bunkierek Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 Witam. W jaki sposób można odinstalować kmod-nvidia i odpowiedni xorg...Przeinstalowałem sobie fc5 z wersji x64 na 32. Przy aktualizacji yumexem dorzuciłem od razu kmod-nvidia - xorg...dla karty graficznej. Akceleracji brak, nie moge ich odinstalować ani przez yum ani przez rpm - komunikat, że pakiety nie są zainstalowane, a przy próbie ponownego zainstalowania jest komunikat, że pakiety są już zainstalowane. Jak z tego wybrnąć?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzikiws Napisano Kwiecień 15, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 sam sobie już odpowiedziałeś, zobacz w yumex-ie jaką wersję zinstalowałeś, a "rpm użyj z ocją "--nodeps" i nazwa pakietu.(rpm -e --nodeps nazwa paczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunkierek Napisano Kwiecień 15, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2006 Nie pomogło. Przeinstalowałem wszystko jeszcze raz. Pakiety zainstalowane i niestetty nie ma akceleracji. przy starcie systemu nie ma komunikatu o uruchamianiu ...glx, czy glx-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 16, 2006 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Akceleracji brak, nie moge ich odinstalować ani przez yum ani przez rpm - komunikat, że pakiety nie są zainstalowane, a przy próbie ponownego zainstalowania jest komunikat, że pakiety są już zainstalowane. Jak z tego wybrnąć? Sprawdź jak dokładnie nazywja się te pakiety (rozumiem, ze chodzi o xorg-x11-drv-nvidia oraz kmod-nvidia z odpowiednimi numerkami). Ściagnij z servera livny oba te pakiety, umieść w osobnym katalogu i zainstaluj wymuszając podmianę istniejących pakietów: rpm -Uvh --replacepkgs xorg-x11-drv-nvidia*.rpm kmod-nvidia*.rpm Tylko instaluj tak jak napisałem oba razem, bo inaczej trafisz na niespełnione zależności. Można użyć też yuma: yum localinstall <nazwy_pakietow_bez_rpm>, ale tego nigdy chyba nie trenowałem. Jeśli to nie pomoże to spróbuj jeszcze przebudować bazę informacji o zainstalowanych pakietach. Operacja jest ekstremalna, ale dobrze czyści system RPMów ze śmieci. Całość oczywiście jako root. cd /var/lib/rpm mkdir backup cp Packages backup cp __db.* backup rm __db.* rpm --rebuilddb Potrwa to dłuższą chwilę (5-10 min, zależnie od ilości pakietów w systemie) i po przebudowaniu powinno się poprawić. W razie jakiegoś nieszczęścia (zawieszenie systemu itp) przekopiuj pliki z podkatalogu backup z powrotem do /var/lib/rpm i powtórz operację. Najważniejsze jest zbackupowanie pliku Packages. Te __db.* nie za bardzo wiem do czego służą (chyba jakieś indeksy), ale czasem ich obecność blokuje możliwość przebudowania pliku Packages. [Edit] "powinno się poprawić" tzn. system będzie widział pakiety jako zainstalowane, ale być może trzeba będzie je i tak przeinstalować z opcją --replacepkgs, żeby akceleracja ruszyła. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunkierek Napisano Kwiecień 16, 2006 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 16, 2006 Jeszcze nie zrobiłem w/g powyższego bo niby jakaś tam akceleracja jest. Po wpisaniu polecenia glxgears pojawiają się jakieś koła, które zaczynają sie kręcić a zaraz potem kręcą się badrzo powoli skokowo. Po poleceniu glxinfo [krzych@bunkierek ~]$ glxinfo name of display: :0.0 display: :0 screen: 0 direct rendering: No server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 server glx extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_hyperpipe, GLX_SGIX_swap_barrier, GLX_SGIX_fbconfig client glx vendor string: NVIDIA Corporation client glx version string: 1.4 client glx extensions: GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync, GLX_NV_swap_group, GLX_NV_video_out, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_swap_control, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_fbconfig_float GLX version: 1.2 GLX extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_ARB_get_proc_address OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.2) OpenGL extensions: GL_ARB_depth_texture, GL_ARB_imaging, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_point_parameters, GL_ARB_point_sprite, GL_ARB_shadow, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_window_pos, GL_ATI_texture_mirror_once, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_func_separate, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_clip_volume_hint, GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_fog_coord, GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color, GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_shadow_funcs, GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_edge_clamp, GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_object, GL_EXT_vertex_array, GL_HP_occlusion_test, GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_NV_blend_square, GL_NV_texgen_reflection, GL_NV_texture_rectangle, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_SGIS_texture_lod, GL_SGIX_depth_texture, GL_SGIX_shadow glu version: 1.3 glu extensions: GLU_EXT_nurbs_tessellator, GLU_EXT_object_space_tess visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat ---------------------------------------------------------------------- 0x23 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x24 24 tc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x25 24 tc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x26 24 tc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x27 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x28 24 dc 0 24 0 r y . 8 8 8 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x29 24 dc 0 32 0 r y . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x2a 24 dc 0 32 0 r . . 8 8 8 8 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None Coś jest nie tak. Nie edytowałem xorg.conf, bo przy sterach z livna tego nie robiłem. Z flash playerem też jest jakiś problem, bo firefox ładuje, instaluje i zaraz wypluwa z powrotem, że trzeba jeszcze raz instalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi