknie terminala.

Witam, teraz już coś lepiej działa, ale nie reaguje na kombinacje klawiszowe, tylko na komendy wpisane ręcznie. A oto wynk tych komend:

[root@reinyznI events]# iwconfig wlan0 txpower off[root@r events]# /etc/acpi/actions/hotkey.sh hotkey ATKD 0000005d 00000005
wlaczono
[root@r events]# iwconfig wlan0 txpower auto
[root@r events]# /etc/acpi/actions/hotkey.sh hotkey ATKD 0000005d 00000006
wylaczono
[root@r events]#

Pozdrawiam.

Ok działa w ten sposób, czyli /etc/acpi/actions/hotkey.sh jest napisany poprawnie. Teraz wyedytuj plik, który utworzyłeś w /etc/acpi/events/ i zmień jego zawartość na:

event=hotkey.*
action=echo %e > /opt/test

Potem restart usługi acpid i wciśnij kombinację na klawiaturze Fn+F2. Następnie wklej tu zawartość pliku /opt/test. Jak już to zrobisz to zmień zawartość pliku w /etc/acpi/events na taką jaka była wcześniej.

Witam, oczywiście podzielę się rozwiązanie. Poprostu dodałem jeszcze dodatkowo skrypt, który napisał dla mnie thof także system startował z wyłączonym WiFi, a następnie już normalnie funkcjonowała u mnie kombinacja klawiszy Fn+F2, dzięki drugiemu skryptowi, który napisał poyżej thof. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc.

SOLVED