Andrzej Orkan Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 NTFS działa u mnie jak marzenie (ro) ale tylko gdy jestem rootem. Jako zwykły użytkownik nie mam do niego dostępu. Jako root nie mogę zmienić mu ustawień dostępności dla innych użytkowników. Co mogę zrobić? mój etc/fstab /dev/hda3 /mnt/fat vfat auto,users,umask=0,rw,utf8,quiet 0 0 mój /etc/rc.local [/code] modprobe ntfs mount -t ntfs -o ro /dev/hda2 /mnt/ntfs oczywiście zainstalowany kmod-ntfs. Dziex z góry za info Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Kwiecień 13, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 Hmm... a czemu sobie nie dodasz wpisu z partycją ntfs-ową do fstab? Wpis wyglądałby tak: /dev/hda2 /mnt/ntfs ntfs auto,ro,umask=000 0 0 A jeśli nie chcesz tego zrobić w ten sposób, to w rc.local Twój wpis wyglądałby tak: mount -t ntfs -o ro,umask=000 /dev/hda2 /mnt/ntfs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Kwiecień 13, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2006 Dzięki wielkie, jaki ja głupi jestem Nie pomyślałem i dodatkowo złą linijkę do posta wkleiłem, ach te święta... Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego Orkan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi