sammael Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Witam. Od niedawna jestem szczesliwym uzytkownikiem fedory core 3. wyczytalem ze aby móc zainstalowac azureusa potrzebuje najpierw zainstalowac jave. tak tez zrobilem. java zainstalowala sie bez problemu.kiedy probuje zainstalowac azureusa wyskakuje komunikat ze potrzebuje pakietu j2re. nie wiem co robic.pomocie prosze.to dla mnie bardzo wazne.z gory dziekuje. ps. java ktora zainstalowalem to jre-1_5_0_06-linux-i586.bin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Proponuję wydać komendę export PATH=$PATH:(ścieżka do katalogu z j2re)/bin Sprawdź czy azerus ci ruszy po tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sammael Napisano Kwiecień 9, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 wywala mi cos takiego : bash: export: `/usr/java/jre1.5.0_06/bin': not a valid identifier nawet nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 W pliku azureus (tym do uruchamiania programu) ustaw ściezki do javy (z czego jedna do podkatalogu bin). U mnie działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 wywala mi cos takiego : bash: export: `/usr/java/jre1.5.0_06/bin': not a valid identifier nawet nie wiem o co chodzi sad.gif pierwszy raz widzę coś takiego, nic takiego nie powinno się dziać. Ewentualnie możesz wpisać całość w cudzysłowie lub wykorzystać radę kolegi rafalzaq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 9, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2006 Ja bym wywalił wszystko co instalowałeś do javy i zaczął od nowa -->> TYM <<-- sposobem. Też pod FC5 miałem problemy z Azureusem i dopiero instalacja tą metodą poprawiła sytuację. Przy okazji wyprostowało mi się wszystko z wtyczkami do Firefoksa i Opery. [Edit] W linku który podałem jest też część "Azureus for bittorrent" - przeczytaj, bo może to jest kwestia neizainstalowania wszystkich potrzebnych pakietów ("FC5 provides a version of Azureus that uses the open source gcj Java clone which also ships with FC5" - jest taki pakiet "java-<numerki>-gcj-compat, nie pamiętam dokładnie, i ten pakiet trzeba zainstalować). Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sammael Napisano Kwiecień 10, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 "W pliku azureus (tym do uruchamiania programu) ustaw ściezki do javy (z czego jedna do podkatalogu bin)." ciekawe jak to zrobie jak ja nawet nie moge zainstalowac azureusa bo wywala ze potrzeba jr2e zeby go zainstalowac.slyszalem ze jest komenda do instalacji z pominieciem zaleznosci. bede wdzieczny jak mi ja podacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalzaq Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 Ściągałem wersję której nie trzeba instalować. To chyba ten plik. W FC5 azureus jest już w repo i nic nie trzeba kombinować (działa z tą fedorową javą). Przynajmniej u mnie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 10, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2006 "W pliku azureus (tym do uruchamiania programu) ustaw ściezki do javy (z czego jedna do podkatalogu bin)." ciekawe jak to zrobie jak ja nawet nie moge zainstalowac azureusa bo wywala ze potrzeba jr2e zeby go zainstalowac. A z czego Ty instalujesz? Z jakiegoś RPM-a? Ja pod FC3 i FC4 wziąłem poprostu paczkę .tar.gz ze strony azureusa, rozpakowałem do katalogu $HOME/azureus, potem zrobiłem "cd $HOME/azureus" i wpisałem "./azureus" i poszło. Nawet praw do pliku nie musiałem ustawiać, bo były OK. Potem jeszcze trochę jazdy z otwarciem odpowiednich portów na firewall'u, ale to już inna historia - nic wspólnego z instalacją. A poza tym jak słusznie zauważył rafalzaq w FC5 masz azureusa w repo. Może czas już przesiąść się z FC3 na FC5 Nie zwróciłem początkowo uwagi, że piszesz o FC3. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi